https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-zprave-panelu-osn-o-klimatu-svetovi-lidri-vyzvali-k-rychle-akci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po zprávě panelu OSN o klimatu světoví lídři vyzvali k rychlé akci Aktualizováno

9.8.2021 12:26 | ŽENEVA (ČTK)
Planeta Země
Planeta Země
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Po znepokojivé zprávě Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) při OSN o závažných a nezvratných důsledcích globálního oteplování vyzval generální tajemník OSN António Guterres politiky, soukromý sektor a občanskou společnost k odpovědnosti a činnosti. Na rychlou změnu v chování apeloval také britský premiér Boris Johnson nebo zmocněnec Spojených států pro otázky klimatických změn John Kerry.
 
"Pokud spojíme síly teď, můžeme odvrátit klimatickou katastrofu. Ale jak dnešní zpráva IPCC jasně ukazuje, nemáme času nazbyt a žádný prostor pro výmluvy. Spoléhám na lídry států a všechny zainteresované, že zajistí, aby byla (konference o klimatu) COP26 úspěšná," uvedl António Guterres. Dnešní zpráva je podle něj poslední výstrahou a "musí být umíráčkem pro uhlí a další fosilní paliva, než stihnou zničit náš svět". Konference o klimatu se bude konat na podzim v Glasgow.

K ochraně přírody vyzval i britský premiér Boris Johnson. "Dnešní zpráva nás nutí k vážnému zamyšlení a je jasné, že příští desetiletí bude klíčové pro zajištění budoucnosti naší planety. Víme, co je třeba udělat pro omezení globálního oteplování - nechat uhlí minulosti a přejít k čistým zdrojům energie, chránit přírodu a poskytovat finance na boj s klimatem zemím v první linii," uvedl v prohlášení pro tisk Johnson.

"Jak IPCC ukázala, dopady klimatické krize, od extrémních veder přes požáry až po intenzivní srážky a záplavy, se budou nadále zesilovat, pokud nezvolíme pro sebe a další generace jiný směr. Nyní je potřeba opravdu jednat. Všechny hlavní ekonomiky se musí v tomto kritickém desetiletí zavázat k důrazným opatřením v oblasti klimatu," uvedl zvláštní zmocněnec Spojených států pro otázky klimatických změn John Kerry. K rychlému podniknutí ambiciózních kroků pro odvrácení klimatické krize vyzval také americký ministr zahraničí Antony Blinken. Aktuální desetiletí přitom podle agentury AFP v prohlášení označil za klíčové proto, aby se zvýšení globálních teplot podařilo udržet pod hranicí 1,5 stupně Celsia.

Nedůvěru ve sliby světových lídrů vyjádřila v rozhovoru s agenturou Reuters švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová: "Očekávám, že nyní vystoupí s údernými projevy, tiskovými prohlášeními nebo tvrzeními na sociálních sítích, že klimatická krize je velmi důležitá a že děláme vše, co můžeme (...) Zatím se ale nic nemění. Jediná věc, která se mění, je klima." Podle Thunbergové je pro odvrácení klimatické krize zapotřebí značný tlak ze strany veřejnosti a médií. "V situacích, kdy dochází k extrémním projevům počasí, se mnozí ptají, co je zapotřebí, aby lidé u moci začali jednat. Na co ještě čekají? Bude zapotřebí mnoho věcí, ale především obrovský tlak ze strany veřejnosti a médií," sdělila aktivistka. Dodala, že se nakonec vydá na podzim na konferenci do Glasgow, i když původně tuto událost kvůli šíření covidu-19 plánovala vynechat.

Guterres také uvedl, že globální oteplování se týká celé planety a vyspělé země musí pomáhat "zejména těm nejchudším a nejzranitelnějším státům, na které probíhající změny dopadají nejtíživěji, ačkoli za současnou klimatickou krizi nesou nejmenší odpovědnost".

K ochraně přírody vyzval i britský premiér Boris Johnson. "Dnešní zpráva nás nutí k vážnému zamyšlení a je jasné, že příští desetiletí bude klíčové pro zajištění budoucnosti naší planety. Víme, co je třeba udělat pro omezení globálního oteplování - nechat uhlí minulosti a přejít k čistým zdrojům energie, chránit přírodu a poskytovat finance na boj s klimatem zemím v první linii," uvedl v prohlášení pro tisk Johnson.

"Jak IPCC ukázala, dopady klimatické krize, od extrémních veder přes požáry až po intenzivní srážky a záplavy, se budou nadále zesilovat, pokud nezvolíme pro sebe a další generace jiný směr. Nyní je potřeba opravdu jednat. Všechny hlavní ekonomiky se musí v tomto kritickém desetiletí zavázat k agresivním opatřením v oblasti klimatu," uvedl zvláštní zmocněnec Spojených států pro otázky klimatických změn John Kerry.

Francouzský klimatolog Christophe Cassou, který se podílel na přípravě zprávy IPCC, popisuje aktuální změny klimatu jako "cestu bez zpáteční jízdenky", píše Le Monde.

Francouzská ministryně pro životní prostředí Barbara Pompiliová se domnívá, že snížit emise plynů způsobujících skleníkový efekt bude velkou výzvou aktuálního desetiletí. "Je to obrovská výzva, protože předpokládá, že během jednoho desetiletí se odchýlíme od civilizace, která se po staletí zakládala na fosilních palivech," uvedla Pompiliová. Podle šéfa francouzské diplomacie Jeana-Yvese Le Driana pak zveřejněná zpráva podtrhuje nutnost provádění pařížské dohody o klimatu z roku 2015. Le Drian zároveň vyzval všechny vlády, aby učinily ambiciózní klimatické závazky.

"Pokud nesnížíme naše emise výrazně, rychle a trvale, omezení oteplení na 1,5 stupně Celsia bude mimo naše možnosti," varuje klimatoložka Valérie Massonová-Delmotteová, spolupředsedkyně skupiny I panelu OSN, která připravila dnešní zprávu. "Na druhou stranu, pokud budeme jednat nyní, uvidíme výsledky za deset až dvacet let. Pokud je nyní nemožné vrátit zpět některé změny klimatu, ke kterým došlo, ještě stále můžeme zpomalit stoupání hladiny moří nebo stabilizovat extrémní výkyvy počasí," cituje klimatoložku list Le Monde.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

9.8.2021 13:19
jak se říká, rychle se ani pes nevydělá
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.8.2021 13:59 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Pokud byste ho tlačili na rozpálený gril, to byste mrkali, jak sebou mrskne!!!
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.8.2021 14:24 Reaguje na Pavel Hanzl
to je možný ale v jeho kůži nejsme...větší smysl dává chránit půd, vodní zdroje a lesy...už jste četl Revoluce jednoho stébla slámy? tak takhle by mělo být zemědělství aby nedocházelo k erozi
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.8.2021 20:58 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Bohužel jsme v tom až po nosní dírky, ale většina lidí si to nechce připustit. Po nás potopa (spíš sahara) je krédo většiny populace.
Odpovědět
kk

karel krasensky

9.8.2021 19:32 Reaguje na Pavel Hanzl
pane Hanzl,slyšel jsem,že jste nedávno absolvoval IQ test a vše dobře dopadlo.Negativní
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

9.8.2021 17:28
Plán je zcela jasný -- ze současné globální krize se proinvestovat mohutnou "zelenou" transformací záplavou miliard nekrytých dolarů a euro.

Mohu vás ujistit, že tudy cesta nevede, střelba do strašáku CO2 je doslova výstřelem do prázdna.
Jak řečeno v bibli ,"Nejspíš vytáhni břevno z oka svého abys prohlédl a vyňal třísku z oka bližního."
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.8.2021 20:59 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zkuste nějak doložit to "ujištění", abychom si nemysleli, že je to zase jen to vaše plácání jak dycky.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

9.8.2021 18:05
Někdo by měl světovým lídrům vysvětlit, že není žádný důvod aby trpěli klimatickou tísní. A dokopat je, aby namísto toho začali řešit skutečné problémy. Lidi se nám někde množí jako králíci a jako králíci si tam sežerou vše okolo. Když to dokázala Čína, tak omezit porodnost snad dokáží s pomocí světových lídrů i jinde.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.8.2021 21:02 Reaguje na Richard Vacek

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.8.2021 08:20 Reaguje na Richard Vacek
to je tak trochu diskutabilní ale v zásadě se dá říci, že čím více je společnost bohatá penězi, je o to více chudá na duchu a to nemluvím o nějakém sdílení " bohatství" ale fakt, že jsme se v Evropě stali závislý na " dobrých" situacích. Doslova je tahle společnost fetuje a stala se o to více egoistickou.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.8.2021 08:22 Reaguje na Jaroslav Řezáč
a sobeckou
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.8.2021 11:05 Reaguje na Richard Vacek
No, Čína to udělala pěkně blbě ... což už jim došlo.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist