https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odbornici-klimaticky-jev-el-nino-ohrozuje-pestitele-kavy-zvlaste-kavy-robusta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odborníci: Klimatický jev El Niño ohrožuje pěstitele kávy, zvláště kávy robusta

27.5.2023 02:00 | NEW YORK (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Klimatický jev El Niño, který by se měl objevit v druhé polovině letošního roku, ohrožuje pěstitele kávy, zvláště kávy robusta. Pro kávu arabica je hrozba mírnější. Výnosy dvou největších producentů robusty, Vietnamu a Brazílie, by se mohly snížit, pokud by tento jev byl silný. S odvoláním na informace od analytiků a odborníků na počasí to uvedla agentura Reuters.
 

Meteorologický jev El Niño narušuje průběh srážek a teplot. Mohl by tak dál omezit dodávky a zvýšit cenu robusty, která má vyšší obsah kofeinu než arabica a která se používá hlavně k výrobě instantní kávy.

Ceny kávy robusta se tento týden vyšplhaly na nejvyšší hodnotu za 15 let. Důvodem je omezená nabídka a obavy o budoucí produkci právě kvůli jevu El Niño.

Analytik trhu s kávou z makléřské společnosti StoneX Fernando Maximiliano upozornil, že v Brazílii se produkce kávy robusta snížila téměř o 40 procent, když se tam naposledy v letech 2015 a 2016 vyvinul silný jev El Niño a způsobil sucho v brazilském státě Espírito Santo. V současnosti je podle Maximiliana tato oblast po investicích do nádrží a zavlažovacích systémů lépe připravena, vše ale bude záviset na intenzitě sucha způsobeného tímto jevem.

Pravděpodobnost, že El Niño se v polovině letošního roku rozvine a rozšíří se do roku příštího, je podle vietnamského národního centra pro hydrometeorologickou předpověď 70 až 80 procent. V tomto období očekává rekordní teploty.

Pro kávu arabica, tedy pro jemnější odrůdu, které dávají přednost špičkové kavárny, se zdá být riziko menší. Producenti ze Střední a Jižní Ameriky, které v posledních třech letech kvůli jevu El Niño trápily nadměrně deště, by měli mít letos podle prognóz počasí s méně výraznými výkyvy.

Největším producentem kávy arabica je Brazílie, kde by mohl El Niño snížit pravděpodobnost mrazů, uvedla analytička makléřské firmy HedgePoint Global Markets Natalia Gandolphiová. Úrodě by však mohlo podle ní uškodit, kdyby teploty byly hodně vysoké ve fázi květu kolem září a způsobily by, že stromy shodí příliš mnoho květů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

27.5.2023 08:57
El-Niňo existuje až v posledních 50letech ?
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

27.5.2023 17:23 Reaguje na smějící se bestie
Pěstitelé kávy existují až v posledních 50 letech. Dříve to byla méně užívaná komodita.
Odpovědět

Viktor Šedivý

27.5.2023 21:15 Reaguje na smějící se bestie
Ne, ale teprve Zelení Khmerové přišli na to, jak ho monetizovat.
Odpovědět
KM

Karla Majerová

27.7.2023 01:59
Zajímavý článek o klimatickém jevu El Niňo. Popravdě mění podmínky pěstování všeho. Já jsem dříve pila denně několik šálků kávy, abych si doplnila energii, ale nedávno jsem na internetových stánkách https://www.greenherbs.cz/kratom objevila kratom. Ten se stal mou tajnou zbraní pro získání energie, když jsem unavená nebo vyčerpaná, sáhnu po něm a hned cítím, jak mi dodává novou energii.
Odpovědět
VP

Václav Příhoda

30.9.2023 02:14 Reaguje na Karla Majerová
Mně právě kratom nedávno doporučil kamarád. Tehdy jsem ještě vůbec nevěděl o co jde, ale musím říct, že pokud člověk potřebuje rychle získat energii, tak je to tisíckrát lepší než káva. Jak jsem ale zjistil, tak určitě není kratom jako kratom. Některé jsou celkem slabé a vůbec nic to s vámi neudělá. Chce si to dávat pozor na kvalitu. Právě proto objednávám jedině od https://www.adamkrupa.cz/
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist