https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-v-australii-zadrzela-na-50-aktivistu-kteri-shazovali-uhli-z-vlaku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie v Austrálii zadržela na 50 aktivistů, kteří shazovali uhlí z vlaku

17.4.2023 00:50 | SYDNEY (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Policie v australském státu Nový Jižní Wales včera zadržela skoro 50 ekologických aktivistů, kteří vyšplhali na vlak a lopatami shazovali z vagónů uhlí. Na svých internetových stránkách o tom informuje britská BBC.
 

Demonstranti požadující zastavení zprovozňování nových uhelných dolů vlak zastavili u přístavního města Newcastle, odkud se vyváží velké množství uhlí.

"Zastavili jsme uhlí mířící do největšího přístavu pro vývoz této suroviny a požadujeme vládnoucí labouristy, aby se řídili varováním Organizace spojených národů a okamžitě zastavili všechny nové projekty týkající se uhlí," uvedla organizace Rising Tide. BBC připomíná, že Austrálie je největším vývozcem uhlí na světě a klimatická změna je tématem, které zemi hluboce rozděluje.

Skupina uvedla, že 20 jejích členů vylezlo na vlak a lopatami vyhazovalo uhlí, další tři desítky jim poskytovalo podporu. Policie informovala, že 47 aktivistů obvinila z narušení železniční dopravy. Nicméně dva obvinila z úmyslného poškozování a jednoho z útoku na bezpečnostního činitele.

Austrálie se loni v září zavázala snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů o 43 procent oproti úrovni v roce 2005 a do roku 2050 být uhlíkově neutrální. Současná vláda nicméně nevyloučila spuštění nových projektů na těžbu uhlí a zemního plynu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

17.4.2023 08:37
V Austrálii to jsou aktivisté a u nás "podnikatelé". Uhlí napytlují a prodají těm, kterým je jedno, že podporuji zlodějnu. "Podnikatelé" vám to dovezou až domů, nanosí do sklepa, vysypou z pytlů a pytle recyklují novým naplněním. Pak si zajedou meďourem pro podporu dlouhodobě nezaměstnaných
a havířům se smějí, že vydělají více na čerstvém vzduchu než oni na šachtě.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist