https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pres-1000-ptaku-zahynulo-za-jediny-den-po-srazce-s-prosklenou-budovou-v-chicagu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přes 1000 ptáků zahynulo za jediný den po srážce s prosklenou budovou v Chicagu

8.10.2023 19:11 (ČTK)
Budova McCormick Place v Chicagu.
Budova McCormick Place v Chicagu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | eugenef / Depositphotos
Nejméně tisíc ptáků zahynulo ve čtvrtek v Chicagu při nárazu do jediné budovy, když migrovali na jih do zimovišť. Dobrovolníci pak sbírali ptačí mrtvoly v okruhu 2,5 kilometru od McCormick Place, největšího kongresového centra v Severní Americe, které je z velké části pokryto sklem, což z něj činí pro ptáky smrtelnou překážku. Napsal o tom list The Guardian.
 

"Je to špička ledovce, ale je to obrovské, obrovské množství ptáků, které jsme našli mrtvé i zraněné," řekla Annette Princeová, ředitelka chicagské organizace Bird Collision Monitors, která sleduje nárazy ptáků do budov.

Čtvrteční incident představuje dosud největší množství ptáků, kteří zahynuli za jediný den po srážce s jedinou budovou, dodala Princeová.

Od konce středy do začátku čtvrtka se nad okresem Cook, kde se rozkládá chicagská metropolitní oblast, pohybovalo podle maximálního odhadu 1,5 milionu ptáků. Dobrovolníci nalezli mrtvoly lesňáčků olivových, drozdů rezavoocasých, sluk amerických a dalších druhů zpěvných ptáků.

Skutečný rozsah srážky se ukáže během několika dní, protože lidé budou nadále sbírat ptáky v centru Chicaga. Mnoho ptáků po nárazu pokračuje v letu i s vážnými zraněními, nakonec ale nepřežijí déle než několik hodin.

K úhynu ptáků ve velkém počtu na malém geografickém území dochází zpravidla v období vrcholící migrace na jaře a na podzim. Povětrnostní podmínky, jako je protivítr, déšť a mlha, mohou ptákům ztížit orientaci, navíc je může přilákat světelné znečištění z měst a uvěznit je mezi smrtelně nebezpečnými stavbami.

Ročně v důsledku srážek zahyne až miliarda ptáků. V případě Chicaga mrtví a zranění ptáci nejspíše přilétali z Kanady na cestě do Jižní a Střední Ameriky.

Migrace ptáků je zásadní pro udržení zdravých ekosystémů. Na území Kanady spáleném požáry mohou roznášet semena a napomáhat obnově lesní krajiny. Globální zvyšování teplot přispívá k nárůstu populací hmyzu a ptáci, kteří se jimi živí, mohou pomoci omezit problémy, které představují hrozbu pro člověka a potravinové systémy.

Ze všech měst v USA představuje světelné znečištění v Chicagu největší riziko pro stěhovavé ptáky. Vypínání světel v budovách je jedním ze způsobů, jak snížit jejich úhyn. Studie z roku 2021 provedená na McCormick Place, tedy na stejném místě, kde ve čtvrtek došlo k úhynu ptáků, zjistila, že vypnutí poloviny světel ve velkých budovách může snížit počet srážek šestkrát až jedenáctkrát. McCormick Place je účastníkem programu Lights Out Chicago, v jehož rámci budovy v noci dobrovolně zhasínají nebo tlumí světla, pokud se uvnitř někdo nenachází. Ve čtvrtek však byla rozsvícena kvůli akci.

Okenní skla s vizuálními značkami, jako jsou tečky nebo vzory, může rozbít zdání odrazu a umožnit ptákům rozpoznat, zda je zde pro ně bezpečný průlet. V roce 2020 Chicago schválilo nařízení o designu šetrném k ptákům, ale zatím nevstoupilo v platnost.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RM

Roman Mysík

8.10.2023 19:41
Ňáký ptáci...prachy, prachy, prachy!
Odpovědět
RV

Richard Vacek

8.10.2023 19:43
Ukazuje to minimálně to, že ptáků je neskutečné množství. Znepokující bude, až tam žádného nebohého ptáka nenajdou.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

8.10.2023 20:24 Reaguje na Richard Vacek
To ukazuje, že věčné vlastnosti je nekonečně mnoho. Debilita kvete.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

9.10.2023 14:54 Reaguje na Richard Vacek
Souhlas. Je az prekvapujici videt, kolik je vsude jeste ptaku - kdyz pritom architekti se zblaznili uz nekdy pred desetiletimi a vsude cpou takove nesmyslne spousty skla...
Odpovědět
IB

Ivan Babůrek

17.10.2023 04:44 Reaguje na Richard Vacek
Až žádného ptáka nenajdou, tak to nebude znepokokující, ale už bude pozdě. Dostali jsme hlavu (mozek a čidla), abychom mohli reagovat včas.
Odpovědět
PK

Pavel Karel

9.10.2023 08:34
Páně Vacek by za takový příspěvek zasloužil nainstalovat skleněnou tabuli před vchod svého domu a následně spustit požární hlásič případně začít křičet hoří :D
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

9.10.2023 15:07 Reaguje na Pavel Karel
Nebudte tak zly, snazte se porozumet i pripadnemu zertu ci ironii
Odpovědět
PK

Pavel Karel

13.10.2023 17:32 Reaguje na Miloš Zahradník
Nápodobně;-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

9.10.2023 09:17
Debilita architektů by měla být varováním pro ty, kteří něco stavějí. Totéž
zažila jedna známá, která si nechala postavit dům na klíč, kde byla v jedné
ose prosklená stěna a okna na druhé straně prostorného obýváku. Při prvém
nárazu ptáka na sklo se málem podělala a po druhém si nechala namontovat
žaluzie, která upozorňují ptáky na neprůchozí překážku. Od té doby má klid,
ale v domě si připadá jako ve výkladu obchodu se zataženou roletou.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

9.10.2023 15:06 Reaguje na Břetislav Machaček
Oni totiz i ti architekti podlehaji ruznym formujicim - i kdyz casto zcela nesmyslnym - modam. Nosit minisukne v chladu az mrazu muze byt hezke na pohled ale zdravi to asi neprida. Jenze - mode neporucite. Stejny pocit mam, kdyz se dnes divam na "moderni" baraky napr. i na horach, kde architekt navrhne barak bez jakehokoliv presahu strechy. Nebo se vchodem, kde Vam prsi na hlavu kdyz otvirate hlavni dvere
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

17.10.2023 02:20 Reaguje na Miloš Zahradník
a ptal jses třeba Skotů zda jim táhne na kule ?
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

9.10.2023 15:00
Zvedavy dotaz. Kolik je vlastne na Zemi ptaku? Zajima mne odborny kvalifikovany odhad. Je li mozno velmi presne zmerit/spocitat prumernou teplotu vzduchu na zemekouli, prumerne srazky ale i odtok rek na uzemi CR
nebo treba pocet tetrevu, vlku, medvedu atd. v nejakem narodnim parku tak jiste lze vhodnou metodou ziskat i kvalifikovny odhad poctu ptaku. Nebo
treba pocet ptaku zabitych lopatkami vetrnych elektraren atd.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

9.10.2023 17:02
Až to vletí do VTE parku s tisícovku vrtulí to bude masakr. Ňáký ptáci, hlavně OZE.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

13.10.2023 21:06 Reaguje na Slavomil Vinkler
Přesně tak.
Jenže v moři to odplaví voda
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

17.10.2023 02:23 Reaguje na Petr Pekařík
ale zase se nažerou ryby.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

17.10.2023 02:22 Reaguje na Slavomil Vinkler
já jsem pro větrníky ! a ty místní hlasovací akce bych nebral v potaz.
Odpovědět
Jj

Jaryn jarynovič

10.10.2023 14:15
Lidstvo NEMÁ NA TÉTO PLANETĚ CO DĚLAT....
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist