https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prezident-seychel-pod-morskou-hladinou-vyzval-k-ochrane-oceanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prezident Seychel pod mořskou hladinou vyzval k ochraně oceánů Video

15.4.2019 00:15 (ČTK)
Seychelský prezident Danny Faure (na snímku) vyzval k ochraně světových oceánů v pozoruhodném proslovu z mořské hlubiny. / Ilustrační foto
Seychelský prezident Danny Faure (na snímku) vyzval k ochraně světových oceánů v pozoruhodném proslovu z mořské hlubiny. / Ilustrační foto
K ochraně světových oceánů včera v pozoruhodném proslovu z mořské hlubiny vyzval seychelský prezident Danny Faure. Hlava tohoto afrického souostroví se do hloubky zhruba 120 metrů pod mořskou hladinou vydala ve výzkumné ponorce při návštěvě ambiciózního britského projektu, jehož cílem je prozkoumat podvodní svět Indického oceánu, napsala agentura AP.
 

"Z této hlubiny mohu vidět neuvěřitelnou přírodu, která potřebuje naši ochranu, a dopady ničení tohoto obrovského ekosystému, který existoval po staletí," prohlásil Faure sedící v ponorce. Vyzval zároveň k aktivnějšímu přístupu řešení klimatických změn a globálního oteplování.

Podle agentury AP je nyní chráněno pouze pět procent plochy světových oceánů, do roku 2020 by to mělo být deset procent. Podle odborníků by ale chráněno mělo být 30 až 50 procent vodní plochy mimo teritoriální vody jednotlivých zemí.

Zvyšování vodních hladin způsobené klimatickými změnami přitom ohrožuje zejména malé ostrovní státy, které by v následujících letech mohly zmizet z povrchu zemského.

Britští vědci působící nyní v Indickém oceánu doufají, že jejich výzkum pomůže také při vyjednávání o první dohodě o ochraně volného moře na půdě OSN, která má být dokončena na konci letošního roku. Problematika oceánů bude jedním ze sedmi hlavních témat na prosincovém klimatickém summitu OSN v Chile.

Ekologové tvrdí, že mezinárodní úmluva je nutná zejména proto, že klimatické změny, nadměrný rybolov a těžba na mořském dně vyvíjí nesmírný tlak na podmořský život. Zdrcující dopady by to podle odborníků mohlo mít i na život na souši.

Seychelský prezident není prvním politikem, který z mořské hlubiny varuje před nebezpečím globálního oteplování. V hloubce pěti metrů se v roce 2009 konalo například zasedání maledivské vlády v potápěčských skafandrech. I tehdy se kabinet snažil upozornit na stoupání hladin moří.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist