https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/orli-kralovsti-na-jihu-moravy-letos-vyvedli-sest-mladat?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Orli královští na jihu Moravy letos vyvedli šest mláďat

11.9.2019 00:30 | BRNO (ČTK)
Kriticky ohrožení orli královští letos na jihu Moravy vyvedli šest mláďat, jih Moravy je v tuzemsku jediným územím, kde hnízdí.
Kriticky ohrožení orli královští letos na jihu Moravy vyvedli šest mláďat, jih Moravy je v tuzemsku jediným územím, kde hnízdí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | birdlife.cz
Kriticky ohrožení orli královští letos na jihu Moravy vyvedli šest mláďat, jih Moravy je v tuzemsku jediným územím, kde hnízdí. Ornitologové v lokalitě letos napočítali devět párů. Česká společnost ornitologická to dnes uvedla v tiskové zprávě.
reklama

 
Orli královští .
Orli královští .
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | birdlife.cz

Orel královský patří k nejohroženějším dravcům Evropy, jeho populace na kontinentu nepřesahuje 4000 hnízdících párů. Podstatná část z nich žije v Rusku, Kazachstánu a Turecku, jižní Morava je celosvětově severozápadní hranicí jeho výskytu. "V České republice hnízdní populace prozatím nikdy nepřesáhla deset párů. Každé vyvedené mládě je proto velký úspěch," uvedl David Horal, který se v České společnosti ornitologické věnuje výzkumu a ochraně orlů královských.

Orli královští jsou původně stepní druh, v České republice poprvé zahnízdil v roce 1998. Letos ornitologové na jižní Moravě zaznamenali devět párů. "Osm z nich si postavilo hnízda a z toho šest párů prokazatelně sneslo vejce. Pět párů nakonec úspěšně i vyvedlo mláďata. Čtyři páry po jednom a jeden pár dvě, celkem tedy šest mláďat," uvedl Horal.

Loni ornitologové zaznamenali na jižní Moravě osm párů. Tehdy úspěšně vyvedli pouze čtyři mláďata. V roce 2017 orli vyvedli deset mláďat. "Historicky nejvíce mláďat bylo v roce 2016, kdy šest úspěšných párů vyvedlo dvanáct potomků," uvedl Horal.

Dospělí orli královští z české populace zpravidla zimují v okolí hnízdiště, někteří mladí jedinci ale odlétají na jih. Hrozbou pro všechny jsou sloupy elektrického vedení a nelegální pronásledování, nejčastěji střelba a otravy. Orel královský patří rovněž mezi druhy ohrožené otravami jedem Stutox II, používaným proti hrabošům polním.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist