https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-se-tesi-z-prirustku-do-rodiny-hrabacu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoo se těší z přírůstku do rodiny hrabáčů

28.2.2021 01:40 | PRAHA (ČTK)
Novorozené mládě nyní váží asi 1380 gramů, což je podle chovatelů obvyklá váha, přestože v dospělosti mohou hrabáči být až stokiloví.
Novorozené mládě nyní váží asi 1380 gramů, což je podle chovatelů obvyklá váha, přestože v dospělosti mohou hrabáči být až stokiloví.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Praha
V pražské zoologické zahradě se narodilo mládě hrabáče kapského. Na svět přišlo ve čtvrtek ve večerních hodinách, sdělila mluvčí zoo Lucie Dosedělová.
 

"Prvotní termín porodu byl v polovině února, nakonec se tedy čekání protáhlo," uvedl ředitel zoo Miroslav Bobek. Samice hrabáčů jsou březí zhruba sedm měsíců a mají jedno mládě.

Novorozené mládě nyní váží asi 1380 gramů, což je podle chovatelů obvyklá váha, přestože v dospělosti mohou hrabáči být až stokiloví. Jeho rodiči jsou samice Kvida a samec Draco. Pro matku novorozeněte je toto mládě jejím čtvrtým potomkem. Ten první se narodil v zoologické zahradě v Troji v roce 2015, jeho sourozenci o jeden rok a o tři roky později. Prvorozený sameček Kito dnes žije v zoologické zahradě v Dánsku, samička Nyota, která se narodila v srpnu 2016, se jakožto dvouletá přestěhovala do olomoucké zoo a samice Sawa nyní žije v Shepreth Wildlife Parku ve Velké Británii.

Pražská zoo chová tento druh savce od roku 1979, kdy do zoo přibyly samice Bojsa a Nebojsa. První odchov v prostorách zoologické zahrady v metropoli se podařil o dva roky později. Až do roku 2001 však hrabáči obývali prostory v karanténě a návštěvníci je mohli pozorovat jen za horkých letních dnů, kdy chodili do venkovního výběhu.

Hrabáči pocházejí původně ze subsaharské Afriky, kde obývají travnaté savany a buše. Živí se výhradně mravenci a termity. V dospělosti hrabáči měří asi dva metry a váží 40 až 100 kilogramů. Vysocí jsou 60 až 65 centimetrů v kohoutku.

K nejvýznamnějším odchovům pražské zoo patřili v loňském roce mláďata orangutana sumaterského, slona indického či želvy Smithovy. V roce 2020 se v Troji narodilo nebo vylíhlo 1369 mláďat 216 druhů savců, ptáků a plazů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

28.2.2021 10:18
Úžasné zvíře. Tohle jsem doma ještě neměl. Nevíte, kde se dá sehnat hrabáč kapský? -)))
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

28.2.2021 19:27 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Zkusil bych Kapsko:-) Jako bonus dostanete zdarma jihoafrickou mutaci
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.2.2021 22:20 Reaguje na Jakub Graňák
Supééér. Tyhle nákupy se slevou nebo s nějakým bonusem vysloveně miluji. -)))
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

1.3.2021 19:11 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ke dvěma hrabáčům jeden hrabáč zdarma, plus věrnostní karta pro jakékoli budoucí nákupy:-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist