https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-podpori-projekty-na-ochranu-ohrozenych-druhu-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha podpoří projekty na ochranu ohrožených druhů zvířat

30.5.2018 07:11 | PRAHA (ČTK)
Zoo Praha se podílí na záchraně mnoha ohrožených živočišných druhů. Největší částku ve výši 900.000 korun přispěje Praha na program návratu koní Převalského do pouště Gobi v Mongolsku. Pražská zoo, která vede plemennou knihu těchto divokých koní, ve spolupráci s českou armádou dopravila do Mongolska už 27 koní. První transport z Česka se uskutečnil v roce 2011. / Na snímku klisny koně Převalského Helmi a Hanna v ZOO Praha
Zoo Praha se podílí na záchraně mnoha ohrožených živočišných druhů. Největší částku ve výši 900.000 korun přispěje Praha na program návratu koní Převalského do pouště Gobi v Mongolsku. Pražská zoo, která vede plemennou knihu těchto divokých koní, ve spolupráci s českou armádou dopravila do Mongolska už 27 koní. První transport z Česka se uskutečnil v roce 2011. / Na snímku klisny koně Převalského Helmi a Hanna v ZOO Praha
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Hamerník / Zoo Praha
Hlavní město podpoří projekty na ochranu ohrožených zvířat částkou 2,84 milionu korun. Mezi podpořenými projekty jsou projekty zaměřené na ochranu goril, gaviálů indických a návrat divokých koní do přírody. Vyplývá to z materiálu, který včera schválili pražští radní. Peníze jdou z prodeje lístků do pražské zoo. Pražská zoologická zahrada je příspěvkovou organizací hlavního města.
 

Největší částku ve výši 900.000 korun přispěje Praha na program návratu koní Převalského do pouště Gobi v Mongolsku. Pražská zoo, která vede plemennou knihu těchto divokých koní, ve spolupráci s českou armádou dopravila do Mongolska už 27 koní. První transport z Česka se uskutečnil v roce 2011. V noci z 20. na 21. června budou do rezervace v přísně chráněné rezervaci vypuštěni další čtyři koně.

Částku 800.000 korun město podpoří projekt Toulavý autobus, který má za úkol zlepšit přístup afrických dětí k ochraně přírody a zejména goril v rovníkové Africe. Autobus vozí děti žijící v okolí kamerunské pralesní rezervace Dja do záchranných center. Zde se děti účastní vzdělávacích programů a seznamují se s divokými zvířaty. Cílem je vybudovat vztah dětí k přírodě a odradit je od lovu goril.

Jedním z nejvíce ohrožených velkých savců na světě je sudokopytník saola, organizaci, která se věnuje ochraně tohoto druhu, Praha poskytne v příštích třech letech celkem 534.000 korun. Dalším projektem, na který hlavní město přispěje 350.000 korun, je ochrana gaviála indického, což je druh velkého plaza, žijícího na severu Indie. Na vybudování záchranné stanice v Laosu na ochranu luskounů, které ohrožuje lov kvůli masu a keratinovým šupinám, poputuje 200.000 korun. Dalších 55.000 korun město dá na ochranu krasky krátkoocasé jávské, která patří mezi nejohroženější ptáky světa.

Peníze, kterými Praha projekty podpoří, plynou z výnosů Zoo Praha. Z každé prodané vstupenky do zoologické zahrady jsou vyhrazeny dvě koruny na pomoc ohroženým druhům. Celkově je nyní na tomto účtu k dispozici 4,27 milionu korun.

Zoo Praha se podílí na záchraně mnoha ohrožených živočišných druhů. V roce 2014 byla trojská zoo v anketě cestovatelského serveru TripAdvisor vyhlášena sedmou nejlepší na světě. Pražská trojská zoologická zahrada patří mezi oblíbené cíle turistů. Loni přišlo do zoo 1,4 milionu návštěvníků, letos od začátku roku prošlo turnikety 500.000 lidí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist