https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-uspesne-prepravila-do-mongolska-tri-kone-prevalskeho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoo úspěšně přepravila do Mongolska tři koně Převalského Video

21.6.2019 00:17 (ČTK)
Klisny Spina, Tara a Tárik v paprscích večerního slunce po vypuštění do aklimatizační ohrady v Tachin talu.
Klisny Spina, Tara a Tárik v paprscích večerního slunce po vypuštění do aklimatizační ohrady v Tachin talu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Miroslav Bobek / Zoo Praha
Pražské zoo se podařilo úspěšně přepravit do oblasti Tachin Tal na západě Mongolska tři klisny koně Převalského. Pražská zoo o tom včera informovala v tiskové zprávě. Klisny Tárik, Tara a Spina před vypuštěním do volné přírody stráví přibližně rok v aklimatizační ohradě.
 
Klisna Tara vyběhla z přepravního boxu jako druhá, přímo do posledních paprsků slunce.
Klisna Tara vyběhla z přepravního boxu jako druhá, přímo do posledních paprsků slunce.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Miroslav Bobek / Zoo Praha

Klisny cestovaly z pražských Kbel od úterý, na místě byly po dvacetihodinovém letu ve středu v devět hodin večer místního času. "Počet koní Převalského, které jsme ve spolupráci s Armádou České republiky přepravili z Evropy do západního Mongolska, se tak zvýšil na 34," uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Stádo koní Převalského v chráněné oblasti Velká Gobi B čítá přes 270 kusů.

Dvě ze tří přepravených klisen pocházejí z odchovu pražské zoo. "Klisna Tárik se narodila přímo v Praze, Tara v naší chovné stanici v Dolním Dobřejově. Pouze Spina je z německého Springe," upřesnil zoologický náměstek Jaroslav Šimek.

Zoo přispěla i na ochranu ohroženého druhu, který byl ve volné přírodě zcela vyhuben na přelomu 60. a 70. let minulého století. Vedení chráněné oblasti poskytla terénní auto a šest motocyklů uhrazených z takzvaných Tří korun ze vstupu. Díky tomuto projektu jdou na záchranu koní tři koruny z každé prodané vstupenky do zoologické zahrady.

O navrácení koně Převalského do původních mongolských stepí se usiluje od konce 80. let, Zoo Praha organizuje vlastní převoz od roku 2011 v rámci projektu Návrat divokých koní.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.6.2019 09:43
Konečně jedna pozitivní zpráva! Aspoň někdo na tu ekologii nehází bobek:-)
Odpovědět
LB

Lukas B.

21.6.2019 10:15 Reaguje na Karel Zvářal
augerechnet na ekologii? proč? ta nika byla neosazená?

samozřejmě je fajn, že se převalák vrací. ale že by byl nějak podstatnou a postrádanou a nezastupitelnou složkou systému.....
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.6.2019 13:00 Reaguje na Lukas B.
Nedovedu si představit vývoj lidské společnosti bez využití koňské síly. Takže v ekologii člověka byl a je sakra důležitou složkou systému. Už jen z úcty k tomu stojí zato tento druh do přírody vrátit, když u tarpana jsou to jen napodobeniny. A zajímavé je, že u vlka zpívají fanatici úplně jinou, když nika je také obsazená:-))
Odpovědět
ČM

Čech M.

21.6.2019 16:40
Polemizoval bych trochu s termínem- původní step. Je jasné, že do těchto polosuchých a celkově dost extrémních míst je vytlačil člověk. Tento druh koně původně obýval rozsáhlé oblasti od Mongolska až po Evropu, takže soustředit se jen na Mongolsko nedává smysl.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.6.2019 17:34
Pánové z pražské ZOO jsou jistě odborníci a mají to promyšlené. Spolupráce s mongolskými zoology je rovněž na dobré úrovni, tak není důvod něco měnit. Někde se začít musí, a je lepší vytvořit silnější populaci, než několik málo úzce geneticky podobných, roztroušených bůhvíkde. U většího stáda probíhá lépe kontrola a ochrana před šelmami. Časem určitě přijde řada na vytipování jiné vhodné lokality, třeba někde na pláních Kazachstánu či Ruska. Kéž by podobné projekty mohly probíhat u jiných, člověkem vyhubených druhů. Každý ekoČech by na tento projekt měl být pyšný.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

22.6.2019 10:14
Pokud se zvířata expedují pryč, je kolem toho humbuk. Ovšem následné zprávy z místa jejich života bývají jen stručné, nekonkrétní, pokud se jich lze vůbec dopídit. Hlavně by byl zajímavý údaj, kolik zvířat, uvyklých na evropské zimy, pak nepřežije tu mongolskou.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

22.6.2019 11:25
https://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1chrana_a_reintrodukce_kon%C4%9B_P%C5%99evalsk%C3%A9ho
Čekám, že někdo vystartuje, a ono nic:-)) Převaláci jsou jednak na několika místech v Evropě, a v tom Mongolsku hynou spíše hlady v suchých letech, protože neznají (narozdíl od divokých oslů) cestu na zimní pastviny s mírnějším klimatem.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist