https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-oznamila-uspechy-v-chovu-i-jmeno-mladete-orangutana
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoo oznámila letošní úspěchy v chovu i jméno mláděte orangutana

17.12.2020 03:09 | PRAHA (ČTK)
Orangutan narozený 17. listopadu, dostal jméno Pustakawan, zkráceně Kawi. Jméno, které v indonéštině znamená knihovník, odkazuje k postavě orangutana-knihovníka z knih Terryho Pratchetta.
Orangutan narozený 17. listopadu, dostal jméno Pustakawan, zkráceně Kawi. Jméno, které v indonéštině znamená knihovník, odkazuje k postavě orangutana-knihovníka z knih Terryho Pratchetta.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Praha
Mláďata orangutana sumaterského, slona indického či želvy Smithovy patří k nejvýznamnějším letošním odchovům Zoo Praha. V zoo se letos narodilo či vylíhlo 1360 mláďat 216 druhů. Zástupci zahrady na on-line tiskové konferenci také oznámili, že orangutan narozený 17. listopadu, dostal jméno Pustakawan, zkráceně Kawi. Jméno, které v indonéštině znamená knihovník, odkazuje k postavě orangutana-knihovníka z knih Terryho Pratchetta. Ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek uvedl, že se spisovatel angažoval v ochraně orangutanů, o čemž před lety v pražské zoo také přednášel.
 

Malý Kawi je třetí mládě orangutana sumaterského, které se v pražské zoo narodilo. Orangutani patří k nejohroženějším lidoopům planety. Kurátor chovu savců Pavel Brandl podotkl, že je to první pravnouče po linii chovů orangutanů sumaterských, který v pražské zoo začal v 60. letech. Bobek už dříve uvedl, že díky tomu je mládě mimořádně geneticky cenné.

Za další výrazný úspěch Brandl označil přírůstky slona indického - samice Amalee a Lakunu, které přišly na svět na jaře. Brandl podotkl, že dnes už váží 350 kilogramů a jako samice v Praze zůstanou. Slon indický se také řadí mezi ohrožené druhy. Pražská zoo patří k jeho významným chovatelům, v Troji se dosud narodilo pět slůňat. Do "top" výběru Brandl zařadil také přírůstek tapíra čabrakového a několik mláďat krysy obrovské.

K dalším úspěchům zoo patří odchov třetí generace zmije obecné. Mláďata tří dospělých samic přišla na svět v červenci, část háďat už podle kurátora chovu plazů Petra Velenského putovala do jiných zahrad. Odchov zmije v umělých podmínkách je podle odborníků náročný. Vyžaduje přesnou kombinaci tepla, chladu a vlhka, chovatelé tak o mláďata pečovali ve speciálně upravené místnosti.

Podle Velenského se letos podařil také odchov druhé generace želvy Smithovy. I reprodukce těchto želv je náročná, tajemstvím úspěchu odchovu bylo podle zoo mimo jiné zchlazování nakladených vajec v prostorách vinotéky. Proces napodobil přírodní podmínky a započal vývoj zárodků. Zoo Praha byla v roce 2008 první zahradou na světě, která dokázala želvu Smithovu odchovat.

K mimořádně obtížným druhům se řadí i gekončík východoafrický. I v jeho rozmnožování drží Zoo Praha světové prvenství, letošní mládě je patnáctým úspěšným odchovem druhu.

Z ptáků kurátor Antonín Vaidl upozornil na ketupu malajskou - tropickou sovu, která je v Česku chována jen v Praze. Vaidl řekl, že pro úspěšný odchov zaměstnanci simulovali období dešťů. Během něj tyto sovy v přírodě hnízdí. Letošní přírůstek je druhým mládětem druhé generace.

Inovativní metodu pak použili chovatelé při odchovu krasky jávské, jednoho z nejohroženějších ptáků současnosti. Vaidl popsal, že ačkoliv hnízdění jsou četná, konečná úspěšnost odchovu bývá malá. V pražské zoo zvolili metodu "adopce vlastními rodiči", kdy mládě po vylíhnutí odebrali, umístili do inkubátoru a krmili pomocí maňáska imitujícího vzhled rodičů. Poté pražské mládě v klícce putovalo do rodičovské voliéry, kde začalo žádat o potravu. To byl stimul pro biologické rodiče, kteří si k mláděti nakonec našli cestu. Vaidl upozornil i na světový rekord u dvojzoborožce nosorožčího, když samice Markéta odchovala své 16. a 17. mládě.

Bobek také řekl, že kvůli opatřením v důsledku koronakrize zoo přišla zhruba o 90 milionů korun. Část podle jeho slov uhradil zřizovatel zoo - magistrát hlavního města Prahy. Ředitel také poděkoval lidem, kteří zahradě pomáhají, například skrze stravenky pro zvířata.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

17.12.2020 05:36
Je škoda, že je zahrada zavřená. V režimu 1 člověk na 15 m2 by mohlo venkovní prostory zahrady navštívit více než 5000 lidí denně. Mají plochu 580 000 m2! A i pavilony by mohly fungovat, s hustotou např. 1 člověk na 50 m2! Nepochopitelné.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist