https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-14-si-poridila-dva-sokoly-ktere-nasadi-do-boje-s-premnozenymi-holuby
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha 14 si pořídila dva sokoly, které nasadí do boje s přemnoženými holuby

4.7.2023 11:13 | PRAHA (ČTK)
Radnice Prahy 14 si pořídila dva sokoly stěhovavé, které nasadí do boje s přemnoženými holuby v městské části. Osmitýdenní mláďata postupně začne cvičit profesionální sokolník, sdělil starosta Jiří Zajac (ODS). S přemnoženými holubi mají problém i další radnice včetně magistrátu, který se rozhodl vybudovat městské holubníky.
 

"Podařilo se získat dva sokoly, v tuto chvíli ještě mláďata, která pokud vše půjde dobře, v naší městské části v budoucnu přispějí i k regulaci holubí populace. Máme zde plno zeleně, takže věřím, že se jim v Praze 14 bude líbit. Sokoli představují pro holuby přirozené predátory. Nejenže se jimi živí, také je plaší," uvedl Zajac.

Městská část dosud pro zastrašování holubů využívala pouze umělé napodobeniny dravců. Atrapy jsou umístěné například na Poliklinice Parník na Černém Mostě. "Docela dobře fungují. Už proto si myslím, že živí sokoli by nám skutečně mohli pomoci. S holuby samozřejmě bojujeme i jinými metodami, ale faktem je, že moc nezabírají. Sítě proti holubům se dříve či později potrhají. Hroty, které mají ptákům bránit v znečišťování střech, balkonů či výklenků, fungují vždy jen do té doby, než se holubům podaří usadit do prostoru mezi nimi," uvedl Zajac.

Sokoli jsou nyní v odchovné voliéře. Poté, co dorostou, dostanou sokolnickou výstroj a začne jejich zhruba pětatřicetidenní výcvik. "Pozvolné získávání určitého stupně krotkosti vede ke spolupráci se sokolníkem. Po zvládnutí těchto prvních a nezbytných kroků bude následovat speciální sokolnický výcvik u rozhledny Doubravka," uvedl sokolník Jan Šimánek.

Sokol je dravec vysokého letu, lovu předchází stoupání do výšky a následuje střemhlavý útok na kořist. Radnice zároveň žádá své obyvatele, kteří se budou v létě procházet po Čihadlech, aby v případě, že na sokola narazí, dodržovali dostatečnou vzdálenost a hlídali případně své psy. Pokud by sokola vyplašili, zmařili by tím celý výcvik.

S velkým počtem holubů bojují také další radnice a magistrát. Nový holubník by měl vzniknout na Mariánském náměstí nebo v Praze 3 na Vítkově. Holub žijící ve městě, přezdívaný "měšťák" nebo "věžák", se vyvinul z původního druhu holuba skalního, který byl člověkem domestikován a využíván k jídlu a jako poštovní holub. Později opět zdivočel a křížil se s chovnými druhy. Způsobilo to, že je závislý na člověku a není schopen si v zimním období sehnat dostatek potravy. Nejde tedy o volně žijícího živočicha, ale ani o typické domácí zvíře.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

4.7.2023 12:34
A vhodná místa na hnízdění jim též pořídili ?
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

4.7.2023 21:19 Reaguje na smějící se bestie
A proč by museli zrovna hnízdit?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.7.2023 06:43 Reaguje na Jarek Schindler
Aby měli ty holuby přímo u zobáku !
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

6.7.2023 06:12 Reaguje na smějící se bestie
Asi jste pánové nezapsali, že to budou minimálně ze začátku sokolnicky vedeni dravci. On je ten efekt sokola dán i jeho pouhou přítomností. Mnohdy je lepší když sokol jen častěji létá. Nemusí při tom ani lovit.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

5.7.2023 08:33 Reaguje na Jarek Schindler
Jako hnízdící více loví.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist