https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/poslanci-podporili-moznost-budovat-rybniky-jen-na-ohlaseni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poslanci podpořili možnost budovat rybníky jen na ohlášení

12.2.2019 23:21 | PRAHA (ČTK)
Malá vodní díla a terénní úpravy sloužící k zachycování vody by mohly do budoucna vznikat pouze na ohlášení vodoprávnímu úřadu.
Malá vodní díla a terénní úpravy sloužící k zachycování vody by mohly do budoucna vznikat pouze na ohlášení vodoprávnímu úřadu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Malá vodní díla a terénní úpravy sloužící k zachycování vody by mohly do budoucna vznikat pouze na ohlášení vodoprávnímu úřadu. Pro jejich budování by podle stavebního zákona stačil územní souhlas místo územního rozhodnutí. Počítá s tím novela stavebního zákona z pera poslanců ČSSD, ANO, KSČM a SPD, kterou dnes v úvodním kole podpořila Sněmovna. Předkladatelé tak chtějí usnadnit vznik opatření, která by v krajině pomáhala zachycovat vodu.
 

Návrh vychází ze záměru, který loni v létě předložil ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Vláda k návrhu zaujala neutrální stanovisko, měla k němu ale výhrady. Za krok správným směrem označil předlohu zpravodaj Martin Kupka (ODS).

Navrhované opatření se má týkat terénních úprav a vodních děl s výškou hráze do 1,5 metru o rozloze do dvou hektarů. Pro terénní úpravy by navíc nemělo být nutné ani ohlášení, ani stavební povolení.

Oba druhy staveb by navíc měly získat výjimku ze stavebního zákona, který uvádí, že územní souhlas je možné vydat jen v případě, pokud je záměr v zastavěném území nebo v zastavitelné ploše, poměry v území se podstatně nemění a záměr nevyžaduje nové nároky na veřejnou dopravní a technickou infrastrukturu. Nově by mělo podle poslaneckého návrhu platit, že stavební úřad vysloví souhlas, pokud bude mít od vodoprávního úřadu kladné stanovisko.

Vládě se však nelíbí například dvouhektarový limit pro vodní díla. Považuje ho za předimenzovaný pro zjednodušující postupy. Podle kabinetu by bylo vhodné ho přehodnotit s ohledem na povodňové riziko při případném protržení hráze. Vláda také upozorňuje, že návrh může omezit práva vlastníků vodních děl a držitelů povolení k nakládání s vodami, kteří by byli navrhovanou novelou vyloučeni z účasti na rozhodování o výstavbě těchto vodních děl v rámci řízení o nakládání s vodami.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist