https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravsti-vodohospodari-zahajili-jarni-cast-deratizace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravští vodohospodáři zahájili jarní část deratizace

25.5.2018 07:25 | OSTRAVA (ČTK)
Deratizace se dělá v problémových oblastech i na potenciálně rizikových místech, například na sídlištích, v okolí stánků s rychlým občerstvením, kolem popelnic a podobně. Ke zvýšenému výskytu potkanů ve velké míře přispívají sami obyvatelé, kdy do kanalizace často splachují zbytky jídel. / Ilustrační foto potkana
Deratizace se dělá v problémových oblastech i na potenciálně rizikových místech, například na sídlištích, v okolí stánků s rychlým občerstvením, kolem popelnic a podobně. Ke zvýšenému výskytu potkanů ve velké míře přispívají sami obyvatelé, kdy do kanalizace často splachují zbytky jídel. / Ilustrační foto potkana
Společnost Ostravské vodárny a kanalizace (OVAK) zahájila tento týden v Ostravě jarní část deratizace. Položí během ní celkem 8000 nástrah v nejvíce osídlených částech města - v obvodě Ostrava-Jih, Porubě a centru. Do deratizace podnik každoročně dává stovky tisíc korun, letos ale náklady přesáhnou milion korun, protože se kromě lokální dělá plošná deratizace. Řekla to mluvčí společnosti Radka Vanková.
 

V deratizaci bude firma pokračovat na podzim, celkem tak letos položí přes 15.000 nástrah. Pokryjí zhruba tři čtvrtiny celé vodovodní sítě, kterou podnik spravuje. Pracovníci položí nástrahy a po jednom až dvou týdnech je zkontrolují a případně dosypou.

Deratizace se dělá v problémových oblastech i na potenciálně rizikových místech, například na sídlištích, v okolí stánků s rychlým občerstvením, kolem popelnic a podobně. "Ke zvýšenému výskytu potkanů, bohužel, ve velké míře přispívají sami obyvatelé, kdy do kanalizace často splachují zbytky jídel," uvedla Vanková.

Poslední dobou jsou podle ní populární drtiče odpadků používané v kuchyních, které jsou ale pro vypouštění odpadu do kanalizace v Ostravě zakázány. "Potkani tak mají v kanalizaci ideální podmínky a jejich vyhubení je obtížné. Při plošné deratizaci není populace potkanů v kanalizaci zcela vyhubena, ale drží se na únosné míře," uvedla Vanková.

Vodohospodáři proto apelují na Ostravany, aby do záchodu nesplachovali zbytky jídel a rozpuštěné tuky ze smažení, které potkanům slouží jako potrava. Informace o místech, kde se ve stokách potkani vyskytují, má podnik především od svých zaměstnanců, uvítá ale i podněty od obyvatel. Lidé mohou informace o výskytu potkanů oznámit na zákaznické lince 848 100 700 nebo elektronicky pomocí kontaktního formuláře na stránkách ovak.cz.

OVAK dodávají vodu přibližně 300.000 obyvatelům Ostravy a okolí. Vodovodní síť společnosti je dlouhá přes 1400 kilometrů a kanalizační téměř 900 kilometrů. Ostravské vodárny provozují na území města šest úpraven vody a čerpacích stanic. Podnik má téměř 400 zaměstnanců.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist