https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pozar-v-ceskem-svycarsku-vypukl-koncem-cervence-zdolan-byl-po-20-dnech?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rok 2022 v datech: Požár v Českém Švýcarsku vypukl koncem července, zdolán byl po 20 dnech

27.12.2022 00:45 | PRAHA (ČTK)
Výběr událostí kolem letošního rozsáhlého požáru v národním parku České Švýcarsko na Děčínsku:
reklama

 
24. července - V národním parku České Švýcarsko ráno začaly hořet asi tři hektary lesa mezi Hřenskem a Pravčickou bránou.

25. července - Dopoledne hasiči uvedli, že se požár v národním parku dál nešíří, odpoledne se ale oheň kvůli větru začal znovu rozšiřovat. Druhý den ráno již v oblasti hořelo zhruba na 30 hektarech. Odpoledne plameny zasáhly území o rozloze 300 hektarů a hasiči vyhlásili zvláštní stupeň poplachu a k večeru už informovali, že zasažené území se blíží k 1000 hektarům. Zasaženy byly obce Hřensko a Mezná, kde shořelo několik domů.

Požár v parku nakonec zasáhl rozlohu až 1200 hektarů, oheň spálil zhruba 1060 hektarů. Z ohrožených vesnic muselo odejít kolem 500 lidí. Na německé straně v Saském Švýcarsku oheň zasáhl plochu asi 250 hektarů.

Do boje s požárem byly denně nasazeny stovky profesionálních i dobrovolných hasičů z celé republiky, velké množství techniky včetně vrtulníků s vaky s vodou a letadel, a to i ze zahraničí. Na místě se vystřídalo zhruba 6000 hasičů a 400 kusů techniky.

30. července - Hasičům se na některých místech podařilo přejit do takzvaného požárního útoku, snažili se zmenšovat hořící plochu. Zmenšit celkovou plochu požáru se ale nepodařilo, zůstala o rozloze asi dva krát pět kilometrů.

1. srpna - Hasiči oznámili, že k 20. hodině lokalizovali požár a mají jej pod kontrolou. Po deseti dnech, k 3. srpnu, hasiči požár z poloviny uhasili, zasahovali na zhruba 500 hektarech. Likvidaci ohně původně předpokládali k 5. srpnu, kvůli horku a nedostatku dešťů to ale trvalo déle.

8. srpna - Správa národního parku od hasičů převzala první uhašený sektor. O tři dny později hasiči předali správě parku další část hašeného území, včetně Mezné, okolí Mezní Louky a prostoru nad Hřenskem. Poslední hašené území v Hřensku hasiči předali 12. srpna, oheň tak byl zdolán.

13. srpna - Lidé evakuovaní z Hřenska a jeho částí se začali po téměř třech týdnech vracet domů. Celá oblast zůstala pod kontrolou hasičů, drony stále objevovaly místa se zvýšenou teplotou. Požářiště zchladil déšť 21. srpna.

18. srpna - Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) po setkání se starosty obcí v Českém Švýcarsku řekla, že všechny národní parky v ČR přehodnotí připravené zásady péče s ohledem na požár. Zvýšit se musí bezpečnost. K připravenému dokumentu národního parku České Švýcarsko měli zástupci obcí řadu připomínek. Kritiky se dočkalo i vedení správy parku.

30. srpna - Hasiči a správci parku oznámili, že od 1. září bude na požářiště dohlížet už jen jedna jednotka dobrovolných hasičů, tedy asi čtyři záchranáři namísto původních zhruba 70 mužů. Dalších 40 profesionálů bylo na provizorní zbrojnici na Mezní Louce. O dohlídky se budou starat také revírníci, strážci parku a další terénní personál správy. Omezení vstupu do parku bude platit dál, lidé se však budou moci vypravit na více tras. Na začátku měsíce se také otevřela dosud uzavřená komunikace ze Hřenska do Mezní Louky.

1. září - Státní fond životního prostředí spustil příjem žádostí o dotace od obcí z Českého Švýcarska. Připravena pro ně byla speciální dotační výzva na obnovu infrastruktury, likvidaci škod po rozsáhlém požáru a podporu preventivního protipožárního opatření.

13. září - Starosta Hřenska Zdeněk Pánek oznámil, že oblíbená turistická atrakce, projížďka na lodičkách v soutěskách řeky Kamenice, je nebezpečná a letos se už neotevře.

15. září - Generální ředitel hasičského sboru Vladimír Vlček řekl, že požár v Českém Švýcarsku možná povede ke změnám zákona o požární ochraně z hlediska předcházení takovým událostem zejména v bezzásahových zónách národních parků a bude také potřebná změna koncepce leteckého hašení lesních požárů.

26. září - Ministryně Hubáčková odvolala ke 30. září ředitele Správy národního parku České Švýcarsko Pavla Bendu. Podle ní nedostatečně komunikoval s obcemi a nezvládl krizové řízení.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

27.12.2022 09:32
A přitom zřejmě stačilo, nasadit hned první den, veškerou dostupnou techniku - nepodcenit to.
Ale i ten požár byl k něčemu, jako bývá mnohde po světě - park bude vyčištěn a snad i už udržován v takovém stavu, aby se to neopakovalo !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

27.12.2022 09:38 Reaguje na smějící se bestie
my si pořád myslíme, že požár ve volné přírodě je nějaká katastrofa. Katastrofa je spíš to, že si myslíme, že máme nehořlavé domy.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

27.12.2022 11:45 Reaguje na Jaroslav Řezáč
No katastrofa, bylo to nadměrně velké, poškozuje to skály a podporuje další následný požár po několika desítkách let Pokud správa parku nevyužije možnosti osázet alespoň část spáleniště listnáči co nehoří a zavede pastvu. To by byla výhra.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

28.12.2022 09:01 Reaguje na Slavomil Vinkler
ono jsme na to spíš nebyli připraveni a to tak bývá, taková šoková terapie. Ono když byly povodně v 97. tak jsme taky na to zírali jak trubky, jak je to možné. Asi to možné je
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.12.2022 11:03 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Povím vám takovou místní zkušenost. Strýc jako
důchodce býval místním velitelem CO(civilní obrana)
a ukazoval mi povodňové mapy vypracované za socíku.
Při povodni v roce 1997 jsem si na to vzpomněl a
ptal se, kde jsou. Nikdo o nich nevěděl, ale prý
se pak našly originály v archivech armády. Obce je
jako "zbytečné" asi zlikvidovaly a následně pak
evakuovali lidi z míst kam povodeň nedosáhla do
míst, kde přišla za pár hodin. Na trhající se
hráze se chodili lidé koukat místo jejich zacelení
a zasypávali hráze tam, kam už voda přišla oklikou.
Ano, byla to nepřipravenost, ale ideová, kdy se
zahodilo něco, co bylo pracně zpracováno a na co
byli už vyškoleni lidé z CO. Ti věděli kde se mají hlásit a co dělat. Nemusel být takový chaos a ani
ztráty na životech, kdyby se koukli do map a bylo
by jim jasné, že tam budou 3 metry vody. Dnes to
už mnohde vědí, ale stále se obávám, kdo to bude
mimo záchranného systému organizovat. Asi to vše nebudou stíhat stejně, jako to kdysi měly nařízeno
i firmy. Jedni měli poskytnout nákladní auta, jiní
bagry a nebo buldozéry. Pochybuji, že to udělají
nyní a bude to podobné jako v roce 1997, kdy
mimo torza armádní techniky bylo vše na hasičích.
To jsem viděl i u požáru v NP ČŠ, kde se hasiči
potýkali s dostupností cest obklopených hořícími
soušemi a dokonce hořícími soušemi za budovami.
Absence kdysi zcela běžných požárních nádrží je
rovněž chybou, pokud tam nedisponují hydranty.
Budiž to poučením, ale velmi draze vykoupeným
a navíc zpochybňovaným ekomagory opěvujícími
požár jako uspíšení návratu k "původnímu lesu".
Uspíšila se eroze skal a nálet nebude zřejmě
tím nejlepším porostem pro NP, aby se situace
neopakovala.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

27.12.2022 09:41
trochu vtipné na tom je, nazvat rok 2022 v datech a začít 24.Července..to je spíš rok po půlroce
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist