https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pitnou-vodu-v-casti-jesenice-bedlno-opet-zajistuje-cisterna-studne-vysychaji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pitnou vodu v části Jesenice Bedlno opět zajišťuje cisterna, studně vysychají

7.7.2023 00:44 | JESENICE (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pitnou vodu v částech Jesenice Bedlno a Chotěšov na Rakovnicku zajišťuje letos opět cisterna Správy státních hmotných rezerv (SSHR). Kapacita studní zde během letních měsíců nestačí, protože vysychají. Oblast Rakovnicka a Žatecka patří v ČR mezi nejsušší. Pokračuje příprava vodovodu, který by místním částem Jesenice vodu zajistil, a také se chystá několik opatření v boji proti suchu, která budou spočívat ve větším zadržování vody v krajině v okolí Rakovnického potoka, řekl ČTK starosta Jesenice Jan Polák (za ODS).
 

Jesenice provozuje vodovod s užitkovou vodou, chystaný přivaděč, který bude zároveň řešit sekundární zásobování Rakovníka, by měl v příštích letech zajistit pitnou vodu též pro Bedlno a Chotěšov. "Obyvatelé jsou tam odkázáni na vlastní studny," uvedl starosta. Termín zahájení stavby přivaděče ještě není stanovený, Polák jej odhaduje na přibližně pět let, záležet bude i na penězích, hodnota investice bude ve stamilionech korun.

Dokud nebude vodovod hotový, bude místním zřejmě každoročně sloužit cisterna. Letos by měla být k dispozici do listopadu, náklady dosáhnou kolem 40.000 korun. Podle starosty sice bylo letošní jaro srážkově na lokální poměry velice dobré, ale vysoké teploty v květnu a v červnu opět způsobily sucho.

SSHR podle předsedy Pavla Švagra letos zapůjčila zatím cisterny do Jesenice a odpovídala na několik dotazů starostů, kteří nevylučují, že by ji také chtěli oslovit. "Poslední dva roky byly klidnější, celkem jsme autocisterny, kontejnery či elektrocentrály poskytli do pěti obcí s cílem pomoci zajistit zásobování pitnou vodou v souvislosti se suchem," uvedl na dotaz ČTK Švagr.

Obvykle se na SSHR starostové obcí obracejí s žádostí o pomoc. "Po projednání s ministerstvem zemědělství s ním podepíšeme nájemní smlouvu a poté jsme schopni v řádu několika hodin přivézt potřebnou techniku přímo na místo. Některým obcím stačí autocisterna a zavážejí s ní vodojem, takže lidem teče voda doma z kohoutku. V jiných obcích zase upřednostní klasický způsob. Půjčí si cisterny, rozmístí je po vesnici a lidé si k nim chodí načerpat vodu. Pokud není v republice nebo v kraji vyhlášen krizový stav, nemůžeme půjčit techniku bezplatně," doplnil Švagr. Měsíční pronájem cisterny stojí podle velikosti přibližně 3000 až 6000 korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist