https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odbornici-hledaji-zpusoby-zadrzeni-vody-v-lese-drive-musela-rychle-odtect?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odborníci hledají způsoby zadržení vody v lese, dříve musela rychle odtéct

21.6.2022 11:40 | BRNO (ČTK)
Odborníci z vysokých škol v Brně i Praze hledají způsoby zadržování vody kolem lesních cest. Dříve se většinou sváděla tak, aby z lesa rychle odtekla a nenarušovala cesty. Klimatická změna ale vyžaduje nový přístup a uvážlivější hospodaření s vodou. Vědci z Mendelovy univerzity v Brně a České zemědělské univerzity se pokusí zmapovat aktuální situaci a navrhnout nová opatření, oznámil mluvčí brněnské školy Filip Vrána.
reklama

 

České lesy jsou protkané sítí cest. Využívají je nejen turisté, ale především vlastníci a firmy, které v lesích hospodaří. Voda nyní většinou rychle odtéká v trubních propustcích pod cestami směrem do údolí. Odborníci ale budou navrhovat i jiná řešení, například s využitím vsakovacích zařízení.

„Tím by se voda tak rychle neztrácela a v lese zůstala,“ uvedla Valerie Vranová z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity.

Aktuální projekt reaguje na výzvu ministerstva zemědělství, které výzkum podpořilo přibližně 15 miliony korun. "Motivací je popsat vliv lesních cest a ostatních tras opatřených navrhovanými technologiemi na vodní režim v jejich okolí. Výstupem budou technická doporučení pro navrhování nových nebo úpravu stávajících konstrukcí objektů lesní dopravní sítě," řekla Vranová.

Odborníci chtějí také zkoumat reakci dřevin a lesních porostů na navržené stavební úpravy. "Pokud změníme tok vody a navrhneme například místo odtoku vsakování, měli bychom na jednotlivých stromech, hladině podzemní vody a vlhkosti půdy potvrdit, že jsou opatření funkční,“ uvedla Vranová. Projekt je tříletý a potrvá do konce roku 2024.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.6.2022 13:09
Nošení dříví do lesa. Ten způsob už je znám a funguje .
Špatně hospodaříme s vodou a neumíme ji v krajině zadržet. To platí stejně tak v Česku jako na Slovensku. V okolí východoslovenských Košic se už deset let snaží vracet vodu lesům i nížinám vizionář Štefan Vaľo. Za momentální sucho, ale i povodně podle něj může také člověk devastováním půdy.

Uvedl to nedávno i Ekolist.
https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/voda-nam-utika-z-lesu-a-muzeme-si-za-to-sami-tvrdi-stefan-valo.a-nabizi-jednoduche-lokalni-a-levne-reseni
Odpovědět
ss

smějící se bestie

21.6.2022 15:13
Nevím jak odborníci, ale Státní lesy obnovují rybníky, které v lesích kdysi byly.
Samozřejmě musí nejdříve vytěžit dřevo z původní plochy - ty stromy jsou i 100leté.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.6.2022 08:44 Reaguje na smějící se bestie
Ty rybníky vodu do lesa nevrátí. Je to lepší než nic, ale tu vodu musíte chytit hned, jak dopadne na zem. Tj. prolehy, svejly, jen vyrýpnuté jámy ve spádnicích - většinou poničených těžbou dřeva.
Odpovědět
Pe

Petr

21.6.2022 18:07
Hledat můžou, ale jak už je tu zmíněno, z čeho nekoukají tučné zisky, to nikdo dělat nebude.
Peníze dovedly lidskou civilizaci až na okraj propasti. A zatímco první řady už vidí blížící se propast, zezadu se na ně tlačí další a další řady...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.6.2022 08:47 Reaguje na Petr
Už se to zlepšuje, EU je prvním průkopníkem ekologie, Green deal a budování OZE se postupně prosazuje. Jenže málo a pomalu a hlavně ne všude. Jen v osvíceném Česku je neuvěřitelné množství ropáků, slízají se většinou mezi diskutujícími tady.
Takže to vidím dost černě, klima nám už drtí palce.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.6.2022 09:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Hlavně je v Česku plno hlupáků kam vítr, tam plášť a píšou
sem taky nejvíc diskusních příspěvků o ničem. Co taky může
hlupák psát, buď něco s chybami opíše a nebo napíše oslavnou
ódu jako Jasánek na OZE a "Gryndýl" propagované technickými
nedouky z vedení EU. Klima se cyklicky mění po celou dobu existence Země a nejenom klima, ale i druhové obsazení
jednotlivých oblastí. Smiřme se s tím, že k takové změně
dochází a hledejme cestu, jak se změně přizpůsobit. Kecy
a polovičatá řešení to nevyřeší. Je to stejné jako při
pádu do vody, kdy místo plavání budeme vymýšlet, jak
ten rybník vypustit, abychom se neutopili.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.6.2022 11:13 Reaguje na Břetislav Machaček
Připadá mi až děsivé, že někdo stále nechápe, že tahle klimatická změna není nic přirozeného ani cyklického. NIKDY v historii Zeměkoule se tak gigantické množství fosilního uhlíku nedostalo do atmosféry v tak krátkém čase.
Tohle klima rozhodilo a dnes, s pomocí pyramidových jevů, spěje celý zemský ekosystém ke kolapsu.
Poslední podobný nastal před asi 60 miliony let, kde zemi zasáhl asteroid Chicxulub a klima se totálně změnilo (vyhynuli dinosauři).
Dnes důsledky nespočítá nikdo, ale bude to asi ještě daleko horší. Na to se nachystat nelze.

Neviděl jste polský film Sexmise? Tam to řešení ale bylo.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist