https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pizmoni-severni-jsou-na-drsne-podminky-zvykli-pred-sedmi-lety-se-drsne-pocasi-stalo-osudnym-celemu-stadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pižmoni severní jsou na drsné podmínky zvyklí. Před sedmi lety se ale drsné počasí stalo osudným celému stádu

26.1.2018 09:17 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pižmoni severní jsou na drsnou zimu vybaveni dlouhou srstí s hustou podsadou.
Pižmoni severní jsou na drsnou zimu vybaveni dlouhou srstí s hustou podsadou.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Joel Berger / Colorado State University
Svátek svatého Valentina roku 2011 se kanadské bioložce Marci Johnsonové vryl do paměti. Bylo to naposledy, kdy viděla naživu stádo pižmoňů severních, které s kolegy zkoumala několik let. Ještě to ráno sledovala z helikoptéry 55 černých teček v bílé pláni severního pobřeží Beringova průlivu a signál "radiových obojků" pižmoního stáda potvrzoval, že jsou všechna zvířata živá a v pohybu. Po návratu domů si Johnsonová vyslechla hlášení meteorologů, kteří varovali před blížící se sněžnou bouří a nabádali majitele psů, aby je nepouštěli na pláž.
 

Ledová tsunami

Několik týdnů po sv. Valentinovi se Marci Johnsonová s pilotem vydala na kontrolní let. "Vyhlíželi jsme je z letadla a jediné, co jsme viděli, bylo bílo," vypráví. "V místech, kde se normálně pohybovalo okolo padesáti chlupatých teček, byl jen led."

Po chvíli začal detektor vydávat řadu rychlých, zvukových signálů - znamení, že límec se sledovacím čipem zvířeti buď spadl, nebo se v posledních dnech nepohybovalo. “Sestoupili jsme níž a zahlédli trsy srsti nebo rohy vyčuhující z ledu," vzpomíná Marci Johnsonová. "Ty kousky těl, které jsme pozorovali, bylo pižmoní stádo uvězněné v ledu."

Během bouře totiž voda ustoupila a pižmoni se vydali za potravou blíž k pobřeží. Prudký vítr ale následně vzedmul masu vody a ledu, která se přes ně přehnala jako přílivová vlna. Část zvířat se v panice a zmatku utopila a ta, která přežila, zamrzla v mělké vodě. Později Marci Johnsonová objevila obrovské kusy mořského ledu, které bouře vehnala více než půl míle do vnitrozemí. Pižmoni tedy neměli šanci.

Únorová zimní bouře roku 2011 byla rozhodně neobvyklá. Bouře nad Arktickým oceánem na začátku roku a tolik mořského ledu v pohybu nejsou v literatuře zdokumentovány. A Freddie Goodhope, vůdce místních Inupiatů, který pracuje s Bergerovým týmem, uvedl, že ani on, ani jeho rodiče ani jeho dědeček nic podobného nepamatují.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist