https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pacientum-zlepsuje-naladu-pritulny-kocour-jonas-a-fenka-anicka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pacientům v Olomouci zlepšuje náladu přítulný kocour Jonáš a fenka Anička

4.7.2019 06:25 | OLOMOUC (ČTK)
Přítulný kocour Jonáš a fenka Anička už déle než rok pomáhají přímo na nemocničním lůžku zlepšit náladu dlouhodobě hospitalizovaným ve Fakultní nemocnici Olomouc.
Přítulný kocour Jonáš a fenka Anička už déle než rok pomáhají přímo na nemocničním lůžku zlepšit náladu dlouhodobě hospitalizovaným ve Fakultní nemocnici Olomouc.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Přítulný kocour Jonáš a fenka Anička už déle než rok pomáhají přímo na nemocničním lůžku zlepšit náladu dlouhodobě hospitalizovaným ve Fakultní nemocnici Olomouc. Paicenti na lůžkových odděleních si pochvalují, že mají kocoura či fenku vedle sebe a můžou si zvířata pohladit či se dlouze dívat do jejich očí. Nemocnice by ráda tuto možnost v budoucnu nabídla i na ostatních klinikách.
 

Domácí mazlíčci předávají pozitivní energii nemocným na odděleních geriatrie a intenzivní péče. "Pejsci a kočičky oproti nám nebývají zatíženi stresem a starostmi, proto jsou schopni předat spoustu pozitivní energie klientům. A to léčí," řekla chovatelka Jana Dohnalová ze šternberského spolku Aura Canis. Kocour i fenka nejdříve museli absolvovat zkoušky, při nichž odborníci zjišťovali, zda jsou pro terapii vhodní.

Kocour i fenka náročné testy splnili a už rok a půl ělají společnost pacientům, kterým ihned zlepší náladu a přimějí je k živé komunikaci. A to i lidem, u nichž je kvůli problémům s některou ze základních životních funkcí nutná intenzivní podpora a často na tom nejsou psychicky nejlépe.

"Jsem tu popáté nebo pošesté a pokaždé je na pacientech při komunikaci se zvířaty znát posun, zlepšení jejich stavu," podotkla Dohnalová, která spolupracuje i s Psychiatrickou léčebnou ve Šternberku, dětským diagnostickým ústavem na Svatém Kopečku nebo olomouckým domem seniorů.

Také vedení FN Olomouc je s výsledkem terapie spokojeno. "Po roce a půl můžeme, myslím, konstatovat, že tento typ terapie se osvědčil. O její využití by měli zájem i na dalších klinikách a odděleních, ale pracovní vytížení paní Dohnalové nám to nedovoluje," uvedla Petra Stejskalová z odboru hlavní sestry FN Olomouc.

Podle ní by se do projektu mohli zapojit i další chovatelé psů či koček. "Pokud by se našel dobrovolník, který by se svým pejskem nebo kočičkou chtěl pacientům zpříjemnit pobyt v nemocnici, byla bych moc ráda, aby se mi ozval," dodala Stejskalová. Lze zavolat na telefonní číslo 588 446 383.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Petr Běhal
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist