https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prace-se-stadem-je-se-psem-jednodussi-dokazovali-farmari-na-zavode-ovcackych-psu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Práce se stádem je se psem jednodušší, dokazovali farmáři na závodě ovčáckých psů

1.8.2020 17:30 | PAVLÍNOV (ČTK)
Práce se stádem je podle farmáře se psem mnohem jednodušší. Když dřív chtěli zavřít pět ovcí, muselo je nahánět několik lidí se zábranami. "Teď dvakrát písknu a mám ovce zavřené," řekl s nadsázkou. Ilustrační obrázek
Práce se stádem je podle farmáře se psem mnohem jednodušší. Když dřív chtěli zavřít pět ovcí, muselo je nahánět několik lidí se zábranami. "Teď dvakrát písknu a mám ovce zavřené," řekl s nadsázkou. Ilustrační obrázek
Ovčácký pes nemusí být pro farmáře jen užitečným pomocníkem, jeho výcvik se může stát i koníčkem. Své o tom ví Jakub Jaša z Pavlínova na Ždársku, který se svými psy jezdí i na závody. Nejdřív měli doma jen pět ovcí na vypasení zahrady. Když si ale před pěti lety pořídil první závodní border kolii, začalo se stádo ovcí na rodinné farmě rozrůstat.
 

"Napřed jsme měli 20 ovcí. Potom jsem zjistil, že 20 ovcí je na závody málo, takže jsem dovezl ještě 50 ovcí z Maďarska. Teď jich mám včetně jehňat nějakých 120 kusů," řekl Jaša.

Farmář, který letos oslaví 20. narozeniny, uvedl, že pes je pro něj pořád hlavně pomocníkem. "Ale zase ty ovce mám kvůli tomu, že to je moje hobby," řekl k výcviku psů, které teď už má dva. Práce se stádem je podle něj se psem mnohem jednodušší. Když dřív chtěli zavřít pět ovcí, muselo je nahánět několik lidí se zábranami. "Teď dvakrát písknu a mám ovce zavřené," řekl s nadsázkou.

Na louce u Pavlínova zajišťuje Jaša tento víkend organizaci jednoho z letošních závodů Klubu pracovních ovčáckých psů ČR. Poskytl i své ovce se šroubovitě kroucenými rohy, zároveň se zařadil mezi závodníky.

Dnešní závod ovčáckých psů patřil mezi kvalifikační. "To znamená, že se započítává do série závodů, ze kterých se vyberou ti nejlepší, kteří jedou na mistrovství Evropy," řekl Jaša. Psovodi, jimž se v tomto případě říká handleři, předvedli při práci 15 špičkových psů z celé republiky. Nedělní program je určený třem desítkám méně zkušených psů.

Závodí jen border kolie. Jsou to drobnější, ale pohyblivější psi než obvyklá psí plemena používaná k ostraze stáda. Na každého psa dnes připadlo pět odpočatých ovcí. Nejdřív je musel přihnat z místa vzdáleného víc než 350 metrů. Povely na dálku dostával od svého pána píšťalkou. Rozhodčí hodnotil například to, jak pes provedl ovce brankami nebo jak pracoval při jejich dělení a zahánění do ohrady na pastvině.


reklama

 
Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.8.2020 17:38
Takže teď už je vědecky prokázáno, že psi jsou neocenitelní pomocníci, kteří pracují za stravu a nocleh.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

2.8.2020 10:49
To je tedy novinka! To věděli bačové už před staletími, ale když oni nebyli vědci, jen bačové.
Odpovědět
LB

Lukas B.

2.8.2020 19:38 Reaguje na Jiří Daneš
ekonomika je neúprosná, na uživení člověka na plný úvazek je potřeba řádově 400 (?) ovcí (někdo kdo chová ovce ekonomicky smysluplně možná upřesní), na uživení psa je potřeba patnáct ovcí (?). pro zájmový chov pár kusů (živých sekaček půlhektarové louky s masem jako bonus) je pes ekonomický nesmysl.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.8.2020 21:59 Reaguje na Jiří Daneš
Jenže tenkrát se nechoval dobytek, ovce nevyjímaje, protože je to in a eko a trendy a ovečky jsou hezká a tak dále, ale byl to normoš byznys a dotyční věděli, že když nebudou sakra fungovat starat se, tak jim zbudou akorát oči pro pláč a nebudou mít co do huby.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

2.8.2020 21:54
Border kolia je určite výborný pomocník, ale samozrejme pred veľkými šelmami stádo neochráni, na to sú potrebné ovčiarske strážne psy. Tam je ekonomika nákladnejšia aj výcvik zložitejší a vždy hrozí že pri ochrane stáda pes pohryzie náhodného turistu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist