https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazsti-lesnici-vypestovali-jedle-ktere-lze-po-vanocich-zasadit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražští lesníci vypěstovali jedle, které lze po Vánocích zasadit

26.11.2020 16:25 | PRAHA (ČTK)
Sazenice jedle bělokoré, které jsou určené pro výsadbu v krajině a nemusí proto po Vánocích skončit u popelnic, stojí 100 korun. Kromě stromku kupující obdrží podrobný návod, jak se o jedličku během Vánoc starat.
Sazenice jedle bělokoré, které jsou určené pro výsadbu v krajině a nemusí proto po Vánocích skončit u popelnic, stojí 100 korun. Kromě stromku kupující obdrží podrobný návod, jak se o jedličku během Vánoc starat.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lesy hlavního města nabízí k prodeji sazenice jedlí v květináčích, které je po vánočních svátcích možné zasadit. Letos poprvé mnohé sazenice do čtvrtého ročníku projektu Vánoční jedlička s budoucností vypěstovali pražští lesníci. Zatímco loni bylo k prodeji určeno 350 jedliček, letos je jich 2000. Za týden se prodala asi stovka stromků, řekla ČTK mluvčí organizace Petra Fišerová.
 

"Patnáct set zhruba půlmetrových stromků pochází z lesní školky ve Staré Boleslavi, dalších 500 jsme pro projekt poprvé vypěstovali v naší lesní školce v Čimickém háji," uvedla Fišerová s tím, že vypěstování stromků v podmínkách totožných nebo podobných jejich budoucímu trvalému stanovišti zvyšuje jejich odolnost a životaschopnost.

Sazenice jedle bělokoré, které jsou určené pro výsadbu v krajině a nemusí proto po Vánocích skončit u popelnic, stojí 100 korun. Kromě stromku kupující obdrží podrobný návod, jak se o jedličku během Vánoc starat. Zájemci mohou stromky nakoupit v hájovnách spadajících pod městskou organizaci, v ekocentru Prales v Praze 19 a v Zahradnictví Ďáblice v Praze 8.

Jedle by při dodržení doporučených postupů měly přežít vánoční období i zasazení. Stromy mohou jejich majitelé vysadit na své zahradě nebo v lese. Pražští lesníci budou u výsadby asistovat při společném sázení, které letos podle mluvčí bude v neděli 28. března 2021 ve 14:00 v Kunratickém lese. V případě, že by do plánů lesníků zasáhla pandemie covidu-19, bude výsadba stejně jako letos na jaře omezená.

"Majitelům stromků pošleme informace, jak se správně strom sází a GPS souřadnice místa, kde je možné strom vysadit. V případě potřeby bude na místě k dispozici lesník. Nebude se ale jednat o hromadnou akci," řekla Fišerová.

Prodej vánočních stromků v minulém týdnu zahájily i sítě prodejen pro kutily, jejichž součástí jsou zahradní centra. Jde například o hobbymarkety Hornbach, prodejny řetězce OBI a Mountfield.

Češi ročně spotřebují až 1,3 milionu vánočních stromků. Jedlí je kolem 75 procent, stříbrného smrku 15 procent, klasického smrku a borovice asi deset procent. Dovozy tvoří asi polovinu prodejů, prodej umělých stromků klesá.

Jedle bělokorá byla podle informací na webu Lesů hlavního města v minulosti nejhojnějším jehličnanem v Česku, v průběhu 20. století však z českých lesů takřka vymizela. Její sazenice jsou pravidelnou součástí každoročních výsadeb v pražských lesích.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist