https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pestitel-z-kromerizska-znovu-doda-na-trh-tisice-vanocnich-stromku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pěstitel z Kroměřížska znovu dodá na trh tisíce vánočních stromků

13.12.2020 00:39 | CHOMÝŽ (ČTK)
Pěstování stromků podle něj představuje celoroční práci. Je nezbytné je vyvazovat, aby rostly rovně, stromky také pracovníci tvarují a zastřihávají. V srpnu je začnou na základě výšky a kvality označovat barevnými štítky. Ilustrační foto
Pěstování stromků podle něj představuje celoroční práci. Je nezbytné je vyvazovat, aby rostly rovně, stromky také pracovníci tvarují a zastřihávají. V srpnu je začnou na základě výšky a kvality označovat barevnými štítky. Ilustrační foto
Podobně jako v předchozích letech, také letos dodá Přemysl Bača ze své plantáže u Chomýže na Kroměřížsku na trh tisíce vánočních stromků. Nabízí především jedle kavkazské a smrky pichlavé, k dostání jsou na deseti prodejních místech na Moravě. Jejich cena se ve srovnání s loňskem změnila jen drobně, řekl Bača.
 

Stromky, které vyrostly v krajině pod Hostýnem, mohou lidé kromě Chomýže koupit také ve Zlíně, Brně, Přerově, Kroměříži nebo Uherském Hradišti. "Největší nápor zákazníků očekáváme teď od soboty. Nejvíc na odbyt jdou jedle, odhadem až z 95 procent. Máme nařezáno plno smrků pichlavých, minulý rok jsme jich ještě prodali hodně, ale letos je skoro nikdo nechce," uvedl Bača.

Prodej spustil na přelomu listopadu a prosince. Za jedli kavkazskou z Chomýže zákazníci zaplatí především na základě jejího vzrůstu od 280 do 1400 korun, za smrk pichlavý od 370 do 470 korun, smrk ztepilý je přijde na 380 korun a borovice černá na 520 až 670 korun. "Ceny jsou plus minus stejné jako loni, jsou tam minimální změny," řekl pěstitel.

Pěstování stromků podle něj představuje celoroční práci. Je nezbytné je vyvazovat, aby rostly rovně, stromky také pracovníci tvarují a zastřihávají. V srpnu je začnou na základě výšky a kvality označovat barevnými štítky, které rozhodují o ceně stromku. Jejich výřez začal na plantáži v polovině minulého měsíce a postupně pokračuje i nyní, následně se stromky rozvážejí na jednotlivá prodejní místa.

Díky dostatku vláhy letos stromky podle Bači prospívají dobře. "Déšť jim samozřejmě pomohl. Nám to ale způsobilo velké problémy co se týče obdělávání, protože se dva měsíce nedalo do pole vjet. Všechno nám tam zarostlo," uvedl Bača.

U Chomýže hospodaří na necelých 40 hektarech. Na jeden hektar obvykle vysazuje 6000 až 6500 stromků, jejich výtěžnost ale nepřesahuje 70 procent. Problém pro ně představují výkyvy počasí nebo jarní mrazy. Zhruba třetina vypěstovaných stromků se na trh vůbec nedostane. "Ne každý dospěje do fáze, že je prodejný jako vánoční stromek. Jsou tvarově nepoužitelné. Tyhle stromky ostřiháváme na chvojí nebo vyhazujeme," doplnil Bača.

Velkou konkurenci pro tuzemské pěstitele představují stromky dovážené z Polska a Dánska. Devizou stromků z podhůří Hostýnských vrchů je podle Bači ve srovnání s produkcí ze zahraničí jejich čerstvost. Stromky pěstuje od roku 2003, od roku 2006 je jeho podnik členem Sdružení pěstitelů vánočních stromků.


reklama

 
Viktor Chrást
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist