https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-resi-jak-zamezit-zneuzivani-zvirat-k-zebrani-nebo-poulicnimu-hrani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha řeší, jak zamezit zneužívání zvířat k pouličnímu focení, žebrání nebo hraní

31.7.2023 12:56 | PRAHA (ČTK)
Text plakátů bude v češtině i angličtině, ale anglických plakátů bude většina. "Máme vysledováno, že zahraniční turisté tyto nežádoucí atrakce využívají mnohem více než ti čeští," vysvětlil Pospíšil.
Text plakátů bude v češtině i angličtině, ale anglických plakátů bude většina. "Máme vysledováno, že zahraniční turisté tyto nežádoucí atrakce využívají mnohem více než ti čeští," vysvětlil Pospíšil.
Pražský magistrát začne v úterý rozmisťovat na desítkách svých reklamních ploch v centru metropole plakáty nabádající turisty, aby nepodporovali pouliční produkci založenou na zneužívání zvířat. Novinářům to dnes řekli zástupci města a městské firmy Prague City Tourism (PCT).
 

Město se dlouhodobě snaží bojovat proti lidem, kteří v ulicích nabízejí turistům focení s divokými zvířaty, jako jsou hadi či sovy. Tuto činnost zakazuje městská vyhláška a strážníci městské policie ji postihují pokutami, úřady také zahajují řízení o zabavení zvířete a pachatele mohou čekat postihy i ze strany státu podle zákonů o ochraně či týrání zvířat.

"Fakticky je to týrání zvířete, které je ve stresu, nevhodných podmínkách a je to pro něj obrovské utrpení," řekl náměstek primátora Jiří Pospíšil (TOP 09). "Našim cílem je preventivní formou snížit nebezpečí tohoto jevu," dodal.

Plakáty jsou součástí kampaně s názvem Enjoy Respect Prague (Užij si a respektuj Prahu), kterou město provozuje třetím rokem a jejímž cílem je upozornit návštěvníky na negativní jevy, které s sebou turismus může nést. Polovina z nich bude mít vizuál zaměřený právě na prevenci zneužívání zvířat, na zbylých budou plakáty k tématům z minulých let, jako je rušení nočního klidu nebo nesprávné parkování koloběžek.

Text bude v češtině i angličtině, ale anglických plakátů bude většina. "Máme vysledováno, že zahraniční turisté tyto nežádoucí atrakce využívají mnohem více než ti čeští," vysvětlil Pospíšil.

Podle Pospíšila je ale nevhodné i využívání psů jako emocionálního nástroje žebráky či pouličními hudebníky, i když podle zákona se to nedá definovat jako týrání. "Je to prostředí, které pro to zvíře není absolutně vhodné, to zvíře vždycky nějakým způsobem trpí," řekl. Dodal, že jeho cílem je obecný zákaz využívání všech zvířat pro pouliční činnosti.

Pospíšil nicméně připustil, že to pravděpodobně bude právně komplikované. Podle svých slov nedávno požádal právní odbor magistrátu o zhodnocení, zda by bylo možné problém vyřešit prostřednictvím městské vyhlášky. Pokud by se to ukázalo jako nevhodné řešení, další možností by bylo prosazení úpravy zákona, dodal. Právní analýza by podle něj měla být hotová příští týden.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

31.7.2023 14:33
fotky dětí na soc sítích je v pořádku? to asi nikdo nezneužívá?
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

1.8.2023 11:09 Reaguje na Jaroslav Řezáč
řeší se tady zvířata a ne děcka.
Odpovědět
RZ

Radim Zaňka

1.8.2023 11:47 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Napište o tom třeba článek. Zjistěte si z dostupných zdrojů vše potřebné a uveďte argumenty. Tady v diskuzi asi nepochodíte, jste na špatném hrobě.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

1.8.2023 11:16
jak zamezit to focení a žebrání se zvířaty ? prostě to zakázat dle zákonu o ochraně zvířat a jejich welfare.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist