https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/organizace-pardubickeho-kraje-zacinaji-vice-vyuzivat-destovou-vodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Organizace Pardubického kraje začínají více využívat dešťovou vodu

28.10.2023 00:12 | PARDUBICE (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pardubický kraj postupně uskutečňuje v některých svých školách či sociálních zařízeních projekty na lepší využívání srážkové vody. Vznikly ve Středním odborném učilišti zemědělském Chvaletice a Domově pod hradem Žampach, další se připravuje na Střední škole zemědělské a veterinární v Lanškrouně. Hejtmanství na ně využívá evropské či státní dotace, uvedl Michele Vojáček z kanceláře hejtmana.
 

Díky podpoře z Národního programu Životní prostředí vznikly na učilišti ve Chvaleticích na Pardubicku dvě retenční nádrže s čerpadly, do kterých je svedena dešťová voda z budov. Bude se využívat na závlahu stromořadí, trávníků, keřů a další zeleně. Celkové náklady dosáhly výše 8,2 milionu korun, z toho téměř šest milionů pokryje dotace. Dešťová voda ušetří škole provozní náklady, kromě umístění nádrží se také upravily chodníky a doplnila zeleň.

V Domově pod hradem Žampach na Orlickoústecku, který se stará o lidi se zdravotním postižením, se svádí dešťová voda do rybníčku, kde se budou moci v budoucnu vysázet mokřadní rostliny. Kraj také nechal v areálu instalovat retenční nádrž o objemu 210 metrů krychlových. Je začleněna do terénu, aby nerušila ráz parku, voda z ní se bude využívat při zalévání. Celkové náklady činí osm milionů korun, z toho téměř pět milionů pochází z dotace Evropské unie.

Zlepšení hospodaření se srážkovou vodou se plánuje rovněž například na Střední škole zemědělské a veterinární v Lanškrouně na Orlickoústecku. V areálu budou tři retenční nádrže, do nichž bude stékat dešťová voda ze střech. Využije se pak nejenom na zalévání, ale třeba i na mytí kravína či skrápění jízdáren. Náklady se odhadují na více než 18 milionů korun, hejtmanství již získalo příslib dotace 14 milionů korun ze Státního fondu životního prostředí.

Lepší hospodaření s dešťovou vodou kraj plánuje i v Dětském centru Veská v Sezemicích na Pardubicku, Nemocnici následné péče Moravská Třebová na Svitavsku a Rehabilitačním ústavu Brandýs nad Orlicí na Orlickoústecku. Kromě zalévání zeleně se voda někde využije i na splachování toalet.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist