https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/poslanci-opet-nedokoncili-debatu-o-parizske-klimaticke-dohode-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poslanci opět nedokončili debatu o pařížské klimatické dohodě

19.1.2017 23:35 | PRAHA (ČTK)
Kritici dokumentu se obávají dopadů na průmysl, dopravu, zemědělství i každodenní život obyvatel.
Kritici dokumentu se obávají dopadů na průmysl, dopravu, zemědělství i každodenní život obyvatel.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Sněmovna ani napotřetí nedokončila úvodní kolo debaty o ratifikaci pařížské klimatické dohody, která je namířena proti globálnímu oteplování. Kritici dokumentu se obávají dopadů na průmysl, dopravu, zemědělství i každodenní život obyvatel. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) dnes naopak řekl, že Česko se zavázalo ke snížení emisí už před pařížskou konferencí a dohoda nejde nad tento rámec. Kdy bude sněmovní diskuse pokračovat, není jasné.
 

Oteplování se má podle textu dohody udržet pod dvěma stupni Celsia, nejlépe do 1,5 stupně ve srovnání s předindustriálním obdobím. Signatáři dohody se zavázali, že proto dále výrazně omezí emise, především oxidu uhličitého. Milan Urban (ČSSD) tvrdí, že ačkoli obhájci dokumentu uvádějí, že se jedná o nevinný materiál, ve skutečnosti bude mít dalekosáhlé dopady. "Dokud nebude jasné, jakou strategii pro naplňování závazků využijeme, nelze je podporovat," řekl.

Podobně se vyjádřil Jan Zahradník z ODS, jenž zapochyboval i o souladu s ústavou. Za dohodou vidí politiku a ideologii. Sněmovna by měla po ukončení diskuse, do níž jsou nyní přihlášeni ještě dva poslanci, hlasovat o Zahradníkově návrhu na přerušení ratifikace. Pokračovat by mohla až potom, co vláda předloží rozbor dopadů dohody na ústavní pořádek a na hospodářství.

"Debata o dopadech na průmysl už proběhla," podotkl Mládek. Připomněl, že Česko se už dřív zavázalo snížit do roku 2030 emise o dvě pětiny ve srovnání s rokem 1990. Michal Kučera z TOP 09 zase uvedl, že motorem ekonomiky se můžou stát energetické úspory.

Nový klimatický plán podepsali předloni v prosinci v Paříži zástupci téměř 200 zemí. K loňskému 5. říjnu se dosáhlo cíle, aby dohodu ratifikovalo 55 zemí, které se celkově podílejí na více než 55 procentech emisí skleníkových plynů světa. Dohoda pak mohla vstoupit do 30 dní v platnost, což se stalo začátkem listopadu. Pařížský dokument nahrazuje Kjótský protokol z roku 1997.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

20.1.2017 13:43
Co tu chybí je skutečnost, že předkladatel nebyl schopen dodat ekonomické dopady....
Takže nikdo neví, kolik by ten "špás" stál.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist