https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ombudsman-proveri-jak-urady-reagovaly-na-ohrozeni-vody-po-pozaru-galvanovny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ombudsman prověří, jak úřady reagovaly na ohrožení vody po požáru galvanovny

16.8.2023 01:05 | BRNO (ČTK)
Říčka Trkmanka.
Říčka Trkmanka.
Foto | Packa / Wikimeda Commons
Ombudsman prověří, jak úřady reagovaly na ohrožení vodního toku po červnovém požáru galvanovny ve Ždánicích na Hodonínsku. Těžké kovy a další nebezpečné látky se dostaly do říčky Trkmanky, voda je nesla na jih k soutoku s Dyjí. Ombudsmana Stanislava Křečka zajímá, jak reagovala inspekce životního prostředí, kraj a vodoprávní úřady v obcích podél celého toku, a také to, zda instituce dokázaly spolupracovat podle zákona, informovala Kancelář veřejného ochránce práv.
 

"Potřebujeme zjistit, jak a kdy se všechny zapojené úřady o znečištění řeky dozvěděly a jestli správně a včas reagovaly. Ptát se budeme například také na to, kdo na místě likvidaci havárie řídil," uvedl Křeček. Šetření zahájil z vlastní iniciativy.

Ekologická katastrofa na Bečvě v roce 2020 podle dřívějších Křečkových zjištění ukázala, že právní úprava týkající se likvidace havárie na vodách je nejasná a nedostatečná. Doporučil proto změnu vodního zákona. Aktuálně připravovaná novela ale podle ombudsmana velkou naději nepřináší. Ministerstvu životního prostředí poslal k návrhu několik připomínek.

"Novela měla stanovit jasná pravidla, kdo likvidaci havárie řídí. To se však nestalo. Z návrhu ani důvodové zprávy není jasné, kdy řídí práce při zmáhání havárie hasičský záchranný sbor a kdy vodoprávní úřad. Obsahově se navíc v návrhu překrývá náplň 'záchranných a likvidačních prací' a 'prací při zneškodňování havárie',“ upozornil ombudsman.

Nově zahájené šetření věnované postupu úřadů při likvidaci nebezpečných látek v řece Trkmance by mělo podle ombudsmana ověřit, zda úřady zvládly i podle současných předpisů správně zareagovat. Pokud se ukáže, že i tentokrát panovala mezi jednotlivými aktéry zapojenými do likvidace havárie podobná nedorozumění jako v případě Bečvy, půjde podle ombudsmana o další důkaz toho, že je nezbytné vodní zákon změnit.

"K novelizaci musí ministerstvo přistoupit zodpovědně. Potřebujeme jasná pravidla, abychom dokázali podobné havárie zvládnout bez větších následků pro přírodu i lidi v okolí," řekl Křeček.

Hasiči u požáru galvanovny zasahovali v noci na 10. června. Škoda činí asi 300 milionů korun. Hasiči tehdy vyhlásili nejvyšší stupeň požárního poplachu. Na místě jich zasahovalo asi 240, dvě desítky z nich se zranily. Při požáru také unikly nebezpečné chemické látky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist