https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/patogeny-se-siri-i-na-antarktide-prenaseci-jsou-lide-i-tucnaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Patogeny se šíří i v Antarktidě, přenašeči jsou lidé i tučňáci

20.12.2018 01:15 | PRAHA (Ekolist.cz)
I v polárním klimatu Antarktidy k šíření patogenů dochází. Ilustrační snímek.
I v polárním klimatu Antarktidy k šíření patogenů dochází. Ilustrační snímek.
Vaše kočka od vás může chytit chřipku, na šimpanze můžete přenést zápal plic a pták od vás může odletět s tuberkulózou, pokud ji máte. Situaci, kdy patogeny tradičně neproudí od zvířat k nám, ale v opačném směru, se říká reverzní zoonóza. Pozorována byla na všech kontinentech, s výjimkou mrazivé Antarktidy. Jenže teď už byla zaznamenána i tam, jak píše Science.
 

Seznam nemocí, které mohou zvířata přenést na lidi, je skutečně vydatný. Antrax, ebola, tuberkulóz, Zika. Zvířatům to také umíme oplatit, byť naše chřipka nebo příušnice zdaleka nejsou tak výkonnými zabijáky. A některé patogeny, třeba Campylobacter nebo Salmonella, dokáží mezi zvířaty a lidmi přeskakovat tam a zase zpátky. Tam už je trochu těžší zjistit, kdo se stal zdrojem a kdo nakaženým. Pořád se ale tyhle zjištěné výměny bakterií a virů děly mimo Antarktidu, jejíž mrazivé klima přenosu chorob nepřálo. Nebo jsme si to aspoň mysleli.

Mikrobioložka Marta Cerdà-Cuéllar z barcelonského Výzkumného centra zdraví zvířat si tím rozhodně jistá nebyla, a tak mezi lety 2008 až 2011 vytrvale odebírala vzorky trusu ze zvířat. Pracovala na čtyřech destinacích (ostrov Livingston u Antarktidy, Marion Island, Gough a Falklandy) a odchytila přitom 666 dospělců ptáků čtyřiadvaceti různých druhů. Výběr lokalit přitom nebyl náhodný, přirozeně totiž odrážel jak migrační trasy ptáků, tak směrem k Antarktidě se snižující frekvenci kontaktu ptáků a lidí. Výsledek? Nic dobrého pro tučňáky skalní.

Fekální vzorky v laboratoři vydaly formou izolované DNA svědectví o přítomnosti Campylobacter a Salmonella v jejich trusu. Což jsou zrovna patogeny, u kterých si nejsme stoprocentně jistí, kdo je komu předal a jak dávno k tomu došlo. Nepříjemné to ale je. „Ve skutečnosti, pokud je to nedávný přenos, by to mohlo být pro antarktickou faunu zdrcující,“ vysvětluje Kyle Elliott z McGill University v kanadském Montrealu, který se na výzkumu podílel. „Ptačí kolonie by totiž na něco takového nebyly připravené.“

Tým Marty Cerdà-Cuéllar tak zjistil dvě podstatné věci. Ta první je, že i v polárním klimatu Antarktidy k šíření patogenů dochází. A ta druhá? „Že bude zapotřebí výrazně přehodnotit vliv přítomnosti lidí v Antarktidě,“ říká Elliott. „Například zpřísnit pravidla pro nakládání s lidskými exkrementy, které se mohly stát zdrojem ptačí nákazy. Jedním z důvodů, proč byla dosud Antarktida tak dalece nedotčená, byla relativně nízká aktivita vědců a turistů v oblasti. A to se nyní mění. Dá se tedy předpokládat, že pokud nepřijmeme patřičná opatření, bude přenos patogenů z člověka na zvířata pokračovat.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

20.12.2018 14:16
Nechci být nějaký grammar nazi, ale zajímalo by mě, kde se vzala ta předložková vazba "na Antarktidě". Vždycky to přece bývalo v Antarktidě, tak proč je to najednou jinak? :-)
Odpovědět
Martin  Mach Ondřej

Martin Mach Ondřej

21.12.2018 07:43 Reaguje na
Ach, děkujeme, opraveno.
Odpovědět
LB

Lukas B.

21.12.2018 08:28 Reaguje na Martin Mach Ondřej
na Antakrtidě/ v Antarktidě je zajímaváý problém a může být i významotvorný a nejen ustálená anomálie jako "na Kladně". srovnejte s na skalách/ve skalách (na skalách roste mech, ve skalách se skryli trempové a pečou buřty na ohni).
čili, šíří se patogeny na povrchu pevninského ledovce, nebo někde uvnitř?
Odpovědět
JM

Josef Mozek

27.12.2018 14:31 Reaguje na
Zrovna v tomto případě je to celkem jedno, která předložka se použije. Jinak je obvykle vžitá jedna z nich, přičemž použití druhé je taky gramaticky správné. Např. do Thajska ale na Filipíny atd.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist