https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pozary-ve-stredni-kalifornii-ohrozuji-cenne-sekvojovce-obrovske?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Požáry ve střední Kalifornii ohrožují cenné sekvojovce obrovské

15.9.2021 01:47 | LOS ANGELES (ČTK)
Za poslední rok požáry zničily stovky sekvojovců obrovských, sekvojí vždyzelených a juk krátkolistých.
Za poslední rok požáry zničily stovky sekvojovců obrovských, sekvojí vždyzelených a juk krátkolistých.
Požáry, které v uplynulých dnech zachvátily národní park Sequoia a Kings Canyon, ohrožují lesy, v nichž rostou nejmohutnější stromy na světě sekvojovce obrovské.
reklama

 

Požáry vznikly minulý týden kvůli bleskům a hasičům, kteří se je snaží zastavit, komplikuje práci členitý, hustě zalesněný, nepřístupný terén. Deník The New York Times na svých internetových stránkách napsal, že oheň se nekontrolovatelně šíří na území o rozloze asi čtyř kilometrů čtverečních. Za poslední rok požáry spálily tisíce kilometrů čtverečních lesů v Kalifornii a v dalších státech na západě USA a zničily stovky sekvojovců obrovských, sekvojí vždyzelených a juk krátkolistých.

Sekvojovcům, které se mohou dožít až 3400 let a dorůstat výšky přes 90 metrů, požáry do jisté míry prospívají. Před žárem je chrání a izoluje kůra a plameny vyčistí půdu kolem stromu a zlikvidují ostatní dřeviny, které s těmito giganty soupeří o sluneční paprsky. V posledních letech ale kvůli zrychlujícímu se tempu globálního oteplování požáry nabírají na intenzitě a sekvojovce obrovské jsou v ohrožení.

Kvůli nynějším ohňům také úřady varují před zhoršenou kvalitou ovzduší ve vesnicích a městečkách v zasažených oblastech. Národní park Sequoia je pro veřejnost dočasně uzavřený, národní park Kings Canyon zůstal přístupný.

Americký prezident Joe Biden se v pondělí při návštěvě Kalifornie letěl podívat na požár, který zasáhl rozsáhlé území jižně od jezera Tahoe. Kvůli ohni tam domovy musely opustit tisíce lidí.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist