https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/otrava-becvy-v-datech-vinik-se-hleda-uz-pul-roku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Otrava Bečvy v datech: Viník se hledá už půl roku

20.3.2021 01:56 | VSETÍN (ČTK)
Od úniku škodlivých látek do Bečvy uplynulo půl roku. 20. září 2020 do řeky Bečvy unikla neznámá látka, na rozhraní Zlínského a Olomouckého kraje kvůli tomu uhynulo velké množství ryb. Ekologická havárie postihla řeku pod Valašským Meziříčím až po Přerov, viník havárie zatím nebyl odhalen. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.
 

Mezi podezřelými z úniku se ocitla chemička Deza ze svěřenského fondu založeného premiérem Andrejem Babišem (ANO). Firma uvedla, že zcela jistě není původcem úhynu ryb.

25. září ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) napsal, že najít zdroj ekologické katastrofy na Bečvě bude zřejmě otázkou hodin. Začátkem listopadu Brabec před poslanci litoval toho, že koncem září uvedl, že věří tomu, že viník bude odhalen do několika hodin.

29. září sněmovna se hlasy poslanců ANO a ČSSD odmítla zabývat únikem škodlivin do Bečvy. Zařadit to jako zvláštní bod schůze požadovali občanští demokraté, Piráti a lidovci.

1. října ministr Brabec uvedl, že podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) se znečištění do Bečvy možná dostalo z kanálu vedoucího do řeky z areálu bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm. Chemičku Deza vyloučila z možného podílu na havárii v Bečvě ČIŽP i policie, dodal.

27. října do Bečvy ve Valašském Meziříčí-Juřince unikla neznámá látka. Na hladině se vytvořila pěna. Podle starosty Roberta Stržínka (ANO) se látka do Bečvy dostala ze stejného vyústění kanálu, jakým podle zjištění policie v září do řeky unikl kyanid. Výsledky rozborů vody prokázaly zvýšené množství niklu, analýza nepotvrdila ve vodě zvýšený obsah kyanidů.

4. listopadu Brabec poslancům odmítl říci nové informace k ekologické katastrofě na Bečvě. Podle něj by to mohlo mařit vyšetřování. Podobně se vyjádřil ředitel ČIŽP Erik Geuss.

10. listopadu Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že znalecký posudek, odkud v září unikl jed do řeky Bečvy, má být hotov do 20. prosince.

13. listopadu se havárií na Bečvě zabývali poslanci, debata ale nevedla k žádnému závěru. Opoziční poslanci poukazovali na to, že zářijový případ stále vzbuzuje mnoho otázek. Poslanců nakonec nebylo v jednacím sálu tolik, aby mohli hlasovat.

16. listopadu mluvčí policejního prezidia uvedla, že policie neuvalila na kauzu otravy řeky informační embargo.

17. listopadu vsetínští kriminalisté dělali na řece vyšetřovací pokus, znovu se kvůli tomu vrátili za tři dny.

24. listopadu do Bečvy ve Valašském Meziříčí-Juřince znovu unikla neznámá látka. Na hladině se opět vytvořila pěna.

30. listopadu uvedl internetový Deník Referendum, že v den otravy řeky Bečvy se v chemičce Deza stala havárie. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka ČTK řekl, že 20. září se v Deze stala provozní událost, jež neměla charakter havárie. Ze své podstaty nemohla být podle něj příčinou otravy ryb v Bečvě.

1. prosince ministr Brabec uvedl, že nevidí důvod k rezignaci kvůli otravě Bečvy, k níž ho vyzvali Starostové a nezávislí (STAN). Existoval by pouze v případě, že by selhal on nebo jeho resort, řekl.

2. prosince do Bečvy kanálem vedoucím z bývalého továrního areálu Tesla Rožnov opět unikla neznámá látka. Podle Brabce ČIŽP kontroluje kvůli únikům cizorodých látek 15 firem včetně valašskomeziříčské chemičky DEZA.

9. prosince ČIŽP uvedla, že výsledky rozborů vzorků vody z Bečvy ve Valašském Meziříčí splňovaly limity povolení k vypouštění odpadních vod. Podle valašskomeziříčské radnice rozbory vody, které nechal udělat zdejší vodoprávní úřad, prokázaly zvýšené množství fosforu.

21. prosince znalec požádal o prodloužení lhůty potřebné k vyhotovení klíčového posudku; prodloužena byla do konce února.

22. ledna 2021 opoziční ODS, KDU-ČSL a TOP 09 oznámily, že budou usilovat o zřízení sněmovní vyšetřovací komise k případu otravy Bečvy. Pokud neuspějí, založí expertní tým.

1. února soudní znalec Jiří Klicpera v pořadu Reportéři ČT řekl, že otravu Bečvy nezavinila Deza. Už o několik dnů dříve v on-line debatě expertů také prohlásil, že viníka už zná. Konkrétní ale nebyl.

2. března předseda KDU-ČSL Marian Jurečka řek, že lidovci chtějí na aktuální schůzi Sněmovny zařadit bod o zřízení vyšetřovací komise k havárii na Bečvě.

3. března znalec Klicpera oznámil, že znovu požádal o prodloužení lhůty pro vypracování posudku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (25)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

20.3.2021 05:19
Viník byl přece určen ihned - všeználky a médii.
Odpovědět
Mz

Miluna z Hor

20.3.2021 06:58
nechapu jakej vyznam ma o tom psat, jako by tohle byla nejaka demokraticka zeme v ktere jsou lidi co se nechaji informacemi zmenit..... a přitom je tohle oligarchickej bordel ovladnutej psychopatem a tenhle narod je z velky casti spolek vymytych konspiracnich dementu co si "vysvetli" cokoli.... i kdyby jim Bures nas.al na hlavu, bude tvrdit ze jim chtel darovat hnojivo na pole
Odpovědět
JB

Josef BIS

20.3.2021 07:06 Reaguje na Miluna z Hor
Miluno z hor, tam jste se spletla v jednom BRUSÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉL.
Odpovědět
JB

Josef BIS

20.3.2021 07:23 Reaguje na Miluna z Hor
A rozhodně si nemyslím, že tento národ je spolek dementů. Tento národ přemýšlí. Určitě kočka do mikrovlnky nepatří, nemusí na to být v návodu upozorněno jako v eméééééricku. Proč nenapíšeš třeba o problému UFO, v jůůůůůese sácku tomu věří mnoho lidí a nejsou dementi. Podle tebe ano? Jsi zapšklá a nechápavá Miluna z hor jak jsi správně napsala..
Odpovědět
VK

Václav Kain

20.3.2021 08:19 Reaguje na Josef BIS
Můžeme si být jisti,že tato havárie se nevyšetří,neboť viník je znám.Ovšem má kolem sebe neprodyšný ochranný val který si stačil za ty roky co je v politice vybudovat.Je zbytečné se rozčilovat.Mohou nám pomoci říjnové volby.Pokud by se nic nezměnilo,tak se bude pokračovat ve skupování naší země.A ten který bude vlastnit stát nikdy nemůže zkrachovat.Vždycky to budou ti druzí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.3.2021 08:25 Reaguje na Václav Kain
Myslíte, že se ta velmi dobře domestikovaná mafie nechá odstavit od moci nějakýmu volbami??
Odpovědět
VK

Václav Kain

20.3.2021 09:30 Reaguje na Pavel Hanzl
A proč si myslíte,že podzimní volby budou pro ANO neskutečně bombasticky drahé?A oni budou.Je to jeho jediná šance.Pokud by byl druhý,tak končí jeho ministři kteří ho kryjí,končí dotace které mu jsou vypláceny ze stát.rozpočtu,je konec přílivu státních zakázek atd.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.3.2021 13:47 Reaguje na Václav Kain
Nevím, jestli budou drahé (ale on si to odčerpá ze SR), ale vím, že kampaň bude extrémě hnusná, vylhaná a špinavá.
Něco podobného jako proti panu Drahošovi, ale ve větším. Odhaduji to podle toho, že u nást zabírá a čecháček je schopen zvolit si třeba orangutana do vedení země, pokud projde tou správnou masírkou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.3.2021 08:24 Reaguje na Josef BIS
Člověče nešťastná, majitelé koček z mikrovlnky netvoří gró voličů žádné strany. Děsivé je, že skoro půlka Amíků volila šílence Trumpa, to je na pováženou.
Odpovědět
JB

Josef BIS

20.3.2021 09:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Koho měli na výběr.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.3.2021 13:36 Reaguje na Josef BIS
Kohokoliv jiného. Ale Trump se tam dostal před 4 roky za mohutného tlačení ruských demagogů. Jenže Amíci je vychytali, vše zveřejnili a možná i někoho zavřeli a při těchto volbách sice zase jela špinavá kampaň, ale Amíci už ví, která bije.
Biden se mi zatím líbí, připadá mi trochu jako Reagan...
Odpovědět
JB

Josef BIS

20.3.2021 14:12 Reaguje na Pavel Hanzl
tO ALE Pavle nemyslíte vážně.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

20.3.2021 19:52 Reaguje na Josef BIS
Až začne Biden válčit s Rusy, tak se bude válčit v Evropě a střední zvláště, počítejte s tím Hanzl,závěť psát nemusíte, nebude nikdo, kdo by dědil. Z Vaší poslední věty je zřejmé Vaše mentální postižení - Reagan válku studenou ukončil(mimo jiné v roce 1988 navštívil Moskvu), Biden chce válku horkou a poslední na Zeměkouli, započít. To Vám ovšem Hanzl nedochází, to je na Vás příliš velká "makačka na tu Vaši zabedněnou bednu"
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

20.3.2021 19:54 Reaguje na Jiří Daneš
Je určeno pro Pavel Hanzl, omlouváse Vám Josefe BIS.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

20.3.2021 19:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Až začne Biden válčit s Rusy, tak se bude válčit v Evropě a střední zvláště, počítejte s tím Hanzl,závěť psát nemusíte, nebude nikdo, kdo by dědil. Z Vaší poslední věty je zřejmé Vaše mentální postižení - Reagan válku studenou ukončil(mimo jiné v roce 1988 navštívil Moskvu), Biden chce válku horkou započít.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.3.2021 08:21 Reaguje na Miluna z Hor
Přesně tak, jenom mi pořád není jasné PROČ?
Proč se Češi, národ Masarykův, nechal tak doblbnout, že si zvolil do vedení státu zcela naskutečné jedince z psychiatrických léčeben a kriminálů?? Má nějaký stát z vyspělého světa horší paravládu?
Odpovědět
VK

Václav Kain

20.3.2021 09:33 Reaguje na Pavel Hanzl
S tím s čím vstupoval do vlády nesplnil vůbec nic,ale pěkně se to poslouchalo a lid obecný chce být ohlupován a proto se mu daří.Když jim k tomu smrkne pár stovek,tak je má v čeřenu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.3.2021 13:39 Reaguje na Václav Kain
Jenom ale u nás!!
V jakékoliv normální zemi by premiér při prvním podvodu letěl jak namydlenej blesk.
Jak je možný, že trestně stíhaný jedinec jde vůbec do voleb a ještě je vyhraje?
Existuje něco takového jinde na světě?
Možná v Taralingapatam nebo na Paroubkově Marsu.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.3.2021 08:58
Netahejme sem politiku. Jde o trestný čin ohrožení životního prostředí a veřejného zdraví,kde zoufale zklamaly orgány státní správy (ČIŽP i Policie ČR).

Nastaveno nelichotivé zrcadlo úrovně ochrany ŽP v ČR, to je přece základní poselství Bečvy.
Osobně jsem přesvědčený, že došlo k úmyslnému maření vyšetřování , ale dokázat to nemohu a je to pouze spekulace.

Frustrující je spíše poznání, že v nadcházejících parlamentních volbách nevidím ani jednu stranu, která by se skutečně zasazovala o prosazení ochrany životního prostředí jako priority č.1.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.3.2021 09:25 Reaguje na Miroslav Vinkler
S tím posledním odstavcem souhlasím a spíše si myslím, že mohou
být někteří i horší, než ti dosavadní. Obávám se smrsknutí
ochrany ŽP na podporu OZE podle instrukcí EU a kosmetické úpravy
ve smyslu bezzásahu, samovýsevu, privatizace státních lesů atd.
Vše dohromady bude mít další negativní dosah na energetiku a
na hospodaření v lesích. Jedni se nebudou o lesy starat vůbec
a druzí ty státní koupí a vyrabují. Snad se mýlím, ale asi ne.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.3.2021 13:44 Reaguje na Břetislav Machaček
Asi jo. Pořád předpokládáte, že normální lidé jsou pitomci.
Navíc Green deal není jen o OZE, ale určitě jste to nečetl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.3.2021 13:41 Reaguje na Miroslav Vinkler
Uřčitě znáte stranu Zelených, ne?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.3.2021 14:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Právě proto, že ji znám...
Odpovědět
JB

Josef BIS

20.3.2021 16:33
Cenzore, že jsem napsal že to je pirátský plátek tak to mažeš?????
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

20.3.2021 19:38
Ano, za všechno může Babiš, jednak proto, že tu DEZU vůbec koupil od toho, kdo ji "za pusu" zprivatizoval za Klause st. (tedy správně řečeno ukradl) a jednak proto, že v ní vyrábí z dehtu zřejmě nikl (kov a jeho sloučeniny). Já vím, že to nejde, ale ekoaktivisté to ví zcela jistě a nikdo,ani deset soudních znalců jim to nevyvrátí, o profesorech exaktních věd ani nemluvě (to politologové a ekologové přece ví nejlíp, co z čeho dokáže DEZA, když je v majetku Agrofertu vy\rábět. Příští rok bude dělat z toho dehtu zčásti stříbro a z části zlato a ze zbytku pak dál ten nikl na niklování, nejspíše silnic).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist