https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pocet-pracovnich-mist-v-odvetvi-obnovitelne-energie-loni-rostl
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Počet pracovních míst v odvětví obnovitelné energie loni rostl

22.11.2021 13:00 | BARCELONA (ČTK)
Celosvětově bylo loni v obnovitelné energii a dodavatelských řetězcích 12 milionů pracovních míst, z toho třetina v solární energetice.
Celosvětově bylo loni v obnovitelné energii a dodavatelských řetězcích 12 milionů pracovních míst, z toho třetina v solární energetice.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Počet pracovních míst v odvětví obnovitelných zdrojů energie v roce 2020 rostl, navzdory obrovským hospodářským problémům způsobeným pandemií nemoci covid-19. Celosvětově bylo loni v obnovitelné energii a dodavatelských řetězcích 12 milionů pracovních míst, z toho třetina v solární energetice. Počet pracovních míst vzrostl z 11,5 milionu v roce 2019. Vyplývá to ze právy Mezinárodní agentury pro obnovitelné energie (IRENA) a Mezinárodní organizace práce (ILO).
 

"Rok 2020 ukázal, že ani globální pandemie nedokáže zpomalit nástup obnovitelné energie," uvedl generální ředitel IRENA Francesco La Camera.

Přesun od uhlí, ropy a plynu ke slunci, větru, bioenergii a vodní energii bude vyžadovat odborné proškolení pracovníků a vytvoření lokálních dodavatelských řetězců, upozornila zpráva. Bude nutné také zajistit sociální ochranu pro ty, kteří ztratí práci v aktivitách s vysokými emisemi oxidu uhličitého, jako je těžba uhlí.

Zpráva také upozornila, že je potřeba přilákat do této oblasti více žen. I když v průměru již nyní zastávají ženy v tomto odvětví 32 procent pracovních míst, zatímco v odvětví ropy a plynu je to jen 22 procent míst.

Téměř čtyři z deseti míst v odvětví obnovitelné energie se nacházely v Číně. Vysokou zaměstnanost v odvětví zaznamenaly také Brazílie, Indie, USA a EU. Počet míst roste ve Vietnamu a Malajsii, které vyvážejí solární zařízení, v Indonésii a Kolumbii díky zemědělským dodávkám výrobcům biopaliv a v Mexiku a Rusku díky růstu zájmu o větrnou energii.

Zpráva odhaduje, že pokud vlády omezí globální oteplování na 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriálním obdobím, jak stanuje Pařížská dohoda, mohl by počet pracovních míst v sektoru do roku 2030 vzrůst na 38 milionů. Do roku 2050 pak na 43 milionů. To je zhruba dvojnásobek počtu, který by vznikl podle současných akčních plánů a závazků v oblasti klimatu, které však nedosahují cílů Pařížské dohody, napsala agentura Reuters.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

22.11.2021 16:59
Je to celkem smutné. Vzhledem k tomu, že v OZE je nízká produktivita práce, je potřeba mnohem více pracovníků. Na jednotku práce je ve FV odvětví potřeba 30x víc pracovníků, než v jaderném energetice. Aspoň tak to vycházelo v USA dle energetické ročenky:
https://www.usenergyjobs.org/
Odpovědět
pa

pavel

23.11.2021 19:31
fotopanely - stálo by za to zjistit jak ohřívají své okolí tipnu si a to nejsem odborník v létě cca o 15-20 stupnů /vycházím z toho jak se dokázala ohřát voda v černých hadicích na střeše/ takže se podílejí na oteplování když spočítám efektivitu náklady na výrobu těžbu nerostů životnost ...... to že je ekologie to je zlodějina a oblbování
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist