https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/osn-niceni-lesu-pokracuje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

OSN: Ničení lesů pokračuje

1.4.2006 09:03 | NEW YORK (EkoList)
V sídle OSN v New Yorku se v druhé polovině února sešli zástupci zemí celého světa k rozhovorům o ochraně lesů a záchraně živobytí stovek milionů lidí, kteří jsou na lesních porostech ekonomicky závislí. Delegáti se čtrnáct dní snažili sestavit mezinárodní dohodu, která by mohla zastavit rozsáhlé kácení a naopak pomohla šířit myšlenky rozumného lesního hospodaření.
 

Amazonský deštný prales
Amazonský deštný prales
Foto: Wikipedia Commons
Setkání se stalo pokračováním mezinárodní debaty o ochraně světových lesů, která začala před čtrnácti lety na Summitu Země v Rio de Janero, kde vznikly "Zásady ochrany lesů". V roce 2000 bylo ustanoveno Fórum pro lesy, které se zaměřilo na vypracování mezinárodního právního rámce pro hospodaření v lesích. Stejně jako se o hospodaření v lesích zajímaly jednotlivé vlády, začala se o lesnictví zajímat i veřejnost, která hlasitě kritizuje masivní odlesňování celé planety.

Do srdce Amazonie

Ještě před zasedáním fóra ohromil venezuelský prezident Hugo Chavez celý svět informací, že chce vést přímo skrz srdce deštných pralesů v Amazonii stavbu plynovodu. Podle něj je zemní plyn nejdůležitějším zdrojem pro snížení závislosti Venezuely na USA a na jejich tlaku na politiku volného trhu (známá jako Washingtonská dohoda). "Tohle je začátek Jihoamerické dohody," prohlásil Chavez, "plynovod je pro nás životně důležitý." Na schůzce v Brazílii se počátkem února prezidenti Venezuely, Brazílie a Argentiny shodli na spolupráci a schválili předběžné plány pro plynovod v délce přes osm tisíc kilometrů z Venezuely do Argentiny. Ochránci životního prostředí se obávají, že by tento projekt mohl významně znečistit vodní toky v pralese a že výstavba silnic vedoucích do jeho hloubi přiláká další těžařské firmy a chudé farmáře. Analytici si spíš kladou otázku, zda je celá stavba ekonomicky proveditelná, protože celkové náklady se odhadují na 20 - 50 miliard dolarů.

Příkladem toho, jak je taky možné hospodařit v křehkých lesích, je společnost Chevron a její působení v Ekvádoru. Tato ropná firma v současnosti čelí žalobě, jež požaduje šest miliard dolarů jako kompenzace za rozsáhlé zdravotní problémy, které dodnes trápí obyvatele části Ekvádoru jako následek těžby společnosti Texaco (jež se později sloučila se společnosti Chevron). Žaloba viní firmu z toho, že tamní vodní toky zamořilo víc než 75 miliard litrů jedovaté odpadní vody vzniklé jako vedlejší produkt podzemních vrtů a další znečištění vody způsobilo 64 miliard litrů surové ropy.

Čtyři cíle

Podle odborníků z OSN pokračuje ničení lesů na celé planetě znepokojivým tempem. Brazílie odhaduje, že každý den v průběhu loňského roku bylo průměrně zničeno 40 kilometrů čtverečních deštného pralesa v Amazonii. Vědci jsou přesvědčeni, že když bude masivní kácení v Amazonii pokračovat stejnou měrou i nadále, budou lesní porosty ohroženy velkými požáry, což by do atmosféry uvolnilo obrovské množství skleníkových plynů. OSN už dřív zveřejnila odhad, podle něhož bylo od roku 1990 zničeno území veliké jako Venezuela.

Představitelé Fóra pro lesy před začátkem jednání tvrdili, že není důležité chránit lesy jen kvůli ochraně přírody, ale protože hrají důležitou roli ve snižování chudoby, při zabezpečení potravy a jako zdroj levné energie. Delegáti se nakonec shodli na čtyřech obecných cílech:
1. Zastavit ničení lesních porostů na celém světě pomocí udržitelného lesního hospodaření, což mimo jiné zahrnuje ochranu lesů, výsadbu nových porostů a opětovné zalesňování vykácených oblastí a rozšíření účinných metod, které zabrání ničení lesů.
2. Zvýšit ekonomické, sociální a ekologické přínosy plynoucí z lesů včetně zlepšení situace obyvatel, jejichž živobytí závisí na zdravých lesích.
3. Podstatně rozšířit území chráněných lesů a území s udržitelným lesním hospodařením; zvýšit podíl výrobků, které pocházejí z lesů, v nichž se hospodaří udržitelným způsobem.
4. Zastavit snižování rozvojové pomoci v oblasti udržitelného lesního hospodaření a najít nové zdroje finančních prostředků pro všechny druhy rozšiřování metod udržitelného hospodaření v lesích.
Jednotlivé země fóra (tedy všechny členské státy OSN) by pak měly vytvořit své vlastní postupy, které povedou ke splnění těchto celosvětových cílů ochrany lesů.

Tento článek je převzat z tištěného EkoListu 04/2006.


reklama

 
Russell Dickson

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist