https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pro-snizeni-emisi-je-potreba-zrychlit-rozvoj-obnovitelnych-zdroju.podpora-plynu-je-jen-prechodovy-krok-rika-sedlak?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pro snižení emisí je potřeba zrychlit rozvoj obnovitelných zdrojů. Podpora plynu je jen přechodový krok, říká Sedlák

3.1.2022 01:08 | PRAHA (ČTK)
Zdroj | Pxhere
Potřebné snižování emisí do poloviny století se podle Svazu moderní energetiky České republice nepodaří naplnit bez zrychlení rozvoje obnovitelných zdrojů a zvyšování energetické účinnosti v průmyslu nebo budovách. Obnovitelné zdroje a úspory energie jsou nejdostupnější řešení. Podporu zemního plynu, jak ji navrhuje Evropská komise, lze chápat jako přechodový krok, který mají do budoucna nahradit nízkouhlíková a bezuhlíková řešení. ČTK to řekl programový ředitel svazu Martin Sedlák.
reklama

 

I podle organizace Greenpeace je třeba se místo investic do jaderné a plynové infrastruktury zaměřit na rozvoj obnovitelných zdrojů. Jsou levné, dostupné a mohou přinést užitek a úspory obcím i domácnostem postiženým extrémně vysokou cenou elektřiny a plynu, řekl mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek.

Evropská komise chce nově zařadit jádro a zemní plyn na seznam zelených investic. Návrh podle deníku předpokládá, že investice do jádra budou směřovat nejméně příštích 20 let a do zemního plynu deset let.

Návrh komise podle Sedláka zatím počítá s jádrem a zemním plynem jako s přechodovými technologiemi pro dosažení klimaticky neutrální ekonomiky. Bez ohledu na to, zda ve finálním znění obě technologie zůstanou, je podle něj pro Českou republiku klíčové zrychlit rozvoj obnovitelných zdrojů. Spolu s úsporami energie mohou podle Sedláka už v tomto desetiletí přispět k oživení české ekonomiky a vytvoření pracovních míst. "Jen rozvoj obnovitelných zdrojů může přispět ke zvýšení hrubého domácího produktu (HDP) o sedm procent," uvedl Sedlák.

U jádra návrh tzv. taxonomie, tedy systému podpory ekologických investic, podle Sedláka stanovuje podmínku vyřešeného problému jaderného odpadu. Český proces hledání úložiště pro vyhořelé jaderné palivo trvá podle něj 20 let a zatím není v dohledu výsledek.

Ekologická organizace Greenpeace prosazuje rychlejší přechod na obnovitelné zdroje. "Pokud bude Evropská unie považovat jadernou a plynovou infrastrukturu jako udržitelný zdroj energie, dá tím státům svolení ke greenwashingu (šíření dezinformací ohledně snahy o ochranu životního prostředí) a k nesmyslnému utrácení veřejných peněz na obrovské a drahé projekty, které nás uzamknou v současném fungování energetiky," uvedl Hrábek.

Komise dlouho očekávanou publikaci tzv. taxonomie dosud několikrát odložila. Podle Financial Times se nyní očekává, že vlády unijních zemí návrh podpoří.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

3.1.2022 07:50
když se někde objeví energetika z jádra nastartuje nějaký "ekoman" aby si přihřál svojí polívčičku OZ...
Odpovědět
pa

pavel

3.1.2022 12:28
tak tento sedlák by měl hodně velké brambory
Odpovědět
ms

4.1.2022 01:20
No pan Sedlák opakuje goebbelsovské lži, protože každý energetický zdroj, neřkuli nestabilní a přerušované OZE, potřebuje zálohu. Takže na příkladu Německa vidíme, že vedle sebe vznikají velmi drahé energetické soustavy, které potřebuji ve "žhavé" záloze pružné zdroje, což zvládají jen uhelné či plynové elektrárny a ty jsou financovány kapacitními platbami, jako kdyby byly v provozu stále.Takže čím více OZE, nota bene s dotacemi na investice i provoz, tím dražší elektřina a cena se - snad jen zatím - tvoří na lipské burze, kterou devastují naprosté výkyvy v produkci z OZE. Viz www.agora-energiewende.de
Odpovědět
RA

Robert Axamit

5.1.2022 20:36
Dánský ekolog Lomborg spočítal náklady na Green Deal na 11 000 dolarů na obyvatele ročně, tedy cca 20000 Kč měsíčně.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist