https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-meri-cidly-mikroklima-vysledky-zverejnila-na-datove-platforme
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha měří čidly mikroklima, výsledky zveřejnila na datové platformě

27.7.2023 17:09 | PRAHA (ČTK)
Data z měření mohou podle zástupců magistrátu zlepšit péči o zeleň či napomoci při městském plánování v souvislosti s růstem teplot. Ilustrační foto
Data z měření mohou podle zástupců magistrátu zlepšit péči o zeleň či napomoci při městském plánování v souvislosti s růstem teplot. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pražská městská společnost Operátor ICT (OICT) rozmístila na 16 místech v Praze senzory, kterými měří mikroklimatické ukazatele, jako jsou rychlost a směr větru, atmosférický tlak, intenzita slunečního světla či srážky. Pravidelně aktualizované výstupy z měření nyní lidé najdou i na stránkách městské datové platformy Golemio, informoval mluvčí OICT Vladimír Antonin Bláha. Data z měření mohou podle zástupců magistrátu zlepšit péči o zeleň či napomoci při městském plánování v souvislosti s růstem teplot.
 

"Budeme disponovat přesnějšími informacemi, abychom například efektivněji naplánovali zálivku stromů, a ty pak lépe zvládaly horké letní počasí," uvedla náměstkyně primátora pro životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková (Piráti). Data také mohou podle OICT pomoci při plánování městské výstavby, rozmisťování městského mobiliáře a následné péči o něj či při výběru nových lokalit pro dětská a workoutová hřiště.

Celkem 134 senzorů na 16 lokalitách pro OICT zajistil český startup Agdata, který se na měření počasí a kvality ovzduší pro města a obce specializuje. Kromě čidel na měření povětrnostních podmínek firma nainstalovala také senzory půdy, které kontrolují vlhkost a teplotu ve dvou hloubkách, a dendrometry sledující růst stromů.

Praha v minulém volebním období schválila klimatický plán, podle kterého chce do roku 2030 investovat zhruba 230 miliard korun do opatření zaměřených na snížení emisí oxidu uhličitého v metropoli a ochranu klimatu. Součástí plánu je 69 opatření, mezi hlavní patří například využití zbytkového tepla z odpadních vod pro vytápění domů, energetické úspory v městských budovách a umisťování fotovoltaických panelů na jejich střechy, umisťování rychlonabíječek pro elektromobily do lamp veřejného osvětlení nebo nákup bezemisních vozidel pro MHD. Současné vedení města plánuje připravit aktualizaci plánu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

AI

Animoid II

31.7.2023 13:14
Je to chvályhodné. Víc by pomohlo zamést a spláchnout ulice a chodníky, tak jak se to dělá v civilizovanějších zemích a osobně bych spíš začal měřením toxických zplodin z dopravy, spalovny a průmyslu. Nějaké to pravidelné měření množství dioxinů, pesticidů, azbestu nebo přízemního ozónu v okolí dopravních tepen by taky nebylo na škodu
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist