https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pribeh-zubra-narodni-zemedelske-muzeu-ohrada-se-venuje-nejvetsimu-volne-zijicimu-zvireti-evropy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Příběh zubra. Národní zemědělské muzeu Ohrada se věnuje největšímu volně žijícímu zvířeti Evropy

2.6.2018 01:18 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zubr evropský (na obrázku), někdy též zvaný bizon evropský, je mohutný kopytník z čeledi turovitých a největší suchozemský savec Evropy. V řadě evropských zemí je v současnosti velmi aktuální otázka vypouštění zubrů zpět do volné přírody a vliv těchto zvířat na tvorbu krajiny.
Zubr evropský (na obrázku), někdy též zvaný bizon evropský, je mohutný kopytník z čeledi turovitých a největší suchozemský savec Evropy. V řadě evropských zemí je v současnosti velmi aktuální otázka vypouštění zubrů zpět do volné přírody a vliv těchto zvířat na tvorbu krajiny.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Národní zemědělské muzeum
Výstava Příběh zubra popisuje jeho vyhubení ve volné přírodě, boje o záchranu a opětovný návrat do přírody. Dozvíte se například zajímavosti jako, že v roce 1923 na světě zbylo pouze 53 zubrů. Od 1. června do 31. října tohoto roku můžete navštívit výstavu Zubři v muzeu lesnictví, myslivosti a rybářství na loveckém zámku Ohrada. Informuje o tom Národní zemědělské muzeum.
 

Zubr evropský, někdy též zvaný bizon evropský, je mohutný kopytník z čeledi turovitých a největší suchozemský savec Evropy. V řadě evropských zemí je v současnosti velmi aktuální otázka vypouštění zubrů zpět do volné přírody a vliv těchto zvířat na tvorbu krajiny. Výstava ukáže historii zubrů na našem území od pravěku po současnost, odraz zubrů v naší kultuře, podobnou historii severoamerického příbuzného zubra – bizona, zajímavosti z jejich biologie i perspektivy jejich navrácení do volné přírody. K nejvzácnějším exponátům výstavy patří lebka zubra kavkazského ze sbírek Národního zemědělského muzea, dnes již vyhynulého druhu. Obohacena je ale také o sbírkové předměty zapůjčené z dalších muzeí a institucí.

„Výstavou chceme ukázat, že zubr byl neodmyslitelnou součástí našich lesů a podhorských oblastí, a to s dosahem do naší dávné minulosti. Jestli se znovu stane nepostradatelným zvířetem evropského ekosystému, bude záležet na souznění všech, kterých se snahy o návrat zubra do přírody dotýkají,“ říká ředitel Národního zemědělského muzea Ohrada Jiří Houdek.

Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze také další čtyři pobočky – Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice. Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství Ohrada je nejstarším loveckým muzeem v Evropě. Více na webu muzea nzm.cz.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist