https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-vybudovala-na-marianskem-namesti-holubnik-pro-150-ptaku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha vybudovala na Mariánském náměstí holubník pro 150 ptáků

13.9.2022 16:12 | PRAHA (ČTK)
Městský holubník na Mariánském náměstí.
Městský holubník na Mariánském náměstí.
Zdroj | praha.eu
Vedení hlavního města se rozhodlo bojovat s přemnoženou populací holubů vybudováním holubníku na Mariánském náměstí. Vznikl na půdě jednoho z domů a pojme asi 150 holubů. Odborníci tam ptákům pak budou měnit část vajec za umělá, čímž bude město jejich populaci regulovat. Vybudování holubníku vyšlo na 142 000 korun, sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. V metropoli je počet holubů odhadován na 100 000 kusů. Podobu svého holubníku našla v architektonické soutěži Praha 3, která jej plánuje na Vítkově.
 

"Holubník, ve kterém se shlukují holubi a cíleně se jim snižují počty vajec, je efektivní možností, jak lze ve městech šetrným způsobem regulovat populaci holubů," uvedla primátorova náměstkyně Jana Plamínková (STAN).

Magistrát vybral budovu, na jejíž půdě se už holubi dříve přirozeně shlukovali a dalo se předpokládat, že nalákání velkého hejna z okolní lokality tak bude snazší. Jde o jednoduchou dřevěnou půdní vestavbu, jejíž součástí jsou boxy určené k zahnízdění, sedáky, krmítka i zásobníky na vodu.

Holub žijící ve městě, přezdívaný "měšťák" nebo "věžák", se vyvinul z původního druhu holuba skalního, který byl člověkem domestikován a využíván k jídlu a jako poštovní holub. Později opět zdivočel a křížil se s chovnými druhy. To způsobilo, že je závislý na člověku a není schopen si v zimním období sehnat dostatek potravy. Nejde tedy o volně žijícího živočicha, ale ani o typické domácí zvíře.

Městské holubníky fungují například v Německu, Rakousku nebo v Nizozemsku. Výše popsaný způsob regulace je podle odborníků citlivější a zároveň efektivnější než odchyt či odstřel. To totiž způsobí, že pro ostatní holuby v teritoriu se zvýší potravní nabídka, a oni tak kladou více vajec než do té doby, a počty se rychle vrátí na původní stav.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.9.2022 17:20
https://www.youtube.com/watch?v=Ax8KHJhjzV0
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.9.2022 17:35
Když to vezmu podle selského rozumu, tak holubník pro 150 holubů stál 142 tisíc. To je skoro 950 korun na holuba. Když uvážíme, že v městě je asi 100.000 holubů, tak jednak je celá akce jako prd do hurikánu a jednak mi péče na jednoho holuba vychází neskutečně draho. Má snad někdo jiný názor?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.9.2022 17:48 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Dovedete si představit Prahu bez holubů? Česko bez sokolů a rarohů? Ano, také mě napadlo, že podobných "sterilizačních" stanic by bylo potřeba stonásobně více. Kde by se budovaly a kdo by je obsluhoval? Holub se usadí max na balkóně, odkud jde snadno vystrnadit. Potkan se prokouše téměř všude, to je stonásobně horší komenzál-parazit. Lidi dnes hysterčí kvůli všemu: mravencům na zahradě, mouše v bytě, krtkovi na angličáku... Nějaká regulace potřebná je, určitě v hygienicky rizikových místech. Dříve chodily slepice běžně až do kuchyně, mouchy dělaly všude možně - a všichni byli zdraví... To byla oficiálně neoficiální per/orální vakcinace, dnes je kvůli ní řevu, až se člověk diví, kde se ta blbost v lidech bere.
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

13.9.2022 22:49 Reaguje na Karel Zvářal
Chovám slepice na části zahrady.K domu patří stará stodola,chlév, chlívky a kůlna.K slepičímu krmení se stáhli vrabci(v zimě až kolem 40 -ty tlumí kočka),holubi-ti se usídlili v kůlně a ve stodole(cca 15, ty tlumí dravci z blízkého lesa, já jim likviduji hnízda ale počet neklesá, dvcůr používají jako občerstvovací stanici poštovní holubi, kteří přilétnou vyčerpaní den až měsíc pobydou a pak zmizí, někteří zůstanou natrvalo ale ti bývají nejčastější obětí dravců).Nejvíc mi vadí potkani,prohrabou se i mlatem z dusaného jílu ve stodole,prohrabou se starými zdmi, jdou po slepičím krmení a nejsem schopen je zlikvidovat(nechci na ně použít jed),mladé zakusují kočky,staré občas zakousne pes(staford) a něco střelím vzduchovkou ale v některých místech je pořád potkaní smrad,ráj mají ve stodole kde je zemědělské nářadí, v kůlně kde je dřevo a ve starém chlívku kde je bordel.Myslel jsem si, že co půjde zvednu aspon 50cm mad podlahu aby pes a kočky měly volný prostor a nahoru že potkani nepůjdou, ale bohužel jsem na vlastní oči viděl jak dva potkani za sebou vyšplhali cca 1,5m po prakticky svislé tyčce o průměru cca 3cm takže nekončící boj.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.9.2022 08:26 Reaguje na Jaroslav Bobr
Boj s potkany až tak marný není, pokud s nimi chcete ale skutečně bojovat. Ono to je o té příležitosti k bydlení a potravě a o tom, že boj musí být stálý
a nikoliv pouze občasný. Já na jejich likvidaci používám sklopce a větší pérové pasti. Samozřejmě
pouze tam, kde se jiná zvířata nedostanou a s nástrahou, které si mimo hlodavců třeba kočky ani
nevšimnou. Mi se osvědčují kousky pečiva ve všech
typech pastí. No a samozřejmě odstranit "bordel"
o kterém píšete, což je to nejtěžší. Při krmení
drůbeže je třeba krmit pouze tolik, kolik okamžitě
spotřebují, což dělávaly kdysi hospodyně tak, že aby se jim slepice na dvoře nepletly pod nohy, tak jim
hodily hrst zrní třeba desetkrát za den, ale nikdy jim ho nedávaly do zásoby. U prasat se krmilo taky
tak a selka zároveň sledovala u jednotlivých zvířat
jejich apetit. Podle toho se prasata zabíjela a
ten nejžravější(krmník) se nechával na sádlo. Můj
nebožtík kamarád sedlák na potkany rezignoval a
postaru skladoval zrní nasypané volně na půdě.
To byl takový potkaní ráj, že po jeho smrti se
potkani rozlézali po širokém okolí. Jinak bych je
nepodceňoval, protože mohou nakazit i očkovaného
psa Leptospirózou a přijdete o něho jako já o mladého (3 roky) německého ovčáka. Radím proto
nerezignujte a likvidujte je v krajním případě
i jedy, které jsou pro většinu zvířat nejen
nechutné, ale i po pozření hlodavce neškodné.
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

14.9.2022 18:03 Reaguje na Břetislav Machaček
Krmení a obilí je v těsných sudech do kterých se nedostanou, řepa, brambory, ovoce jsou v kójích s betonovou podlahou a cementovou omítkou a stopy po potkanech v nich nejsou vidět.
Slepice dostávají krmení ráno a pak potom co se vrátíme z práce kolem 16-té hodiny.Pokud jsou u krmítka slepice, potkani si k němu netroufnou protože mladé potkany slepice klidně uklovou a i staří se před nimi mají na pozoru, ale v momentě když je u krmítka prázdno potkani nastupují.Budu muset použít ty pasti.
O poštovní holuby, kteří nedoletí a někde se usadí majitelé zajem nemají.Přestože mají(nebo měli?) stránky na kterých se mohli zveřejnovat čísla kroužků pošťáků, stejně mě nikdo nekontaktoval když jsem čísla kroužků holubů kteří u mě zůstali "vyvěsil".Dokonce jsem volal a posílal SMS pokud holubi měli na kroužku tel.číslo(i do Polska) ale ozval se mí jen jeden chovatel který mi poděkoval za informaci kde holub je a řekl mi, at si s ním dělám co chci,holub který nedoletí cenný většinou není, ti cenní se vracejí nejrychleji.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.9.2022 05:38 Reaguje na Karel Zvářal
1*
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.9.2022 08:18 Reaguje na Karel Zvářal
Neměl jsem na mysli plošné vyhubení holubů, ale tenhle projekt je k ničemu (s ohledem na počet holubů v Praze) a při přepočtu na jednoho holuba je neskutečně drahý. Tady je vidět, že to vymysleli úředníci, kteří nemusí brát v úvahu ekonomiku.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.9.2022 05:41
A tohle vládne Praze !
Kolik vydává Praha ne čištění nejen památek ?
Mnohde ve světě, je za krmení holubů pokuta.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.9.2022 05:43 Reaguje na smějící se bestie
A nesmí se zapomenou na to, že tito holuby, jsou šiřiteli všelijakých infekcí, roztočů.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.9.2022 08:57 Reaguje na smějící se bestie
I kdyby si člověk odmyslel ty choroby a roztoče, tak úplně stačí, když Vám holubi vyhnízdí na balkóně. Ten brajgl, co po nich zůstane, to se jednomu obrací žaludek.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.9.2022 08:58
Útlocitnost při boji se škůdci je nešvarem dnešní společnosti chovající potkany v teráriích a věřících, že se všechny nemoci šířené těmi škůdci
dají léčit. Zdivočelí holubi přezdívaní létajícími potkany si nezaslouží
takovou "péči" a raději by jich měli maximum odchytit a utratit. Ono za
holuby se sice stěhují i predátoři, ale je pro ně město vhodným domovem?
Dráty, sítě, sklo a ochranné hroty pak ohrožují i ty dravce lovící ve
městech a kam se stěhují za potravou. Krmení holubů jako létajících
potkanů je nešvar, který krmí i ty potkany, pokud tu potravu do večera
holubi nespotřebují. Odchycené zdivočelé holuby lze velmi lehce rozlišit
od kroužkovaných pošťáků a ty nabídnout zpět chovatelům. Finta s umělými
vejci funguje chvíli a samice po určité době taková vejce vyhodí, nebo
hnízdo opustí a založí někde jiné. Příležitostí je ve městech stále dost
a holub se spokojí i s římsou, či za sucha i s okapem. Jinak holubí trus
zničí kdejakou krytinu za pár let a neléčení holubi jsou zdrojem chorob
i pro lidmi chované poštovní holuby. Já se přimlouvám za jejich likvidaci,
ale odchytem a rozlišením od často velmi cenných poštovních holubů.
Kdysi jsem znal jednoho městského holubáře, který je likvidoval v části
svého holubníku bez nějaké reklamy, aby nebyl napadán ochránci zvířat.
Ulovenými holuby krmil lišky chované pro výcvik norníků a nebo je taky
používal jako návnadu do jestřábích košů a jiných pastí. V té době bylo
město bez zdivočelých holubů, ale dnes jich tam je cca 1000 a více.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.9.2022 10:02 Reaguje na Břetislav Machaček
Takzvaná pseudohumanita je doslova mor dnešní společnosti. Dříve hospodyně neměla problém s tím, zajít na dvůr, odchytit slepici, tu zabít, zbavit peří, vykuchat a připravit k obědu. Zajímalo by mě, kolik dnešních hospodyněk by tohle dokázalo? Chodí nakupovat maso do supermarketu a nevědí, že konec života zvířat, z kterých to maso pochází, je leckdy horší než když se to zvíře kleplo někde na statku. Jeden příklad za všechny. Před léty v Praze aktivisti před vánocemi udělali akci, kdy u stánku v mraze uvázali několik psů a nabízeli jako recesi maso a vnitřnoti z těchto psů. Chtěli tím poukázat na nehumánnost prodeje kaprů. Nakonec se jedna aktivistka nechala slyšet, že ona stejně kapra na vánocce nejí, že si dá raději mořskou rybu. Kdyby věděla, že ty mořské ryby umírají mnohem krutěji než ten kapr. Ony jsou vyloveny z moře a nikdo je nezabije. Samy se udusí a navíc výlov z větších hloubek jim může potrhat plynový měchýř, což tu rybu určitě taky bolí. A to nemluvím o týrání těch psů, kteří byli v mrazu uvázáni na jednom místě. Prostě se zase aktivisti jednou ukázali.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.9.2022 11:05 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
1***
Holt chybí ta profese - ras/pohodný !
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.9.2022 11:07 Reaguje na smějící se bestie
Myslíte na ty aktivisty?
Odpovědět

Viktor Šedivý

14.9.2022 19:29
Takže tenhle smělý projekt zatlumí na jistý čas množení zhruba jednoho promile holubí populace v Praze.
Jednoho promile. Takže jakýkoli efekt je naprosto nepozorovatelný.

Ten, kdo to schválil, je buď blázen nebo zloděj.
Pochlubila se tím Jana Plamínková (STAN) - takže při volbách víte ...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist