https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podmacene-pole-premenili-v-novosedlech-v-biocentrum-v-obci-se-zlepsilo-klima
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podmáčené pole přeměnili v Novosedlech v biocentrum, v obci se zlepšilo klima

11.9.2023 10:51 | NOVOSEDLY (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na polích v Novosedlech na Břeclavsku, kde dřív meandrovala řeka Dyje, vzniklo přírodní biocentrum. Tok řeky byl v 70. letech narovnán a ustoupil potřebám zemědělců, i přesto se voda na polích stále objevovala. Podmáčená půda se stala pro zemědělce nehospodárnou a nemohli na ní nic vypěstovat. Obec se proto rozhodla vyhloubit na místě původního toku tůně a okolí nechat zarůst keři a stromy, řekla ČTK iniciátorka projektu a zastupitelka Romana Ondrášková (PRO Novosedly).
 

Díky proměně krajiny se podařila zvýšit biodiverzita a zlepšit klima. Spolu se starostou Janem Mondekem (PRO Novosedly) letos projekt přihlásili do soutěže Jihomoravského kraje Cena za krajinu, nápad ocenila i veřejnost.

Pro zemědělce byla takto podmáčená půda nevýhodná. "Oni pole obdělávali, ale Dyje si po narovnáni stále hledala svou cestu, proto byla podmáčená. Zemědělci na jaře zaseli, ale někdy jim voda pole vytopila a nic nesklidili," popsala Ondrášková.

Nejvíce podmáčené plochy obec využila k vybudování biocentra. Vyhloubila tři tůně, které se naplnily spodní vodou, a několik struh. Vodní plochy, které ani při velkém suchu nevysychají, obrůstají rákosem, keři a trávami. Obec také vysadila 146 listnatých stromů, například dubů, třešní, jilmů nebo habrů. V porostech našlo úkryt mnoho zvířat. "Běhají tu zajíci, srnky, z ptáků tady máme třeba vzácného čápa černého. Nad tůňkami létají vážky, žijí v nich obojživelníci. Dokonce i divoké prase tu je," uvedla Ondrášková, zatímco stojí na střeše zarostlého bunkru, z níž je výhled na celou plochu.

Podle Ondráškové je také v biocentru rozhodně lepší klima. Zorané pole se v létě bez problémů ohřeje až na 50 stupňů. "Biocentrum lépe pohltí sluneční záření a vzduch je zde vlhčí i chladnější," popsala zastupitelka obce, ve které lze najít i pozůstatek lužních lesů nebo suchou stepní oblast.

Vybudování biocentra stálo více než dva miliony korun, na investici získala obec dotaci. V budoucnu by takových míst mohlo vzniknout i více. "Například na poli, kde je letos kukuřice, se na jaře objevilo podmáčené místo, se kterým budeme něco také možná dělat," řekla Ondrášková. Starosta doplnil, že zeleň se snaží udržovat i na dalších místech v obci, před několika lety vysázeli lipovou alej.

Ve druhém ročníku Ceny za krajinu projekt vyhrál v hlasování veřejnosti a má ještě šanci uspět i v některé z dalších kategorií, o nichž rozhoduje odborná komise. Účast vnímá Mondek s Ondráškovou jako cestu, jak ostatní inspirovat. "Přišlo mi fajn, že tady tento projekt máme a chtěl jsem jej přiblížit lidem, aby viděli, že podobná opatření mají smysl," vysvětlil starosta.

Podle Ondráškové je v oblasti životního prostředí důležitá také osvěta. "Je potřeba říct, že je nutné s přírodou něco dělat a vrátit jí to, co jsme jí jako lidé sebrali. Lidé mají na domech černé střechy, okolo kamení a klimatizační jednotku. Když ale vysadí stromy a zasejí trávu, bude se jim také lépe dýchat," doplnila zastupitelka.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

11.9.2023 11:08
Celkem to i jde, když se chce.
Ale černá střecha a klimatizace je jednodušší ...
Odpovědět
ss

smějící se bestie

11.9.2023 18:15 Reaguje na Michal Uhrovič
1*
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

11.9.2023 11:27
Nádhera! A za další dotace by si mohli natřít střechy na bílo. To se pak bude dýchat!
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

11.9.2023 11:40 Reaguje na Jiří Svoboda
No nejlepší je odrazivá střecha a často čistit. Ono totiž je bílá trochu zaprášená, nebo černá střecha rozdíl jen pár procent.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

11.9.2023 14:22 Reaguje na Slavomil Vinkler
Jak jste na to přišel?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

11.9.2023 16:20 Reaguje na Jiří Svoboda
Pohltivost je pro hliník lesklý 0,1 (to je 10%) u světle šedé (špinavé)je 0,7 a černé 0,9.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

12.9.2023 10:32 Reaguje na Slavomil Vinkler
Řekl bych že běžná špinavá bílá tak 0,5 včetně blízké infračervené.

Hliník ale také nezůstane lesklý a v infraoblasti zase skoro nic nevyzařuje. Klimaticky tedy vyjde lesklý hliník a špinavá bílá nastejno.

Ideální povrch je taková bílá, která maximálně odráží sluneční záření včetně blízké infračervené a v oblasti tepelného záření vyzařuje jako divá (jako všechny běžné povrchy)
Odpovědět
MK

Michal Krátký

11.9.2023 12:01
Dokonce i divoké prase tu je :-)
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

11.9.2023 14:15 Reaguje na Michal Krátký
Přesně ta samá reakce :-). Zorané pole v létě zahřáté na 50°C mi také tak úplně "neštymuje", ale rybník za vesnicí je příjemná věc.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

11.9.2023 18:17 Reaguje na Marcela Jezberová
Býval téměř v každé vesnici " kačák ", požární nádrž - kde jim je konec, že.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

11.9.2023 14:31
1*** Nejlepší osvěta jsou názorné příklady o ohlasy místních.
Odpovědět
MK

Michal Krátký

11.9.2023 14:56
Z hlediska biodiverzity je akce spíše negativní, polní rozlivy, zvláště v nížinách, jsou unikátním a specifickým biotopem, který tímto úplně zaniká.https://ziva.avcr.cz/2022-5/vysychave-polni-mokrady-na-jizni-morave-jedinecne-ostrovy-zivota-v-zemedelske-krajine.html
Takže sice bude prase divoké a v tůních střevlička, ale pro listonohy nebo bahňáky to už není. Ideální by bylo kompenzovat zemědělcům tyto rozlivy s tím, že po cca roce až dvou je nutné je zase zorat (a tím je "revitalizovat").


Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

11.9.2023 16:15 Reaguje na Michal Krátký
Máte pravdu. Rozliv zamokřeného pole, občas pooraný a zasetý, občas mokrý jsou biotopy, kterých je nejméně.
Měli by se evidovat a udržovat jako oko v hlavě a kompenzovat zemědělci náklady na údržbu,= občas poorání a zasetí.
Odpovědět

Radek Čuda

11.9.2023 15:35
Za mne fajn nápad, jen by mne zajímalo, což v článku chybí, jak to bylo/je s vlastnickými vztahy k těm pozemkům. Jestli to byly obecní pozemky, obec je vykoupila nebo jak to bylo.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

11.9.2023 18:18 Reaguje na Radek Čuda
1**
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

11.9.2023 16:02
Opatření je pro místní asi příjemné jako místo procházek. Pro přírodu snad plus (remízek, tůně, ekoton...) ale opravdu se v obci "zlepšilo klima" (ve smyslu podnebí)? Ještě bych pochopil, že to opatření ovlivní mikroklima na přilehlých pozemcích ale klima (?!?).
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

17.9.2023 15:55 Reaguje na Dalibor Motl
1*

Přesně!

Zmatek v základních pojmech je charakteristickým znakem těchto "bioklimatických odborníků".

Vliv na klima (podnebí) je v tomto případě
zanedbatelný a jak že to "změřili"?

Inu, pohledem z okna!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.9.2023 08:33
Dva miliony? To jeden místní ekologista umí udělat z pole mokřad zdarma.
Hodí balík slámy do meliorační svodnice a už je pole plné kaluží. Kdyby se
z každého pole se zanedbanou meliorací měl udělat mokřad, tak už není kam
sít a kam sázet zemědělské plodiny. Neudržovat drenáže v polovině měst
a vesnic, tak jsou z nich Benátky s bazény místo sklepů. Vím o čem píšu,
protože to vidím nejen v okolí, ale i u sebe doma, když mi chtěli nařídit
ucpat drenáž z pozemku a sklepních prostor studovaní ekologové a nezbylo než aby jim to vysvětlil stavař ze sousední kanceláře.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

13.9.2023 10:15 Reaguje na Břetislav Machaček
No jo, jedna mokraď vznikla v záplavovom území rieky, nevhodnom na poľnohospodártvo a už je tu vaše večné kňúranie na všetko. Kto písal o každom poli ?
Ešte raz pre vás - je to denundačné územie okolo rieky a tam má byť primárne riparská zona - miesto na prípadné rozlivy a mokrade.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

13.9.2023 11:43 Reaguje na Břetislav Machaček
A jeden místní pologramota by chtěl řešit problematiku vysychající krajiny nuceným vystěhováním tisíců občanů a stavěním přehrad za stamiliardy... o dost lepší... a hlavně levnější... jenom aby to nedopadlo jak v Lybii, kde prdly přehrady a zařvaly tisíce lidí
Odpovědět
os

orb slavík

13.9.2023 12:19 Reaguje na Břetislav Machaček
Trapný jednoduchý názor.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist