https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-trech-letech-na-severu-cech-mirne-pribylo-ohrozenych-sycku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po třech letech na severu Čech mírně přibylo ohrožených sýčků

12.5.2020 00:15 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
Na severu Čech mírně přibylo ohrožených sýčků. / Ilustrační foto
Na severu Čech mírně přibylo ohrožených sýčků. / Ilustrační foto
Na severu Čech po třech letech mírně stoupl počet kriticky ohrožených sýčků. Ve 45 lokalitách zaznamenali ornitologové 62 samečků této sovy, loni to bylo 56. V tiskové zprávě o tom minulý pátek informovala Česká ornitologická společnost.
 

"Meziroční nárůst o šest se může zdát malý, ale u tak malé populace jako je ta v Česku, je důležitý každý jedinec a každý nový je zároveň důvodem k radosti," uvedl terénní pracovník ochrany sýčků z České společnosti ornitologické Miroslav Bažant.

Intenzivní zemědělství a s ním spojený úbytek hmyzu je podle ornitologů hlavní příčinou toho, že v ČR zbývá asi stovka párů této dříve běžné sovy. Letos ochránci sýčků zkontrolovali přes 500 lokalit v severních Čechách, kde se tomuto druhu ptáků nejvíce daří. V roce 2017 tam napočítali 65 volajících sýčků, v roce 2018 jejich počet klesl na 57 a loni jich bylo ještě o jednoho méně.

K letošnímu mírnému nárůstu zřejmě pomohla i opatření, jež pro ně ornitologové dělají. "Jde například o speciální budky zabezpečené proti predátorům, jako jsou kuny nebo kočky. Z nich loni vylétlo 29 mláďat, což je přes 40 procent ze všech, o kterých víme," uvedl hlavní koordinátor ochrany sýčků z České společnosti ornitologické a Ústavu biologie obratlovců AV ČR Martin Šálek. Podle něj také spolupracují s farmáři a na louky s pásovou sečí umisťují bidýlka, z nichž mohou sýčci lovit. "Zároveň zabezpečujeme technické pasti, jako jsou napáječky pro dobytek, okapy, roury či sudy s vodou, kde se mohou sýčci utopit. V takových pastech hyne třetina sýčků, u kterých známe příčinu úmrtí," řekl Šálek.

Při letošním monitoringu ornitologové sýčky opět kroužkovali, odchytili 25 dospělých sýčků a sedm z nich už kroužky z minulosti mělo. "Díky tomu víme, že jeden sameček se přesunul jen do vedlejší vesnice, zatímco jiného jsme zaznamenali o 26 kilometrů dále od místa, kde se narodil," uvedl Bažant. Kroužkování ornitologům pomáhá zjistit, kam se mláďata vydávají po opuštění hnízda a také o teritoriích dospělých, což mohou využít při ochraně sýčků. Sovy nyní hnízdí, mláďata začnou vyvádět v červnu.

Při monitoringu sýčka ornitologové zaznamenali i další druhy sov. Nalezli 14 teritorií ohrožených sov pálených, sedm teritorií puštíků obecných, dvě teritoria výra velkého a 88 teritorií kalouse ušatého. "V případě kalousů se jedná o náš historicky nejvyšší zaznamenaný počet. Například loni to bylo 39 zaznamenaných teritorií. Vyšší počet samečků sýčků i kalousů může svědčit o tom, že mláďata i dospělci lépe přežívali díky mírné zimě, která byla zároveň bohatá na potravu v podobě hrabošů," dodal Šálek.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.5.2020 13:07
Ještěže ten okres na severu máme...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist