https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ornitologove-na-pisecku-zahajili-44.rocnik-krouzkovani-ptaku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ornitologové na Písecku zahájili 44. ročník kroužkování ptáků

26.7.2020 11:30 | RAŽICE (ČTK)
Acrocephalus je latinský název pro rod rákosníků, jenž má v této lokalitě nejčetnější zastoupení. Na obrázku rákosník obecný
Acrocephalus je latinský název pro rod rákosníků, jenž má v této lokalitě nejčetnější zastoupení. Na obrázku rákosník obecný
Desítky druhů ptáků mohou lidé vidět při akci Acrocephalus u Ražci na Písecku. Poblíž rybníku Řežabinec tam začal 44. ročník kroužkování ptáků. Acrocephalus je latinský název pro rod rákosníků, jenž má v této lokalitě nejčetnější zastoupení. ČTK to řekl ornitolog Jiří Šebestian.
 

Podle něj má akce význam z několika ohledů. "Z vědeckého hlediska například sledujeme změny u ptáků. Zjednodušeně řečeno středověký člověk měřil v průměru 150 až 160 centimetrů a v současnosti lidé měří 180 centimetrů. Stejně tak se v průběhu doby mění i podoba ptáků, mají například jiné ocasy nebo křídla," uvedl.

Dodal, že další rozměr akce je edukační. Akce Acrocephalus trvá 10 dní a za její histoiii ji absolvovala řada dětí, z nichž se následně stali ornitologové nebo přírodovědci. "Ale i těm ostatním pomáhala vybudovat vztah k přírodě," řekl Šebestian.

Akce Acrocephalus začala před více než čtyřmi desítkami let na řadě míst Evropy. Postupně se jejich počet snižoval a kontinuálně bez přestávky tradice pokračuje jen v Ražicích. "Na některých místech to úplně zaniklo, jinde to na čas přerušili a pak se k tomu vrátili," řekl.

Veřejnost může kroužkování ptáků sledovat ode dneška každý den od 06:00. Ornitologové poukazují na to, že největší šance k sledování ptáků je právě v ranních hodinách. "Na tu šestou hodinu nám v historii přišlo vždy jen pár lidí. Ale i pozdější čas je dobrá doba na to, aby veřejnost viděla zajímavé druhy," řekl Šebestian. Dodal, že loni za 10 dní dorazilo na akci 1200 lidí.

Od roku 1977, kdy se Acrocephalus koná v národní přírodní rezervaci Řežabinec, ornitologové okroužkovali 38.076 ptáků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist