https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pocet-lesnich-pozaru-ktere-suzuji-kanadu-stoupl-na-vice-nez-670
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Počet lesních požárů, které sužují Kanadu, stoupl na více než 670

9.7.2023 17:50 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Počet lesních požárů, které sužují Kanadu, stoupl už na více než 670. Přes 380 z nich nemají hasiči pod kontrolou. Sezóna požárů má přitom trvat ještě nejméně tři měsíce, píše server německé veřejnoprávní televize ARD.
 

Plameny už spálily plochu o rozloze devět milionů hektarů, což je jedenáctinásobek průměru posledních deseti letech. Letošní sezona lesních požárů, při níž už jich bylo zaznamenáno 3400, se tak v této druhé největší zemi světa stala nejhorší od počátku vedení záznamů.

K nejpostiženějším regionům Kanady, v níž své domovy muselo opustit na 155 000 lidí, což je nejvíce za 40 let, patří její západní část a také provincie Québec. Situaci v řadě oblastí komplikuje fakt, že v příštích týdnech má být nadprůměrně teplé počasí, což hašení požárů neusnadní.

Naštěstí požáry, za jednu z jejichž příčin kanadská vláda považuje i změny klimatu, většinou hoří v řídce zalidněných oblastech a zatím nejsou informace o tom, že by si vyžádaly oběti na životech. Poničily ale nejméně stovky budov. Kromě toho negativně ovlivňují kvalitu ovzduší, a to nejen v Kanadě. Kouř z nich v první polovině června několik dní proudil na jihovýchod přes oblast Velkých jezer a do východní poloviny Spojených států, kde úřady zaznamenaly extrémní znečištění vzduchu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist