https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pozar-v-ceskem-svycarsku-mozna-povede-ke-zmenam-zakona-o-pozarni-ochrane?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Požár v Českém Švýcarsku možná povede ke změnám zákona o požární ochraně

15.9.2022 14:24 | PRAHA (ČTK)
Zdroj | HZS ČR
Rozsáhlý požár v Českém Švýcarsku možná povede ke změnám zákona o požární ochraně z hlediska předcházení takovým událostem zejména v bezzásahových zónách národních parků. Bude také potřebná změna koncepce leteckého hašení lesních požárů. Novinářům to řekl generální ředitel hasičského sboru Vladimír Vlček, který informoval o zásahu v Českém Švýcarsku poslance z bezpečnostního výboru.
reklama

 

"Legislativní kroky spočívají v tom, že pravděpodobně budeme muset v některých ustanoveních upravit výkon státního požárního dozoru a povinnosti správců zejména národních parků v oblasti, kde jsou bezzásahové zóny, a to proto, aby byl zabezpečen příjezd požární techniky, aby byly řešeny požární předěly a aby byl zabezpečen dostatek požární vody," uvedl Vlček.

Před poslanci upozornil Vlček například na to, že hasiči museli v Českém Švýcarsku prosekávat a prořezávat mnoho původních, ale časem zarostlých komunikací, aby se dostali k ohni. "Byly prohlášeny za něco, co se neudržuje," poznamenal. Pro Národní park České Švýcarsko navíc neexistuje dokumentace pro zdolávání požárů. Jelikož jde o území se ztíženými podmínkami pro zásah, dokumentace podle Vlčka zpracována být měla.

Výbor na návrh Karla Krejzy (ODS) vyzval vládu k tomu, aby se zasadila o změnu strategie správy v národních parcích, zejména v Českém Švýcarsku, s ohledem na bezpečnost lidí a tamní majetky. Lidé, kteří chtějí dělat z původního hospodářského lesa prales, by potřebovali podle Krejzy "odborné vyšetření". "Každý hospodář potvrdí, že kůrovcové dřevo musí z lesa pryč," podotkl Radek Koten (SPD). Bývalý ředitel hasičů a nynější poslanec ANO Drahoslav Ryba (ANO) uvedl, že Národní park České Švýcarsko na rozdíl od šumavského národního parku pro požární ochranu mnoho neudělal.

Bezpečnostní výbor vyzval podle návrhu Jiřího Maška (ANO) vládu také k zahájení jednání o dalším zajištění letecké hasičské techniky. Podle Vlčka Česko jako malý stát může těžko uvažovat o samostatné letce. "Je to neekonomické, je to nemožné," řekl členům výboru. Soukromí provozovatelé nemají podle něho takovou techniku, která by byla schopná nést nejméně tři krychlové metry vody. Změna koncepce by se měla týkat letecké služby policie, aby měla i těžké vrtulníky.

Rozsáhlý požár vypukl v Českém Švýcarsku 24. července, uhašen byl za 20 dní. Zasažena byla plocha 1060 hektarů. Zasahovalo přes 6300 profesionálních a dobrovolných hasičů a 92 příslušníků letecké policie, využili přes 400 kusů techniky. Policie vyšetřuje požár pro podezření z obecného ohrožení.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

15.9.2022 15:38
Kdo si to dovoluje kritizovat zákon bezzásahovosti slovy: "prosekávat a prořezávat mnoho původních, ale časem zarostlých komunikací" či "zabezpečen příjezd požární techniky, aby byly řešeny požární předěly a aby byl zabezpečen dostatek požární vody".
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.9.2022 15:41 Reaguje na Slavomil Vinkler
1*
Odpovědět
Sl

Slovan

16.9.2022 11:26 Reaguje na Slavomil Vinkler
Nerozumím řeči vašeho kmene. Jaké zpochybňování?? Systém by měl být zřejmě dost podobný tomu, jaký funguje např. v Německu. Žádné zpochybnění bezzásahového režimu není. Není důvod.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.9.2022 15:42
Jaký možná ?
Rozhodně povede ke změnám zákona o požární ochraně a to i v NP !
Odpovědět
MV

Milan Vítkovič

16.9.2022 07:24
Celkem rozumě napsané, nesouhlasím s panem Vlčkem v posledním bodě. Tato země i když to nevypadá, stále disponuje armádou, rozuměj, nemalou skupinou žoldáků, kteří jsou nasazování za peníze daňových poplatníků na šaškování za zájmy cizích států, proč by armáda nemohla disponovat těžkými vrtulníky, nehledě na skutečnost, že kapacity mají stále dostatečné. Věc je prostá, kdysi armáda tyto vrtulníky měla a v nemalém množství, byly zde i jiné organizace, které se zrušili a nikdy nenahradily, např CO, nebo školení preventisti. V konci sami vládní pčedstavitelé by měli myslet na zadní vrátka a sestavit velmi silnou letku pro případ emigrace vrcholných státních činitelů a bankéřů z ČR, aby, až lidem docvakne, co s tímto státem tito lumpové provedli, nedopadli, jak ten miliardářský strejda, co ho doma hlídají nepřetžitě policisté v jeho soukromém domě, nu hlídají.. spíše jen tak tam jsou..abych nepřeháněl.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.9.2022 09:17 Reaguje na Milan Vítkovič
Pamatuji si na plány CO pro případ povodní(spíše ale pro případ ve
válce protržených hrází přehrad), které po plyšáku skončily buď
jako nepotřebné (válka nebude) v kotelně a nebo alespoň v archivu.
Při povodni v roce 1997 nikdo neměl ponětí co bude pod vodou a co
naopak na suchu. Po povodni u nás někdo ty plány našel a všichni
se divili, jak se zátopové oblasti shodovaly se skutečností. Při
použití těch plánů se nemuseli zbytečně lidé evakuovat a naopak
šlo předejít nejenom škodám, ale i ztrátám na životech. Jó když
ideologie nahradí odbornost, tak nezbývá než si chyby zopakovat.
On ten velký vrtulník nemusí mít bambivak, ale vak uvnitř stroje plněný z hydrantů. Po požáru se vytáhne a stroj může zase sloužit
hře na válku. Ty čistě bojové vrtulníky jsou pouze na ty komedie,
jakými jsou dny NATO, kam vidím přistávat ty smrtící vehikly pro
potěchu milovníků PC stříleček a válečníků s modrou knížkou.
Odpovědět
Sl

Slovan

16.9.2022 11:33 Reaguje na Milan Vítkovič
Jak velký musí být člověk idi_t, aby měl tu drzost označovat české vojáky za žoldáky?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.9.2022 13:00 Reaguje na Slovan
A co dělali v Afgánistánu? Bojovali tam za Českou republiku?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

16.9.2022 13:05 Reaguje na Slovan
Hodně veliký. ;)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.9.2022 09:35
Mám obavu, že při schvalování v parlamentu ideologie opět porazí odbornost
a nic se nezmění. A když, tak to bude nefunkční kočkopes, který dopadne
úplně stejně. Být hasič, tak kategoricky odmítnu riskovat zdraví a život
tam, kde jde o vědomé zanedbání protipožární prevence. Ono těch problémů
narůstá už díky hašení fotovoltaiky na střechách, s elektromobily, když
se vznítí v parkovacích domech a garážích a nebo i zadehtovaných komínech za letošní zimy, kdy lidé budou topit i čerstvým dřívím, protože loni
o topení dřívím ani neuvažovali. Smekám před hasiči a ať to příště nechají dohořet, když se ten požár ekologům líbil jako zcela přírodní zásah proti hospodářskému lesu přeměněnému jedním podpisem na prales. Shořel nejenom
les, ale urychlil se rozpad skal a plout po Kamenici už asi žádný geolog
nedoporučí. NP je doslova zničen a pouze díky nesmyslům z hlav fanatiků.
Zlaté původní CHKO a předtím i generace majitelů lesů starajících se o
tuto krajinu, kterou už nechci raději vidět a ponechám si ji v paměti takovou, jakou byla před hospodařením vedení NP.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

18.9.2022 18:53 Reaguje na Břetislav Machaček
On se problém s hasiči bude muset brzo řešit. Konkrétně dobrovolnými hasiči. Dobrovolní hasiči jsou naším státem zneužívání na masívní opakované zásahy, což jse přímo proti dobrovolnosti. Dobrovolní hasiči mají být hasiči čistě pro případ náhodných místních událostí, kdy jsou na místě a pomáhají jako první, protože to mají i s cestou z domova nejblíž. Dobrovolní hasiči by měli okamžitě, jak přijedou profesionální hasiči, jim problém předat a končit a vracet se domů, protože mají jinak své rodiny, a živí je jejich práce , ne to hasičtví. A z hlediska státu, aby nebyli příliš drazí, by měli dostávat jen základní nebo vyřazenou jako starou a nevhodnou výzbroj.
Jenže stát dobrovolné hasiče vyzbrojuje prakticky téměř prvotřídní výbavou a požaduje po nich, aspoň po některých útvarech, opakované a předem predikované zásahy. Ty se ale dějí na úkor firem a institucí, kde ti hasičí pracují a dostávají výplaty. A které musí kvůli hasiským službám strpět absence svých pracovníků nebo to, že jsou po akci v práci nevyspalí a neodpočinutí.
stát by si tak měl přesatt lhát do kapsy a když od některých organizací dobrovolných hsičů požaduje opakované a predikovatelné služby, tak by ty hasiče měl zprofesionalizovat. Ať se ti lidi živí jako hasiči, ať dostávají profesionální vybavení a profesionální výcvik a ať tak nedělají to své hasiřčství na úkor zaměstnavatele.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

18.9.2022 18:41
Už nejméně před 150 lety se v lesích dělaly požární cesty, průseky a požární nádrže. Dneska máme problém, protože leckdo si myslí, že když má vysokou školu, pracuje s počítačem a chytrým mobilem a jezdí na dovolenou tisíce kilometrů někde do Egypta nebo Thajska, takže je chytřejší a ví toho o lesích mnohem víc než tehdejší lesáci a jiní, co tehdy denně pracovali v přírodě. A neznali počítač a nikdy nebyli dál od domova než 10 - 30 kilometrů.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist