https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/osn-lide-musi-pri-rozhodovani-o-prirode-prestat-prehlizet-jeji-pravou-hodnotu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

OSN: Lidé musí při rozhodování o přírodě přestat přehlížet její pravou hodnotu

12.7.2022 00:56 | BONN (ČTK)
Pochopení skutečné hodnoty přírody je klíčem k řešení globální krize biologické rozmanitosti. Vyplývá to z rozsáhlé zprávy mezivládního panelu OSN pro biodiverzitu a ekosystémové služby (IPBES), o které informoval server BBC News. Pokud lidé chtějí zastavit úbytek přírody a přežít, musí přestat upřednostňovat krátkodobé zisky.


reklama

 

Studie nabízí poznatky o mnoha různých přínosech přírody a o tom, jak je začlenit do rozhodování. To znamená náležitě ocenit duchovní, kulturní a emocionální hodnoty, které příroda lidem přináší. Zprávu v sobotu v německém Bonnu schválili zástupci ze 139 zemí.

"Posun v rozhodování směrem k rozmanitým hodnotám přírody je skutečně důležitou součástí systémové transformační změny, která je nutná k řešení současné globální krize biologické rozmanitosti," uvedla Patricia Balvaneraová, která konferenci v Německu spolupředsedala.

"To s sebou nese nové vymezení pojmů ‘rozvoj’ a ‘dobrá kvalita života‘ a uznání rozmanitých způsobů, jakými se lidé vztahují k sobě navzájem a ke světu přírody," dodala vědkyně.

IPBES je často označován za obdobu IPCC - mezivládního panelu OSN pro změny klimatu. Politikům a dalším vládním úředníkům poskytuje vědecká hodnocení týkající se rozmanitosti fauny a flóry na planetě Zemi a jejich přínosu pro lidstvo.

"Způsob, jakým je příroda oceňována v politických a ekonomických rozhodnutích, je klíčovou příčinou úbytku biologické rozmanitosti a zároveň zásadní příležitostí k jeho řešení," uvádí 82 vědců ve zprávě, která je založena na více než tisícovce studií.

"Tato zpráva jasně ukazuje, že je třeba, aby se vědecky podložené hodnocení přírody stalo základem ekonomického rozhodování," uvedla ředitelka programu OSN pro životní prostředí (UNEP) Inger Andersenová.

V pátek byla v Bonnu schválena další zpráva, podle níž volně rostoucí rostliny, živočichové a houby živí každého pátého člověka, ale jejich budoucí využití je ohrožené nadměrným používáním.

Udržitelné využívání biodiverzity je jedním ze tří pilířů takzvané Úmluvy OSN o biologické rozmanitosti, v jejímž rámci se v prosinci v kanadském Montrealu uskuteční klíčový summit, na němž budou dohodnuty cíle pro zastavení ztráty biologické rozmanitosti.

Nový rámec pro biologickou rozmanitost je považován za obdobu pařížské klimatické dohody. Biodiverzita se týká všech živých organismů na Zemi a jejich vzájemného propojení, na které lidé spoléhají, pokud jde o potraviny, čistý vzduch a vodu.

Výsledek summitu rozhodne o tom, jak bude svět v příštích desetiletích řešit problémy spojené s rizikem vyhynutí více než milionu druhů, s ochranou 30 procent pevniny a moře, se zrušením vládních dotací, které poškozují životní prostředí, a obnovou zničených ekosystémů.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

12.7.2022 05:47
Pravou hodnotu všeho zjistíte, když žijete v přítomnosti. Evropani (včetně USA) žijí z ruky do úst, s horizontem od voleb do voleb, Čína bere jako rozumný časový okamžik celé století. A Buddhisté celou věčnost.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

12.7.2022 06:27 Reaguje na Katka Pazderů
Je zajímavý, že vaše psaní spíše podoba příběhu “ pejsek s kočičkou vařili dort”
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

12.7.2022 06:39 Reaguje na Katka Pazderů
Spousty toho, co se děje je vrubem firem a právnických osob, ty ekologie často nezajímá oni chtějí vše zobchodovat a leckdy není to, že by nebyli vědomi ekologie a svých činnosti ale kšeft je kšeft. Problém je spíš lidská sobeckost a bezohlednost k jiným druhům “ spolunažívajicich” přirozené prostředí a to, že zásahy člověka namnoze kratkozraké a působí jako cizotody prvek jak jste popsala z ruky do úst, znamená to, že druhová rozmanitost výrazně klesá i takovou “ bezohledností”
Odpovědět
RV

Richard Vacek

12.7.2022 07:10
"Vědci" člověku zakáží vypalovat trávu, aby jí o kousek dál vypalovali z ekologických důvodů sami.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

12.7.2022 08:27
Doslova pokrytectví ! Biodiverzita zažívá hluboký pád , ekosystémy se rozpadají doslova před očima , drancování přírodních zdrojů nabralo doslova pekelné tempo a aby té tragédie nebylo málo , pro boj proti klimatické změně se zvolilo nejhorší ze všech možných řešení -- ryze technokratické -- které krizi dále prohloubí.

V tomto ohledu jsem silný skeptik , jdeme do řiti za nadšeného potlesku ekomagorů , kteří o životním prostředí nemají ani ánung , jsou to pouze vyznavači víry, že OZE a další hejblata doslova i mrtvolu oživí.
Přitom nepoznají čápa od stehlíka , dešťovku od krajty a brambory podle nich pěstují a sklízejí v supermarketech, kde si je nakoupí.

Já si svoje odžil , ale je mi skutečně líto dnešní mladé generace, která to šeredně odskáče.

Odpovědět
BK

Barbora Kuňáková

17.7.2022 21:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
A co říkáte na tohle?https://nedd.tiscali.cz/americka-vlada-bude-zkoumat-zda-se-vyplati-stmivat-slunce-538286
Odpovědět
va

vaber

12.7.2022 08:44

,, volně rostoucí rostliny, živočichové a houby živí každého pátého člověka,,
myslí si snad někdo ,že volně rostoucí rostliny nebudeme potřebovat,
příroda na této planetě vytváří především podmínky pro život a to je neocenitelné, je to cena života a smrti
Odpovědět
Pe

Petr

12.7.2022 15:46
Hluboko v nitru stromoví,
tam tluče srdce vlasti.
Lid jenž boj lesu vypoví,
už spěje do propasti.

André Theuriet

Odpovědět
BK

Barbora Kuňáková

17.7.2022 21:01
"..To znamená náležitě ocenit duchovní, kulturní a emocionální hodnoty, které příroda lidem přináší." Což o to, s IPBES se nedá nesouhlasit, jak to ale chtějí ocenit, když ocenění přichází zevnitř každého člověka? Můžeme spočítat, kolik zrní/půdy potřebuje jeden čech, nebo jeden ind. Ale když si stoupne do pěkného lesa Pepa, tak cítí něco, co by nevyměnil za nic na světě...a když si tam stoupne soused Pavel, tak necítí v lepším případě nic, v horším případě strach, že ho sežere divočák. Ač já jsme spíš ten Pepa než ten Pavel, celé to stojí dost na vodě. Spíš bych se držela těch ekosystémových služeb, a jestli ocenění emociální hodnoty, tak hodnoty ve smyslu "kolik peněz byste dali za to, aby zde to místo/zvíře/kytka zůstala". Ale aby se pak vědci nedivili smutnému výsledku, když se na konci řekne, že to není hypotetická otázka, ale že se to třeba fakt ukrojí z daní.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist