https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-pripravila-sest-desitek-kroku-pro-prechod-na-cirkularni-ekonomiku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha připravila šest desítek kroků pro přechod na cirkulární ekonomiku

14.8.2023 13:03 | PRAHA (ČTK)
Dnes schválený akční plán uvádí konkrétní kroky. Mezi nimi jsou například projekty školy, jejíž fungování bude postaveno na principu cirkulární ekonomiky. Dalším je opětovné využívání materiálů z demolic, čímž se sníží využití primárních surovin.
Dnes schválený akční plán uvádí konkrétní kroky. Mezi nimi jsou například projekty školy, jejíž fungování bude postaveno na principu cirkulární ekonomiky. Dalším je opětovné využívání materiálů z demolic, čímž se sníží využití primárních surovin.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vedení Prahy připravilo šest desítek kroků, které chce v letech 2023 až 2025 uskutečnit při přechodu na takzvanou cirkulární ekonomiku. Oběhové hospodářství vychází z principu opakovaného využívání surovin, čímž se snižuje množství odpadů. Projekty jsou rozděleny do sedmi oblastí, mimo jiné stavebnictví, nakládání s vodou nebo využití odpadu. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili radní. Strategie města vychází ze schváleného klimatického plánu do roku 2030, podle kterého chce Praha snížit emise skleníkových plynů o 45 procent do roku 2030 a o 100 procent do roku 2050.
 

"Přechod na cirkulární ekonomiku má pro město dlouhodobý pozitivní potenciál. Cirkulární ekonomika přináší jak ekonomické, tak environmentální benefity. Zároveň napomáhá budovat image Prahy jako moderního, progresivního a zeleného města," píše se v materiálu.

Projekty, v dokumentu nazývané akční kroky, jsou rozděleny do sedmi kategorií, které mají největší potenciál pro úsporu materiálu a emisí. První skupinou jsou čtyři tematické cíle, kterými jsou stavebnictví, voda, odpady a také zemědělství a potraviny. Doplněny jsou pak ještě druhou skupinou tří takzvaně průřezových cílů, které se týkají veřejných zakázek, podpory podnikání a inovací a řízení a implementace.

Dnes schválený akční plán uvádí konkrétní kroky. Mezi nimi jsou například projekty školy, jejíž fungování bude postaveno na principu cirkulární ekonomiky. Dalším je opětovné využívání materiálů z demolic, čímž se sníží využití primárních surovin. V oblasti vody chce magistrát snížit množství vody, která při deštích odtéká do kanalizace, a využít ji třeba na zalévání.

V potravinářství chce zefektivnit využití bioodpadu a snížit plýtvání potravinami. Další projekty jsou zaměřeny na předcházení vzniku odpadu, jeho třídění, recyklaci a znovuvyužití. Do roku 2030 se má produkce směsného komunálního odpadu snížit o polovinu.

Město chce projekty financovat ze svého rozpočtu i ze získaných státních či evropských dotací.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

14.8.2023 13:51
To všechno, už tady bylo.
Odpovědět

Viktor Šedivý

14.8.2023 14:02 Reaguje na smějící se bestie
V egyptské poušti najde ruská expedice novou pyramidu a v ní živého faraona a posvátného ptáka ibise. „Čím jste se v hrobce živili?“ ptá se vedoucí expedice. Faraon mu odpoví: „No, já jsem se živil trusem posvátného ptáka ibise.“
Vedoucí expedice se ptá posvátného ptáke ibise: „A čím ses živil ty?“ „Já jsem se živil trusem faraonovýma.“

Tohle se říkalo o základech RVHP. Ovšem "cirkulární ekonomika" má tenhle princip do detailů zpracovaný.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

14.8.2023 20:27
Papír snese všechno a povrchní řeči se vedou běžně. Důležité je nevyhodnotit objektivně výsledky opatření.
Odpovědět
Jan  Bolek

Jan Bolek

15.8.2023 02:18
Zde se nabízí otázka, proč tedy například Praha zakázala dopravu taženou koňmi v centru města...
Jinak jsou to nepochybně hezké a bohulibé závazky. Otázka do jaké míry, se to bude dařit plnit.
Snad to vyjde.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.8.2023 16:07
Využití demoličního odpadu není nic nového a dělalo se to po staletí. Lidé
z podhradí rozebrali nepotřebný hrad na dláždění silnic a stavbu domků.
Horalé starou dřevěnici v zimě spálili v kamnech a já starou hospodářskou
budovu rozebral, cihly znovu použil, maltovou sutí vyvápnil zahradu a zbytek suti skončil jako výplň mezi základy nové hospodářské budovy. Tam
skončila i asfaltová střešní lepenka a dřevo skončilo v kotli. Nebylo co
odvážet a co likvidovat. Dneska je ale trend i použitelné cihly vyhodit
a koupit nové, místo omítkou vyvápnit pole, tak ji odvést na skládku a
používat pouze vše nové a nebo recyklované za dotace na recyklaci. Mne
ta recyklace nestála ani korunu a stavěl jsem bez dotací za recyklaci
suti. Bohužel jsem ale stavěl levně a to není trend dnešní ekonomiky!
Důležitou součástí dotační politiky je navýšení ceny o dotaci, aby byla
nabízená dotace vyčerpána! Teprve pak je dušička eurohujerů spokojená!
Odpovědět
pa

petr angi

17.8.2023 08:31
Cirkulární ekonomika je ta, jejíž cirkularita je dotována dotacemi z vnějšku, jinak by byla neekonomická.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

18.8.2023 06:14
Keci v kleci.

Mne zaujalo - Doplněny jsou pak ještě druhou skupinou tří takzvaně průřezových cílů, které se týkají veřejných zakázek, podpory podnikání a inovací a řízení a implementace.
Pokusím se o překlad z češtiny do češtiny. Zakázky mohou pro příště dostat jen zelení kámoši, no a ještě je budeme dotovat, no oni nám budou financovat volební propagaci a tak cirkulární ekonomiku vybudujeme ať to stojí co to stojí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist