https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odpadove-hospodareni-sumperka-skoncil-prebytkem-diky-trideni-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odpadové hospodaření Šumperka skončil přebytkem, díky třídění odpadu

21.2.2023 00:43 | ŠUMPERK (ČTK)
Město se na třídění odpadu zaměřuje dlouhodobě, jako první v zemi zavedlo i systém celoplošného třídění kuchyňského odpadu.
Město se na třídění odpadu zaměřuje dlouhodobě, jako první v zemi zavedlo i systém celoplošného třídění kuchyňského odpadu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Odpadové hospodaření města Šumperka skončilo loni přebytkem 1,8 milionu korun. Přispělo k tomu především to, že lidé třídí odpad, peníze se městu vrátily v podobě příjmů z materiálového využití vytříděného odpadu. I díky tomu radnice letos nezvedla poplatky za odpad, obyvatelé města však navzdory třídění platí nejvyšší poplatek z okresních měst v kraji, a to 840 korun, zjistila ČTK. Město se na třídění odpadu zaměřuje dlouhodobě, jako první v zemi zavedlo i systém celoplošného třídění kuchyňského odpadu.
 

"Loni dosahovaly náklady odpadového hospodářství 24 milionů korun. Z poplatků od občanů se vybralo 17 milionů. Tento výsledek mohl být o dva miliony lepší, systém však zatěžují notoričtí neplatiči. Ale díky skvělému třídění odpadů občany města se daří nárůst nákladů tlumit příjmy z materiálového využití vytříděného odpadu," uvedl místostarosta Karel Hošek (Šumperáci).

Obyvatelé města loni vytřídili 672 tun papíru, 380 tun plastů a 134 tun gastroodpadu. Směsného odpadu, který zamířil na skládku, bylo 3840 tun. V roce 2022 město za tříděný odpad obdrželo 8,8 milionu korun od tří společností, které zajišťují jeho materiálové využití. Celkem tedy bylo odpadové hospodářství díky třídění v přebytku 1,8 milionu korun. "Tyto peníze byly vráceny do systému formou investic do sběrných míst," uvedl Hošek.

Také letos se chce radnice zaměřit na snížení množství směsného a objemného odpadu, který míří na skládku. "Na vyžádání poskytneme domácnostem v rodinných domech nádobu na plast a papír, fungovat to bude podobně jako v případě bioodpadu. Chceme investovat do budování podzemních kontejnerů na sídlištích, dále zapojit živnostníky a městské organizace do systému odpadového hospodářství města, rozšířit systém separace gastroodpadů a zajistit třídění odpadů na všech kulturních, společenských a sportovních akcích," řekl místostarosta.

Město bude také apelovat na pořadatele velkých akcí, aby využívali systém zálohovaných kelímků, v plánu je vybudování nového sběrného dvora s re-use centrem, kam budou moct lidé bezplatně vozit věci, které již nepotřebují, a prostřednictvím centra je tak nabídnout jiným k dalšímu využití. Podobné centrum funguje například od října 2021 v Hranicích na Přerovsku.

V Šumperku se zvýšil poplatek za odpad loni, a to o 96 na 840 korun ročně. Na 800 korun se letos zvedl tento poplatek obyvatelům Přerova, služby podražily o sto korun. Také v Prostějově je letos poplatek vyšší a to po deseti letech - cena vzrostla z 600 na 792 korun za osobu a rok. Olomoučané letos za svoz a likvidaci komunálního odpadu zaplatí stejně jako loni, tedy 804 korun. Nejméně, 696 korun, platí za likvidaci odpadu lidé v Jeseníku. Maximální sazba poplatku, kterou stanoví odpadový zákon, je 1200 korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

21.2.2023 06:31
154 kg směsného na osobu? To Zákolany mají jen 124 kg směsného na osobu. Ale jsou lepší ve sběru papíru, 26,97 kg na osobu.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.2.2023 08:11
Gratulace do Šumperka, asi někdo ví co se má dělat !
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist