https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prevoz-kusu-ledove-kry-z-gronska-do-spanelska-vyvolal-kritiku-ekologu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Převoz kusu ledové kry z Grónska do Španělska vyvolal kritiku ekologických aktivistů

19.8.2023 15:03 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Převoz kusu ledové kry z Grónska do španělské Málagy vyvolal kritiku místních aktivistů. Vystavení kusu ledu o váze 15 tun, který má před zraky obyvatel města postupně tát, má upozornit na klimatické změny. Podle ekologů se však jedná o zbytečnou akci, jejímž výsledkem budou jen další emise skleníkových plynů, informoval server France Info.
 

Za projektem převozu kusu ledu z Grónska stojí nadace Dingonatura a okres Málaga. Část ledové kry vyzvednuta z moře u Grónska a nyní je v chladicím kontejneru na cestě na jih Španělska. Aby se během cesty nerozpustila, musí se v kontejneru udržovat teplota nejméně 20 stupňů pod nulou. Kus ledu pak bude vystaven v centru Málagy a tam se před očima kolemjdoucích rozpustí. Pořadatelé tím chtějí upozornit na klimatické změny a na jejich dopady na Arktidu.

Podle místních ekologů se však jedná o zbytečnou akci, jejímž výsledkem bude jen další zátěž pro životní prostředí. "Lidé moc dobře ví, že led pod sluncem taje," řekla mluvčí ekologické skupiny Ecologistas en Acción Librada Morenová. Podle ní akce nebude mít žádný přínos a jde jen o mrhání energií a "urážku boje proti klimatickým změnám". Podle ní úřady podporují tento druh akcí, ale nečiní "skutečná politická rozhodnutí proti klimatickým změnám".

Kritiku však odmítá šéf nadace Dingonatura Manuel Calvo. "Spočítali jsme uhlíkovou stopu naší cesty a zúčastníme se obnovy lesa, abychom ji vykompenzovali," uvedl. Dodal, že cíl světí prostředky, protože je nutné důrazně upozornit na dopady změn klimatu.

Kus ledové kry by podle médií měl doplout na jih Španělska, které v posledních letech zažívá opakované vlny veder, na začátku září.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

19.8.2023 12:35
Proc to radeji neudelaji, tihle ekologove a vedci, obracene?
Dovezt do Gronska nejaky propagacni panel varujici pred globalnim oteplovanim. Expozici ukazujici sirici se Saharu a Evropu nicenou suchem&povodnemi. To vse v pavilonu vytapenem (pomoci solarnich panelu a vetrniku) na nesnesitelnych +40 stupnu - tak aby i mistni Eskymaci
z toho neco meli a mohli se tam treba jit v zime zahrat :)
Odpovědět
VN

Vilém N

19.8.2023 19:19
Absolutní blbost v době, kdy stačí plechovka fazolí a tuba lepidla ...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.8.2023 20:44
Technická:
Voda mrzne při 0 st. Celsia. Proč musí být v tom kontejneru udržovaná teplota minimálně -20 stupňů? Podle mě by stačilo 8 -10 stupňů, když každý sutpeň do mínusu znamená velké množství spotřebované energie navíc.
Odpovědět

Viktor Šedivý

20.8.2023 19:07
Nojo, aktivistická pakáž si myslí, že má výhradní právo na plýtvání.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist