https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-vanocich-jidlo-zbyde-90-procentum-cechu-28-procent-z-nich-ho-vyhazuje
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po Vánocích jídlo zbyde 90 procentům Čechů, 28 procent z nich ho vyhazuje

11.12.2024 02:06 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Téměř 90 procentům Čechů po Vánocích zbyde jídlo. Tyto zbytky následně určitě či spíše vyhazuje 28 procent z nich. Naopak 48 procent lidí zbytky zpracovává do dalších pokrmů nebo tuto možnost upřednostňuje. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Too Good To Go, kterého se zúčastnila tisícovka respondentů. Nejčastějším důvodem vyhazování potravin po Vánocích je podle něj to, že lidé připravili příliš mnoho jídla.
 
Po Vánocích jídlo vyhazují spíše mileniálové a příslušníci generace Z, tedy lidé, kteří se narodili po roce 1980. Tomu odpovídají odpovědi na otázku ke zpracovávání zbytků - ve větší míře tak činí dřívější ročníky, takže takzvaní baby boomers a generace X.

Po svátcích lidé nejvíce plýtvají bramborovým salátem, pečivem, dezerty a ovocem. Dalším častým důvodem, proč lidé zbytky vyhazují, je to, že se jídlo zkazí. Menší část dotázaných ale také neví, jak se zbytky naložit nebo je vánoční jídlo omrzí, zjistil průzkum pro společnost Too Good To Go, která zprostředkovává prodej zbylých potravin.

Průzkum se ptal Čechů také na to, kolik peněz za nákup potravin před svátky utratí. Více než 2500 korun vydá 28 procent respondentů, mezi 1500 a 2500 korunami 27 procent a od 800 do 1500 korun 26 procent dotázaných. Zhruba pětina lidí má na vánoční jídlo menší rozpočet.

Česká štědrovečerní večeře pro průměrnou čtyřčlennou rodinu letos meziročně podraží zhruba o dvě procenta na 869 korun. Růst ceny tak proti minulému roku, kdy si lidé připlatili 16 procent, zpomalil, informovala dříve ČTK ve své analýze obchodní a investiční platforma eToro. Společnost sledovala vývoj cen i v dalších 11 zemích. Nejvíce podle ní za štědrovečerní večeři zaplatí ve Španělsku, nejvýraznější zdražení - meziročně o téměř 30 procent - čeká Brity.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

11.12.2024 08:38
Nejen česko, ale celá Evropa (i celá Západní civilizace) jsou přežraní. Jídlo je výrazně levnější, než za komára, nejvíc se řeší cena másla (mělo by stát 200 kč), maso vepřové by mělo stát normálně opřes 400 kč/kg atd. atd.
Počítám to tak, že v 80. letech byl průměrný plat 2000 kčs, dnes 40 000 kč. Je to samozřejmě hrubý odhad, Novák se Studničkou mě budou zase pérovat a píchat hnidy.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

11.12.2024 09:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Měly by se globálně zakázat dotace a za vše by se měly platit férové ceny včetně poplatků za požkozování planety. Pak by ten spotřební koč asi vypadal úplně jinak.

Já bych byl i pro zrušení vánoc.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist