https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pohled-na-druhou-stranu-barikady-proc-lide-ve-vietnamu-potrebuji-nosorozci-rohy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pohled na druhou stranu barikády: proč lidé ve Vietnamu potřebují nosorožčí rohy

6.5.2019 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Badatelé nevěří, že význam rohů ve Vietnamu jako „amuletu úspěšného podnikatele“, „specifického očekávaného daru, který předáváte lidem, kteří vám pomohli ke kariérnímu růstu“ nebo při ritualizované péči o nemocné půjde vymýtit, dokud je nebude možné nahradit jiným hédonickým symbolem. / Ilustrační foto
Badatelé nevěří, že význam rohů ve Vietnamu jako „amuletu úspěšného podnikatele“, „specifického očekávaného daru, který předáváte lidem, kteří vám pomohli ke kariérnímu růstu“ nebo při ritualizované péči o nemocné půjde vymýtit, dokud je nebude možné nahradit jiným hédonickým symbolem. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Boj s pytláky, kteří loví ohrožené druhy zvířat, jen aby z jejich těl vypreparovali nějakou část těla a tu zpeněžili, je jen jednou částí komplikované rovnice. Na úplně opačné straně dlouhého řetězce totiž stojí sami konzumenti, spotřebitelé. Jaké jsou jejich motivy a jak dalece si uvědomují, co jejich poptávka v přírodě způsobuje? O tom píše The Conversation.
 

Poté, co loni odstřelili pytláci v Africe zhruba 1100 nosorožců, se počet zástupců tohoto druhu snížil na posledních 29 500 kusů. Není přitom tajemstvím, že eminentní zájem o nosorožčí rohy mají v Asii, konkrétně pak ve Vietnamu, kde také do roku 2015 místní vláda zpřísnila sankce za jejich držení a prodej. Současně se tu také rozjelo několik edukačních kampaní, které mají místní poučit o tom, že rohovina není zrovna zázračný všelék.

Výsledek? Ten můžeme jen odvozovat od počtu úspěšně zadržených pašovaných zásilek, odhadovaného nárůstu ceny na černém trhu, počtu zadržených a odsouzených překupníků. Tím se ale kromě hrubě orientačních údajů nic nového nedozvíme. Výzkumníci kodaňské univerzity Vu Hoai Nam Dang a Martin Reinhardt Nielsen se proto zeptali přímo spotřebitelů.

K čemu se hodí nosorožčí roh?

Vyzpovídali třicítku konzumentů a jednoho prodejce, což sice není mnoho, ale vzhledem k tomu, že se pohybujeme za hranou zákona, je to velmi slušný výsledek. Zjistili, že užití nosorožčích rohů má celou řadu aplikací, z nichž prim hraje „symbol statusu a životní úrovně“. Mít někde doma kousek pravého nosorožčího rohu je prostě odznakem toho, že na to máte. Jak s ním naložíte, je už na vás. Pro vietnamskou zlatou mládež má „medicínský“ význam jako nastrouhaný prášek, který pomáhá s léčbou kocoviny. Což je, celkem vzato, dost malicherný důvod.

Trochu jinou lékařskou rovinu tu má nosorožčí roh jako přípravek podávaný nevyléčitelně nemocným nebo lidem v poslední předsmrtné fázi nemoci. Proč? Je to „lék svědomí“, který má příbuzným pacienta dodat vědomí, že pro vyléčení svého blízkého učinili skutečně vše. Rádoby medicínských aplikací rohů je ve zdejší přírodní medicíně dlouhá řada, od podpory plodnosti po léčbu kožních vyrážek.

Kampaně nenabízí alternativu

Podstatné je, že víra v magicky léčivé účinky nosorožčích rohů je tu hluboce zakořeněná a zatím s ní neotřásla žádná edukační kampaň. Zpovídaná třicítka uživatelů patřila mezi vyšší střední hanojskou třídu, které vzdělání nechybělo. Badatelé nevěří, že význam rohů ve Vietnamu jako „amuletu úspěšného podnikatele“, „specifického očekávaného daru, který předáváte lidem, kteří vám pomohli ke kariérnímu růstu“ nebo při ritualizované péči o nemocné půjde vymýtit, dokud je nebude možné nahradit jiným hédonickým symbolem.

Případně, pokud kampaň přímo nenabídne místo rohů fungující alternativu (tedy účinný lék na kocovinu nebo rakovinu). Mezi další zjištění kodaňského týmu patří informace o tom, že vietnamští spotřebitelé nemají zájem o rohy z nosorožčích chovů, ale požadují „přírodní“ zdroj. A také informují o „vyloučení stigmatu“ nosorožčích rohů.

Ne, místní spotřebitele skutečně netrápí odstřelování vymírajících tlustokožců kdesi v Africe. „Bylo to vnímáno jako hodně okrajové téma, které se děje kdesi daleko, mimo jejich vliv,“ říká Nielsen. „Spotřebitelé se necítí konzumací nosorožčích rohů nějak kompromitováni, protože nosorožce sami nezabíjí.“

U spotřebitelů se neprojevují výčitky a obavy z možného postihu, navzdory zpřísněným postihům. „Prakticky všichni dotázaní nevěří, že by se jejich policie zajímala o nákup a prodej jednotlivých rohů, jsou přesvědčení o tom, že zákon pase po velkých obchodnících,“ dodává Nam Dang. Což ostatně potvrzuje i jediný zastoupený (bývalý) překupník, ale s tím, že zisk z obchodování rohoviny vysoce převyšuje veškerá rizika.

Věci, které ve Vietnamu nezabírají

Práce kodaňských badatelů je přínosná, protože poukazuje na to, co děláme v kampaních zaměřených proti obchodování s nosorožčími rohy a vzdělávání jejich konzumentů špatně. Obrázky zmasakrovaných mršin nosorožců ve Vietnamu nepadají na úrodnou půdu, protože místní nechápou, jak se jich to vlastně týká. A srovnání proklamované užitečnosti rohoviny s lidskými nehty (obojí je přeci jen keratin), které nám jasné je, také Vietnam nebere. „Válku se spotřebiteli nosorožčích rohů ve Vietnamu těmito argumenty nevyhrajeme,“ dodává Nam Dang.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

6.5.2019 09:14
Velmi zajímavý článek. Bohužel také trochu smutný, protože ukazuje, jak strašně těžké bude ty rosonožce zachránit.
Odpovědět
LB

Lukas B.

6.5.2019 09:56
já bych se na ty pověrčivé konzumenty rohů zas tak nepovyšoval.

a) stačí se podívat do lékárny, kteréže to zboží má největší drajv (má největší a nejdražší marketing) nebo se zeptat libovolného lékárníka, na jakém to zboží je největší marže. jsou to téměř bez výjimky nikoli léčiva, ale potravinové doplňky, čili matérie testované nikoli na účinnost léku, ale na (téměř) neškodnost. takže z hlediska medicinského není příliš rozdíl mezi nastrouhanou rohovinou a všemi těmi wobenzymy, geriavity, kolagenovými tabletami,
potměchutěmi, abystály a vodičkami proti plešatosti.

b) a rozdíl mezi nosorožcem upytlačeným a chovaným ve výběhu? věcně a testovatelně stejný jako mezi moukou a biomoukou.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist