https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostrava-investovala-temer-400.000-korun-do-odstraneni-cerne-skladky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostrava investovala téměř 400 000 korun do odstranění černé skládky

27.11.2023 17:01 | OSTRAVA (ČTK)
Na neoprávněně založené skládce bylo více než 300 kusů pneumatik, nábytku, části nárazníků vozidel, autoskel, plastů a stavebního odpadu. Ilustrační foto
Na neoprávněně založené skládce bylo více než 300 kusů pneumatik, nábytku, části nárazníků vozidel, autoskel, plastů a stavebního odpadu. Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | StevenFleming / Pixabay
Město Ostrava nechalo odstranit další černou skládku, a to v Oderské ulici poblíž Ústřední čistírny odpadních vod v části Přívoz. Na nepořádek v lokalitě si často stěžovali občané. Auta odvezla 49 tun odpadu, což město vyšlo téměř na 400 000 korun, sdělil Petr Havránek z tiskového oddělení.
 

Na neoprávněně založené skládce bylo více než 300 kusů pneumatik, nábytku, části nárazníků vozidel, autoskel, plastů a stavebního odpadu. Po odstranění skládky prostor monitoruje kamera.

"Město Ostrava každoročně vynakládá nemalé finanční prostředky na odstranění černých skládek odpadů. A to jak ze svých pozemků, jako například v lokalitě řadových garáží v ulici Muglinovská nebo nyní odstranění skládek v areálu řadových garáží v ulici Sionkova, tak podle nové legislativy i z pozemků jiných vlastníků, jako je třeba odklizení nezákonně shromážděných odpadů v lokalitě bývalých řadových garáží v ulici Úprkova," uvedl náměstek primátora Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu).

Havránek připomněl, že vlastníci pozemku jsou povinni na něm udržovat pořádek tak, aby nebyl narušen vzhled obce. Tuto povinnost upravuje zákon o obcích. "Další povinnosti vlastníkovi pozemku vyplývají také z občanského zákoníku. Pokud se vlastník dozví o nezákonně soustředěném odpadu na svém pozemku, je podle zákona o odpadech povinen oznámit tuto skutečnost bez zbytečného odkladu obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, v jehož správním obvodu je odpad soustředěn," připomněl Havránek.

Fyzické osobě za založení černé skládky hrozí pokuta až 100.000 korun, podnikateli či právnické osobě až do výše deseti milionů korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

28.11.2023 00:37
to se zase nějaký známý napakoval...49 náklaďáků za 400 00.- proč to nedali k úhradě těm co ty auta rozebírali na šrot a pneu a plast natahali za baráky ? já myslím že se ví kdo to tam natahal ale ukázat prstem by bylo asi už moc rasistické !!! to samé je už roky v okolí ul.Hutní v O.-Radvanicích.bordel natahaný za baráky a do lesa přes ulici. autor tohoto bordelu z rozebraných vraků aut už je ale dááávno v Kanadě protože tady se cítil rasisticky utiskován !!!
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

28.11.2023 17:34 Reaguje na radim buffalo tobias
V Ostravě je takových skládek hafo a to i v místech, kde cigoša nevidno, je to takový místní kolorit čili tradice sypat bordel do nejbližší škarpy!-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.11.2023 10:56
Příležitost dělá zloděje a taky zakladatele černých skládek. Tak jako se dnes hlídají pomocí kamer a fotopastí zvířata, tak je přece možno hlídat takové lokality a udělovat likvidační pokuty. Auto, které tam vyveze odpad přece nevlastní nemajetný a i za kovy z vraků dostává někdo zaplaceno.
Ten někdo má tudíž i na zaplacení pokuty. Další věc je možnost zřídit
recyklační městskou firmu zaměstnávající ty výtečníky, kteří nemají na
pokuty a mít o likvidaci vraků nejen přehled, ale taky jistotu, že ty
odpady neskončí někde mimo a budou je muset uklízet. Ostrava se potýká
s množstvím těch, kteří nechtějí pravidelně pracovat a "pracují" podle
momentální potřeby. V den výplaty dávek se nikde nekrade a neloupí, ale
po týdnu, až dávky dojdou, tak vše začíná znova. Ty pneumatiky a plastové díly aut nemusí ale vždy pocházet pouze z likvidace vraků, ale taky z
malých autoopraven, kde šetří na poplatcích za likvidaci těch odpadů.
Znám ale jednu takovou opravnu, co zavedla systém, kdy majiteli auta po
opravě naloží použité díly a vysvětlí mu, že ve sběrném dvoře může jako
fyzická osoba ty díly bezplatně odevzdat k likvidaci. Ano, u nás můžete
každý rok odevzdat bez poplatků 4 pneumatiky, 800 kg stavební suti atd.
Celý seznam lze dohledat na stránkách sběrného dvora a podmínkou je pouze
trvalé bydliště ve městě. Takové opatření eliminuje vznik černých skládek,
ale problémem je, že to tak nefunguje všude. Odtamtud pak přijedou s auty
plnými odpadů a založí černou skládku i tam, kde to místní neudělají.
Schází totiž jednotné nařízení platné všude a pro všechny, což problém
nejen u odpadů, ale i u jiných věcí přehozených na bedra měst a obcí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist