https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ombudsman-bude-zjistovat-jak-urady-pristupuji-k-likvidaci-azbestu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ombudsman bude zjišťovat, jak úřady přistupují k likvidaci azbestu

11.5.2023 01:16 | BRNO (ČTK)
Budova Matematicko-fyzikální fakulty obložená boletickými panely s obsahem azbestu.
Budova Matematicko-fyzikální fakulty obložená boletickými panely s obsahem azbestu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Veřejný ochránce práv bude zjišťovat, jak úřady přistupují k likvidaci nebezpečného azbestu. Zváží postup, může na toto téma například zahájit šetření z vlastní iniciativy. Kancelář ombudsmana o tom dnes informovala na svém webu. K otevření tohoto tématu ombudsmana vedou případy z poslední doby, mezi nimi také podezření na neodbornou likvidaci azbestového materiálu v bývalém vojenském areálu Milovice. Dosud se ombudsman setkával s případy spojenými s likvidací nebezpečného azbestu pouze u jednotlivých stížností.
 

O pomoc ombudsmana požádala například žena z Karviné, která měla za to, že majitelé sousedního domu vyměňovali střechu neodborně svépomocí. Nelíbilo se jí to, že odstraňovanou střešní krytinu házeli ze střechy na zem, kde se rozbíjela, a vznikal prach, který se šířil do okolí. Podle zákona o odpadech musí stavebník v podobných případech zajistit, aby se azbestová vlákna neuvolňovala do ovzduší. Odstraňovanou střešní krytinu tedy není možné házet ze střechy na zem. Odpad s azbestem pak stavebníci musí neprodleně zabalit do neprodyšného obalu.

Na samotném počátku však podle ombudsmana v tomto případě udělal chybu také stavební úřad, když tvrdil, že stavebník k výměně střechy s obsahem azbestu nepotřebuje od něj povolení. Magistrát dotyčného města v reakci na zprávu o šetření přijal názor ombudsmana, že výměna střešní krytiny s obsahem azbestu jsou práce, které vyžadují povolení stavebního úřadu. To by mělo zajistit, že se do povolovacího procesu u stavebního úřadu vyjádří příslušný odbor životního prostředí a krajská hygienická stanice, které mohou stanovit stavebníkovi podmínky, a to právě ke způsobu likvidace odpadu s obsahem azbestu či ochranným opatřením na ochranu zaměstnanců.

I tento případ podle veřejného ochránce práv ukázal, že existuje prostor pro změnu správní praxe minimálně některých stavebních úřadů. "Navíc jsou pravidla nakládání s azbestem roztříštěna v mnoha právních předpisech, které spadají pod několik ministerstev. Pro běžného občana není jednoduché se v nich vyznat. V tomto směru bych rád zjistil, zda a jak spolu úřady spolupracují, a případně poukázal na problematická místa, kterými by se podle mého názoru měla ministerstva zabývat. Domnívám se, že si tato oblast pozornost zaslouží, protože výměn střech a dalších částí staveb, které obsahují azbestové materiály, bude do budoucna s ohledem na stáří těchto objektů přibývat," uvedl ombudsman Stanislav Křeček.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

12.5.2023 08:56
Jo, jo hygiena v rámci předběžné opatrnosti nařídí pokrývačům skafandry, když budou každou šablonu zabalovat na střeše do mikroténové folie. Ať žije byrokracie, ať to stojí co to stojí. Investore plať, mi ti ukážeme jak užitečně utrácet peníze.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist