https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-chce-zakaz-chovu-psu-na-retezech-mmr-navrhuje-obecni-holubniky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha chce zákaz chovu psů na řetězech, MMR navrhuje obecní holubníky

14.1.2024 01:15 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pražský magistrát v připomínkách k novele veterinárního zákona navrhuje rozšířit ji o zákaz chovu psů na řetězech. Uvedl, že stávají úprava zákazu nevhodných úvazů zvířat je nedostatečná. Ministerstvo pro místní rozvoj navrhuje uložit obcím s přemnoženou populací holubů povinnost vybudovat a spravovat obecní holubníky. Vyplývá to z připomínek k novele na vládním webu.
 

Novela veterinárního zákona má mimo jiné upravit části zákona na ochranu zvířat proti týrání, do kterého doplňuje povinnost používat na jatkách kamery. Hlavní město Praha navrhuje upravit paragraf, který se týká týrání, o text "u psa se za týrání považuje chov nebo držení psa v prostorách k tomu určených, včetně domácnosti, uvázaného jakýmkoliv prostředkem na uvázání". Návrh počítá s výjimkami pro krátkodobý úvaz psa kvůli například čištění chovného prostoru nebo u policejních psů.

Magistrát v připomínkách uvedl, že zákon nyní definuje velmi široce případy, kdy jde o týrání zvířat právě při nevhodném uvázání. Chov psů na řetězech by se měl podle magistrátu obecně zakázat. Nemohly by tak vznikat situace, kdy chovatelé tvrdí, že jde pouze o přechodné opatření.

"V rámci provádění kontroly ze strany veterinární správy je aktuálně složité posoudit, zda se jedná o nevhodný úvaz, když pro to nikde nejsou stanoveny závazné podmínky. Zaměstnanci veterinární správy nemohou ani posoudit, jak dlouho je pes uvázán. Z tohoto důvodu jsou pak postihovány převážně extrémní případy, kdy jsou spíše sankciovány doprovodné efekty spojené s úvazem," uvedl magistrát. Navrhované znění zákona je podle něj inspirováno právní úpravou platnou na Slovensku.

Ministerstvo pro místní rozvoj v připomínkách navrhuje přidat do zákona povinnost zřídit a obhospodařovat obecní holubníky v obcích, kde je zvýšený výskyt holubů. Holubníky by měly sloužit k efektivnějšímu a etičtějšímu způsobu redukce přemnožených ptáků. "Povinné zavedení holubníků umožňuje přechod od radikálních metod kontroly populace holubů, jako je zabíjení dospělých jedinců, k etickým a humánním postupům," zdůvodnilo svůj návrh. Podle ministerstva jsou obecní holubníky i příležitostí ke vzdělávání veřejnosti o ekologii a chování holubů.

Holubník kvůli snížení počtu holubů zvažuje například Jihlava. Podle vedoucí odboru životního prostředí Kataríny Ruschkové je to asi nejhumánnější způsob, jak snížit stav holubů, jejichž trus škodí památkám. Zatím radnice v centru Jihlavy holuby odchytává do klecí umístěných na střeše obchodního domu Prior.

Pražský magistrát předloni uvedl, že chce vybudovat holubník v jednom z domů na Mariánském náměstí, a to pro asi 150 ptáků. Odborníci by tam ptákům měli měnit část vajec za umělá, čímž bude město jejich populaci regulovat. V metropoli je podle odhadů kolem 100.000 holubů. Městská část Praha 14 loni v říjnu uvedla, že vypustila do přírody dva sokoly stěhovavé, kteří jí mají s regulací přemnožených holubů pomoci.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

14.1.2024 09:34
Mít psa na řetězu skutečně není třeba. Ovšem při hlídání areálu pak musí být odolný plot.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.1.2024 10:03 Reaguje na Slavomil Vinkler
1*
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.1.2024 10:04 Reaguje na Slavomil Vinkler
Za plotem na řetězu ne, ale na ulici na vodítku - každopádně !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.1.2024 14:16 Reaguje na smějící se bestie
nevím, jak chtějí udržet soudnost majitelů na řetězu bez řetězu. Bojová plemena na nějakým vodítku nepomůžou.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

16.1.2024 01:19 Reaguje na Jaroslav Řezáč
ale ono ta "bojová plemena psů" oficiálně neexistujou, ne ?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.1.2024 14:18 Reaguje na Slavomil Vinkler
nedělejme si iluze, že všichni držitelé psa ví, co činí. Osobně o tom značně pochybuji i na základě toho, co si dokážou obstarat do paneláku.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.1.2024 14:22
co se týká holubů, tak kupodivu by takový zákon o holubnících v některých městech působil zcela opačně než jak se zamýšlí regulací. Asi by to mělo zůstat na obecních zastupitelích, kteří znají místní situaci lépe než je zákonný dogmatismus.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.1.2024 14:27
Ty obecní holubníky jsou pitomost. S ohledem na to, kolik je v Praze holubů, jejich redukce prostřednictvím holubníků je neskutečně nákladná a výsledek je něco jako prd v hurikánu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.1.2024 15:01 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
2sokoli Prahu před holuby nezachrání a přitom je v ní tolik komínů, kde by mohli mít hnízda, že !
Jinak městský holuby běžně stříleli myslivci na podzim, jako cvičné střelby před honama a nebyl problém.
Odpovědět
ZH

Zbyněk Hoták

14.1.2024 19:04 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pro mě jsou ty obecní holubníky vůbec záhada. Vůbec to není z předpojatosti vůči holubům, které rád pozoruji. V období hnízdění jsou ferální holubi docela nesnášenliví, dobré místo si pár hlídá a v blízkosti nechá zahnízdit jen příbuzné nebo "dobré známé", jinak jsou běžné rvačky hlavně mezi samci. Takže je mi záhadou, jak donutit několik desítek párů, aby se shlukli na jednom malém místě, kde se navíc nevylíhne nikdy jediné mládě. Pak to bude fungovat asi na principu "napáleného blbce holuba", kdy prázdné hnízdo po páru, který několik týdnů zahříval sádrové vejce, obsadí další nepoučený pár, zatímco ten první zkusí najít nějaké lepší hnízdiště. To vše v prostředí ostatních naštvaných párů, kteří pořád jen sedí a nic se nelíhne.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.1.2024 19:21 Reaguje na Zbyněk Hoták
Zkusme se na to podívat z jiného úhlu pohledu. Internet tvrdí, že v Praze je asi 100.000 holubů. To je cca 40.000 párů. Kolik těch holubníků by muselo být, aby nějak ovlivnily stav populace? Navíc jeden pár může zahnízdit třeba 3-4 krát za sezónu.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.1.2024 20:13 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
kdyby v Praze nebylo tolik možností k potravě, tak tam nebudou. Velké množství holubů je především problém velkých měst. Kde je velké množství lidí, má holub i potravu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.1.2024 21:31 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Tak jest !
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.1.2024 13:08 Reaguje na Jaroslav Řezáč
V New Yorku je údajně nejpočetnější populace sokolů stěhovavých. Proč by druhá nejpočetnější nemohla být v Praze? Podmínky na to jsou a určitě je to elegantnější řešení než ty holubníky.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

16.1.2024 01:21 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
místo peněz na ohňostroje by mohli ty peníze věnovat na ty obecní holubníky.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.1.2024 07:23 Reaguje na radim buffalo tobias
Ve Starém Římě se plebsu poskytovaly chléb a hry. S tím chlebem, jak nám potraviny podražily, to zase tak slavné není, tak aspoň ty hry.
A mimochodem, taky jsem za zrušení těch pitomých ohňostrojů.
Odpovědět
MM

Milan Milan

14.1.2024 21:26
Hloupnutí politiků nejen v česku, ale snad v celém západním světě nebere konce. Kam kráčíme? Nekompetentní řízení EU, vysoká občanská nespokojenost s buzerační a regulatorní politikou i rostoucí agresivita ve společnosti, nerespektování zásad právního státu, demonstrace a nepokoje na napříč evropou, nezvládnutá migrace, války kam se podíváš, zdevastované lesy...a naši politici ejhle mají čas na holubníky i řetěz pro psa. Ještě že odstřel agresivních vlků bude najednou u nás jednodušší!! Myslím že hmotná a trestní odpovědnost politiků by jim vyhnala tyhle přiblé nápady z hlavy a byla by bezpochyby i pro občany důležitější téma.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.1.2024 21:32 Reaguje na Milan Milan
1**
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist