https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polsky-premier-rozhodnuti-unijniho-soudu-o-pokute-kvuli-turowu-je-spatne-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polský premiér: Rozhodnutí unijního soudu o pokutě kvůli Turówu je špatné Aktualizováno

21.9.2021 15:54 | VARŠAVA (ČTK)
Předseda polské vlády Mateusz Morawiecki důrazně odmítl pondělní rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie uložit Polsku pokutu kvůli sporu s Českem ohledně dolu Turów. Podle premiéra je verdikt naprosto špatný a Varšava využije všechny právní i jiné prostředky k tomu, aby prokázala nevyváženost tohoto verdiktu. Informovala o tom zpravodajská televize TVN24, podle níž Morawiecki také obvinil Česko z nedostatku dobré vůle.
 

Unijní soud v pondělí vyměřil Polsku pokutu půl milionu eur (12,7 milionu Kč) denně za to, že nezastavilo těžbu v hnědouhelném dole Turów poblíž české hranice. Finanční sankci má Varšava platit do chvíle, než uposlechne jarního příkazu soudu a práce v dole ukončí.

Unijní soud vyměřil Polsku pokutu půl milionu eur (12,7 milionu Kč) denně za to, že nezastavilo těžbu v dole poblíž české hranice. Finanční sankci má Varšava platit do chvíle, než uposlechne jarního příkazu soudu a práce v dole ukončí. Zpravodaj TVN24 v Bruselu řekl, že pokud Varšava nebude platit, mohou jí být kráceny prostředky vyplácené z dlouhodobého rozpočtu EU. V případě, že by Praha žalobu stáhla, zastaví se každodenní načítání pokuty, ale Polsko bude i tak muset zaplatit sumu, která mu do té doby naběhla.

Předběžné rozhodnutí o zastavení těžby v Turówu vydal Soudní dvůr EU v květnu po české žalobě, podle níž důl mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v českých obcích. Polsko však příkaz dodržet odmítlo a požádalo soud o jeho zrušení s tím, že náhlé zastavení těžby by ohrozilo energetickou bezpečnost země a tisíce pracovních míst. Elektrárna Turów, která spaluje uhlí ze sporného dolu, vyrábí až sedm procent energie v Polsku. Polská vláda také upozorňuje, že jde o jediný zdroj tepla pro obyvatele města Bogatynia a jeho okolí.

"Nikdo v Evropě, a zejména nikdo, kdo nemá žádnou sociální legitimitu, by neměl svévolně přijímat takové rozhodnutí, které ohrožuje energetické zabezpečení země, které způsobí, že miliony občanů mohou zůstat bez elektřiny a tepla. Toto rozhodnutí je zcela špatné, absolutně svévolné a založené na špatných předpokladech," prohlásil předseda vlády na tiskové konferenci.

"Nemáme v úmyslu Turów vypnout, připravilo by to miliony polských rodin o elektřinu," zdůraznil Morawiecki. Současně podle TVN24 obvinil českou stranu z toho, že se chová "absolutně bez dobré vůle". Postoj Čechů podle něj neodůvodňují nadcházející volby v ČR.

Česko svou únorovou žalobu opřelo vedle obav o pitnou vodu také o argument, že Polsko porušilo pravidla posuzování vlivu rozšíření dolu na životní prostředí. Polská vláda se proti žalobě brání, zároveň však spolu jednají expertní skupiny obou zemí o návrhu mezivládní dohody, která by spor vyřešila.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist