https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/produkce-elektriny-ze-slunce-v-eu-byla-v-cervnu-a-cervenci-rekordni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Produkce elektřiny ze slunce v EU byla v červnu a červenci rekordní

18.8.2021 16:11 | PAŘÍŽ (ČTK)
Nový rekord zaznamenalo osm zemí EU - Estonsko, Německo, Maďarsko, Litva, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko a Španělsko.
Nový rekord zaznamenalo osm zemí EU - Estonsko, Německo, Maďarsko, Litva, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko a Španělsko.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dodávky elektřiny vyrobené ze slunce vzrostly v Evropské unii v červnu a v červenci na rekordní maximum a na celkové výrobě elektřiny se solární elektrárny podílely deseti procenty. Stále však zaostávají za dodávkami elektřiny z uhelných elektráren. Vyplývá to ze zprávy nezávislého klimatického institutu Ember.
 

Celkem 27 zemí unie vyrobilo v červnu a červenci ze solárních panelů téměř 39 terawatthodin (TWh) elektřiny. To bylo o 10,9 TWh více než v roce 2018. Nový rekord zaznamenalo také osm zemí EU - Estonsko, Německo, Maďarsko, Litva, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko a Španělsko. V sedmi zemích EU pak měla v červnu a červenci solární elektřina na celkové výrobě elektřiny podíl více než deset procent, nejvíce to bylo v Nizozemsku, a to 17 procent. Největšími producenty v EU pak byly Německo, Španělsko a Itálie.

Celková výroba ze solárních panelů však zaostává za dodávkami elektřiny z uhlí, která měla v červnu a červenci na celkové produkci elektřiny podíl 14 procent. V Maďarsku v letních měsících poprvé překonala výroba elektřiny ze slunce výrobu z uhlí. Loni se tento milník podařilo překonat Řecku a Portugalsku a před několika lety také Nizozemsku, Itálii, Francii, Španělsku, Rakousku a Belgii.

V Maďarsku se letos v červnu a červenci podíl produkce solární elektřiny zvýšil čtyřnásobně ve srovnání se stejnými měsíci roku 2018. V Nizozemsku a Španělsku se zdvojnásobil. V Estonsku podíl vyskočil z téměř nuly na deset procent a v Polsku rovněž z téměř nuly na pět procent.

Evropská komise v rámci balíčku klimatických politik stanovila prozatímní cíl, aby EU do roku 2030 zvýšila podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů na konečné spotřebě na 40 procent z téměř 20 procent v roce 2019. Do obnovitelných zdrojů patří výroba ze slunce, větru a biomasy.

Dodávky elektřiny ze slunce v EU v letech 2019 a 2020 rostly v průměru o 14 TWh ročně. Letos by měl být tento růst stejný. Pokud však chce EU splnit klimatické cíle měl by se růst produkce zdvojnásobit na 30 TWh, napsala agentura Reuters.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

18.8.2021 22:55
A kde je Česko? Pproč musíme být pořád poslední, když ještě před 15 lety jsme byli první?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

18.8.2021 23:13 Reaguje na Pavel Hanzl
A už jste přesvědčil majitele domu, nebo tu zase jen mlátíte prázdnou slámu?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist